De Saffier

Klokhuislaan 4 9201 JE Drachten

Schoolfoto van De Saffier

In het kort

Toelichting van de school

Voor u ligt de schoolgids van De Saffier voor het schooljaar 2024-2025. De schoolgids is bedoeld voor ouders/verzorgers van leerlingen en leerlingen die al op onze school zitten of hier binnenkort naartoe zullen gaan.  De schoolgids is door het Ministerie van onderwijs verplicht gesteld, mede om het voor ouders mogelijk te maken zich beter te oriënteren op de schoolkeuze voor hun kind. De leerlingen die op de De Saffier zitten, hebben extra ondersteuning en begeleiding in het onderwijs nodig. In de gids wordt een beeld geschetst van wat u van het onderwijs op de De Saffier kunt verwachten.

De volgende onderwerpen komen daarbij aan de orde:

·         hoe de organisatie van het onderwijs is geregeld;

·         de inhoud van het onderwijs;

·         de begeleiding van leerlingen;

·         de ontwikkeling van het onderwijs in de school;

·         de resultaten van het onderwijs.

Daarnaast staat in de gids allerlei nuttige informatie over onder andere schooltijden, vakanties, regelingen en afspraken.

Deze schoolgids is, in samenwerking met de medezeggenschapsraad (BBMR Samen Kansrijk) en onder verantwoordelijkheid van het bestuur, samengesteld door medewerkers van de school. We hopen dat deze gids inzicht geeft in hoe het onderwijs op onze school is verzorgd.      

Namens team De Saffier 

Itie ter Steege,  directeur


Missie en visie

Kenmerken van de school

  • Kwalitatief goed onderwijs
  • Uniciteit staat voorop
  • Veilige leeromgeving
  • Planmatige gedragsbeïnvloeding
  • Nadruk op structuur

Hoeveel leerlingen zitten op deze school?

Toelichting van de school

De Saffier is een school voor gespecialiseerd onderwijs in Drachten met ongeveer 81 leerlingen en een kleutergroep op het Behandel en Expertise Centrum (BEC) van Jeugdhulp Friesland waar aan maximaal 12 leerlingen onderwijs wordt gegeven. De school is in 2006 gestart met vier groepen. Er zijn nu zeven groepen. De school functioneert als zelfstandige school. De Saffier gaat per 1 januari 2025 naar een nieuw schoolgebouw samen met 4 speciale scholen (SO/SBO) onder de naam Noorderkracht. Op De Saffier is er, naast de reguliere klaslokalen, een keuken waar kan worden gekookt en een multifunctionele ruimte met een digibord. De multifunctionele ruimte wordt gebruikt voor instructie voor taal, rekenen en andere vakken en dient tevens als bibliotheek. Voor de lessen bewegingsonderwijs wordt gebruik gemaakt van het eigen gymlokaal. Ook worden hier de Rots en Waterlessen gegeven.  De leerlingen krijgen hier twee keer per week bewegingsonderwijs van een vakleerkracht. Op De Saffier krijgen de leerlingen t/m 8 jaar, tot zij een A-diploma hebben, één keer per week zwemles in zwembad De Welle in Drachten. De leerlingen krijgen er les van bevoegde zweminstructeurs. Leerlingen van 9 jaar en ouder die geen diploma hebben moeten worden begeleid door een (pleeg)ouder.



 



BEC

Op het BEC verzorgt De Saffier voor de interne kleutergroepen het onderwijs. Uitgangspunt is dat elk kind recht op onderwijs heeft. De leerlingen volgen deeltijdonderwijs, zij volgen op maandag en dinsdag lessen in de kleuterklas. Het behandelteam van het BEC bepaalt of het wenselijk is of een kind wordt aangemeld voor de kleuterklas. Het kind moet dit aan kunnen en het moet in de behandeling passen.  



Onderwijslocaties



Locatie De Saffier en de BEC-kleuterklas in Drachten worden aangestuurd door één directeur. Op locatie De Saffier zijn zes groepen met een groepsgrootte van gemiddeld 9 tot 14 leerlingen. De Saffier geeft les aan leerlingen tussen de 4 en 13 jaar. Op BEC De Lytse Wâlden zit een kleuterklas met een groepsgrootte van maximaal 12 leerlingen.



 



Situering van de locaties:



Kleuterklas BEC De Lytse Wâlden De Lanen 98 9204 WC Drachten t. 0512-542600

Voor leerlingen van 4 t/m 7 jaar in de behandelsetting van Jeugdhulp Friesland wordt het onderwijs verzorgd door RENN4.    



De Saffier

Klokhuislaan 4 9201 JE Drachten t. 0512-543638 Voor leerlingen van 4 t/m 13 jaar. Er zijn 6 groepen van maximaal 14 leerlingen.  



Les op een andere locatie;

De leerling krijgt in beginsel les op de locatie waar hij/zij is ingeschreven. Het is mogelijk dat het onderwijs voor de leerling op een andere locatie wordt gegeven. De leerling blijft dan wel ingeschreven op de school en valt nog steeds onder de verantwoordelijkheid van het bevoegd gezag van RENN4.



Schoolreis en excursies



Onderdeel van het onderwijsaanbod zijn activiteiten die gericht zijn op uitbreiding van de belevingswereld van de leerlingen. Door deze activiteiten doet uw kind ervaringen op. Dit onderdeel hoort bij het schoolprogramma. Aan deze activiteiten zijn soms kosten verbonden. De bijdrage die aan de ouders wordt gevraagd is vrijwillig en mag geen belemmering zijn voor deelname. U kunt altijd contact opnemen met de school als de gevraagde bijdrage een probleem vormt.  



Huiswerk 



 Regelmatig krijgen leerlingen huiswerk mee. Dit huiswerk kan betrekking hebben op wereldoriëntatie (bijvoorbeeld topografie waarbij wordt verwacht dat leerlingen dit thuis oefenen), maar het kan ook zijn dat leerlingen werk meekrijgen dat op die dag door de leerling niet op school is gemaakt. We verwachten dan dat de leerling het werk thuis maakt en de volgende dag weer aan de leerkracht geeft. In de meeste gevallen zal de leerkracht contact met thuis opnemen wanneer er huiswerk wordt meegegeven.  Voor jonge kinderen (groep 3,4) stimuleren wij dat ouders aandacht besteden aan het lezen, samen voorlezen of regelmatig samen een stukje lezen.



Leerlingenraad



Op onze school is een leerlingenraad. Aan het begin van het schooljaar wordt uit elke klas een vertegenwoordiger aangewezen of gekozen die in de leerlingenraad mag zitten. De leerlingenraad vergadert ongeveer een keer per maand. Belangrijke punten die worden besproken zijn: wat leerlingen belangrijk vinden, bijvoorbeeld afspraken over regels in de pauze en op school, de wensen die er zijn om school leuker te maken. We hebben dit jaar gezien dat de leerlingen deze taak heel serieus op hebben gepakt.        



Beeldmateriaal



Ouders worden gevraagd toestemming te verlenen voor het maken van foto- of videomateriaal van de leerling, gedurende de periode dat de leerling ingeschreven staat bij RENN4. Er wordt toestemming gevraagd voor het gebruik op/voor: Scholings-en trainingsdoeleinden, de website van RENN4, sociale media, de schoolgids en de Nieuwsbrief.  



Gezonde school /trakteren



In de schooljaren vanaf 2017 heeft de school deelgenomen aan het project EU-schoolfruit. Ook voor het volgend schooljaar gaat de school zich hiervoor aanmelden. We hebben een deelcertificaat voor de Gezonde school. We nemen deel aan de lesprogramma’s. Daarnaast leren we leerlingen gezond koken in de klassen en geven we smaaklessen op school. De leerlingen nemen bij voorkeur gezonde traktaties mee. 



Huisbezoek



Bij de ouders van nieuwe leerlingen gaat de leerkracht op bezoek. Daarnaast komen leerkrachten op huisbezoek wanneer zij daar aanleiding voor zien. Waar nodig kan de schoolmaatschappelijk werker ook een huisbezoek brengen.  



Jassen- en/of tassencontrole



Soms worden jassen en/of tassen gecontroleerd. Dit kan zijn om te kijken of een leerling spullen in zijn/haar bezit heeft die niet van hem/haar zijn of op verzoek van zijn/haar ouders.  



Medicijngebruik



Indien uw kind medicatie tijdens schooltijd moet innemen, vragen we u dit goed af te stemmen met de leerkracht. Ook veranderingen hierin moeten direct worden doorgegeven. Ouders zijn er zelf verantwoordelijk voor dat er voldoende medicatie in de school aanwezig is. Ook wanneer medicatie thuis wordt toegediend en daarin wijzigingen zijn, vragen we u de leerkracht daarvan op de hoogte te stellen. De Saffier heeft een protocol medicijnverstrekking. Dit protocol ligt ter inzage bij de administratie van de school.   





Gebruik mobiele telefoon 



Vanaf 1 januari 2024 is het gebruik van mobiele telefoons niet meer toegestaan op basisscholen en het speciaal (basis) onderwijs.

Ook op De Saffier hebben we daarom afspraken geformuleerd.

Deze afspraken gelden voor telefoons, devices, smartphones en smartwatches.

Deze afspraken zijn:

- Leerlingen mogen hun mobiele telefoon niet gebruiken binnen de school of op het schoolplein.

- Bij aankomst op school leveren de leerlingen hun mobiele telefoon in bij de leerkracht. Deze worden op een veilige plek opgeborgen en na schooltijd weer uitgedeeld.

- Tijdens schooltijd moeten de mobiele telefoons van leerlingen uitstaan.

- Het meenemen van mobiele telefoons naar school is op eigen risico.

- De school en de leerkrachten zijn niet aansprakelijk voor zoekgeraakte of beschadigde telefoons of apparaten.

- Bij uitstapjes en schoolreisjes moeten de mobiele telefoons thuisblijven. De begeleiding is in noodgevallen bereikbaar.

- Bij het niet nakomen van bovenstaande afspraken zal een gesprek met ouder(s), verzorger(s) samen met de leerling noodzakelijk zijn,

- Het personeel geeft het goede voorbeeld. Mobielgebruik tijdens lestijd is alleen toegestaan voor werkgerelateerde zaken.



 



 


Weergave aantal leerlingen

Leerlingen
71
Landelijk gemiddelde
95

Bron

Verdeling naar verblijfsjaar en leeftijd

Verdeling naar verblijfsjaar en leeftijd toont hoe de leerlingen op deze school zijn verdeeld naar verblijfsjaar en naar leeftijd. Het verblijfsjaar is het totaal aantal jaren dat de leerling op het speciaal onderwijs zit. Ook wordt de verdeling van de leerlingen vergeleken met de verdeling van de leerlingen op een vergelijkbare school.

Weergave Aantal leerlingen, verdeling naar leerjaar en leeftijd

Bron

Schooltijden en opvang

Bij schooltijden en opvang wordt getoond hoe de school de schooldag inricht. Zichtbaar is welk rooster de school hanteert en welke vrije dagen en vakanties er zijn. Daarnaast is te zien of er voor- of naschoolse opvang is georganiseerd en zo ja, hoe en waar dat geregeld is.

Veelgestelde vragen

Weergave Schooltijden en opvang

Handige informatie

Waar wonen de leerlingen van deze school?