Bron: <b>DUO</b><br />Vergelijkbare scholen: <b>basisscholen met een vergelijkbare schoolweging.</b><br /> <a href="https://achtergrondinformatie.vensters.nl/p/VenstersPO/6192449487635142" class="button button-link" target="_blank"><i class="fas fa-external-link-square-alt"></i> Achtergrondinformatie</a>">Bron
Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.
Testen en toetsen.
De Kring is terughoudend met teveel testen en toetsen bij jonge kinderen. Toch zijn wij gebonden aan een aantal wettelijk af te nemen toetsen. Dit schooljaar stappen we over op het leerlingvolgsysteem van IEP.
Uit de analyses die we maken volgen interventie op individueel- of groepsniveau. Met ouder(s) en kind worden de resultaten besproken bij het schoolverslag.
De Eindtoets groep 8 wordt vervangen door de doorstroomtoets. Met behulp van deze toets en het advies van de stamgroepleider(s) wordt er een passende vorm van vervolgonderwijs geadviseerd.
De toetsen zoals hierboven genoemd worden ook voor evaluatie en bijstelling van het delen van het onderwijs gebruikt. Op de Kring is er een werkgroep onderwijskwaliteit die verantwoordelijk is voor deze analyse, teambrede bespreking en interventies.
Naast de toetsen nemen we ook de monitor sociale veiligheid van KiVa af. Zie hiervoor het onderdeel sociaal ontwikkeling.
In groep 8 krijgt elke leerling een persoonlijk advies voor het voortgezet onderwijs. Het advies is voor het onderwijssoort dat past bij het niveau van de leerling. Leerprestaties, aanleg en ontwikkeling op de basisschool spelen hierbij een rol. Leerlingen krijgen eerst het voorlopige schooladvies en daarna volgt een toets. Heeft de leerling een hogere toetsuitslag dan het gegeven schooladvies? Dan stelt de school het advies bij, tenzij het in het belang is van de leerling om dit niet te doen.
In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
De monitor sociale veiligheid wordt jaarlijks één keer afgenomen onder alle kinderen uit de stamgroepen 6, 7 & 8. De resultaten worden verwerkt door KiVa in de vorm van een rapportage. Deze rapportage wordt o.a. opgestuurd naar de Onderwijsinspectie. Intern wordt de monitor door de interne begeleiders met de stamgroepleiders besproken in de groepsbespreking. Daarnaast worden de resultaten schoolbreed op een studiedag gepresenteerd.
De laatste resultaten zijn gebaseerd op de afname van april 2022.
Het welbevinden van kinderen op de Kring is hoog. Ruim 90% geeft aan dat ze zich veilig voelen in de stamgroep. Structureel pestgedrag is in dat jaar niet voorgekomen. Opvallend is dat er op de Kring geen enkel signaal is van digitaal pesten. Daarnaast wordt materieel- en fysiek pesten wordt niet of nauwelijks genoemd als aandachtspunt in de monitor. Er zijn in de afgelopen jaren duidelijke pleinregels en interne afspraken gemaakt. Die worden indien nodig gehandhaafd.
De Inspectie van het Onderwijs onderzoekt minimaal één keer in de vier jaar het bestuur van een school. De inspectie kijkt dan of de kwaliteitszorg, de onderwijskwaliteit en de financiële zaken bij het schoolbestuur op orde zijn. Daarnaast bezoekt de inspectie een aantal scholen die bij het schoolbestuur horen en onderzoekt deze scholen nader. De gegevens van het laatste onderzoek van de inspectie zijn beschikbaar op de website van de onderwijsinspectie.