Bron: <b>DUO</b><br />Vergelijkbare instellingen: <b>alle instellingen in het basisonderwijs met een vergelijkbare schoolweging en leerlingenaantal</b><br /> <a href="https://encyclopedie.vensters.nl/indicator_po/3418f8d2-188d-490e-88d6-436f8aba8b8a" class="button button-link" target="_blank"><i class="fas fa-external-link-square-alt"></i> Achtergrondinformatie</a>">Bron
Basisschool de Valkenheuvel werkt in kleine groepen. De groepen zijn niet groter dan 25 leerlingen. Er wordt gedifferentieerd gewerkt. Tussen de groepen wordt veel samen gewerkt. De leerkrachten stemmen voortdurend af wat de individuele leerling nodig heeft.
In 2012 is de Valkenheuvel gekenmerkt als een smalle zorgschool. De Valkenheuvel verzorgt inmiddels vanaf 2014 onderwijs aan kinderen van nieuwkomers. We verzorgen intensief taalonderwijs aan kinderen met taalmoeilijkheden. Er is een leerkracht met een specialisatie meer- en hoogbegaafdheid. Zij geeft wekelijks onderwijs aan meer- en hoogbegaafde leerlingen. Op basis van bovenstaande informatie verschuift het profiel naar een brede zorgschool. Tevens hebben we een taalklas. Hier wordt in 5 dagdelen specifiek taalonderwijs aangeboden voor kinderen van nieuwkomers of kinderen van expats.
De unieke kracht van de Valkenheuvel schuilt in een Daltononderwijssysteem dat in de afgelopen tien jaar steeds verder geperfectioneerd is in het uitgaan van verschillen. Kinderen kunnen vanuit hun onderwijsbehoefte en hun interesse in wisselende samenstellingen of individueel het onderwijs ontvangen dat het beste bij hen aansluit. Kinderen die extra aandacht nodig hebben omdat zij de stof al beheersen of juist omdat zij extra instructie nodig hebben, krijgen dit individueel of sluiten aan bij een aantal kinderen die gelijke behoefte hebben. Daarnaast wordt bijzonder veel aandacht besteed aan het groepsproces in de eigen stamgroep. De kinderen worden van jongs af aan vertrouwd gemaakt met hun verantwoordelijkheid voor de groep en voor elkaar. Zij leren samenwerken met iedereen en leren elkaar te helpen. De leerkrachten zijn geschoold in het begeleiden van het sociaal-emotionele aspect van kinderen en van groepen. Door de leerkrachten van verschillende groepen wordt nauw samengewerkt. Op een heel vanzelfsprekende manier worden de kwaliteiten van de leerkrachten ingezet binnen de hele school en niet alleen voor de eigen groep. Dit gaat over specialismes op het gebied van taal, muziek, hoog- en meerbegaafdheid, beelddenken, tuinieren, Engels, gedrag (Kiva, Rots en Water en Kids Skills), gebruik ICT, filosofie en wetenschap en techiek.
Het is mogelijk dat de school extra aanbod organiseert voor het jonge kind. Die extra aandacht is bijvoorbeeld beschikbaar in samenwerking met de peuterspeelzaal, het kinderdagverblijf of in de groepen 1 en 2 van de basisschool. Het doel is om te zorgen voor een goede start op de basisschool.