Groepsouderavond en oudergesprekken
Aan het begin van het schooljaar wordt er een groepsouderavond georganiseerd. U wordt dan geïnformeerd over de gang van zaken in de groep van uw kind en ouders kunnen kennismaken met elkaar. Tijdens de start van het schooljaar worden ouders uitgenodigd voor een omgekeerd oudergesprek.
Informatieavond
Op De Saffier is eens per jaar een themaouderavond. Op deze avond worden aan de hand van thema’s onderwerpen besproken die voor ouders interessant zijn. Soms in de vorm van een workshop, anders als lezing. Mocht u als ouder een onderwerp hebben dat geschikt zou kunnen zijn voor de thema-avond, geef dat dan door aan de groepsleerkracht van uw kind.
Bespreking ontwikkelingsperspectiefplan (OPP)
Twee maal per schooljaar worden de OPP’s geëvalueerd. U krijgt het OPP van tevoren opgestuurd. Tijdens de bespreking wordt het plan dan geëvalueerd en tegelijk worden de doelen besproken en opnieuw vastgesteld. Het OPP moet worden ondertekend en het handelingsdeel moeten ouders/gezaghebbenden mee instemmen.
Rapportbesprekingen
De leerlingen krijgen tweemaal per jaar een rapport mee. Het eerste rapport in februari en het tweede rapport voor de zomervakantie. De ontwikkelingen en vorderingen van uw kind worden dan door de leerkracht met u besproken.
Contact met de leerkracht
Ouders kunnen met de leerkracht bespreken op welke wijze ze graag geïnformeerd willen worden over hun kind. Ouders kunnen elke werkdag tussen 08.00 en 16.00 uur telefonisch contact met de school opnemen. Mocht de leerkracht u niet direct te woord kunnen staan, zal de leerkracht u desgewenst terugbellen. Het telefoonnummer van de school is: 0512-543638.
Schoolgids
Aan het begin van het schooljaar is voor iedereen de schoolgids beschikbaar via de website van RENN4: www.renn4.nl Onder de knop Scholen kunt u de schoolgids van de betreffende school aanklikken. In principe geven we geen “papieren” schoolgids meer uit. U kunt aangeven dat u toch een papieren schoolgids wilt ontvangen; wij zullen daar dan voor zorgen.
Nieuwskrant
Tijdens het schooljaar verschijnt een paar keer per jaar een nieuwskrant voor ouders met nieuws en wetenswaardigheden over de school of een groep.
Social Schools
Wij werken met Social Schools, een online communicatieplatform voor het (basis)onderwijs. Het doel is om communicatie tussen school, ouders en leerlingen te bevorderen. Het is een visueel aantrekkelijke omgeving.
Hoe werkt het? Als ouder bent u lid van de groep waar uw kind(eren) in zitten. De leraar plaatst een bericht of een evenement in de groepsomgeving. Als ouder kunt u deze informatie bekijken door in te loggen via de mobiele app of via de web-omgeving. U kunt agendapunten in uw app rechtstreeks toevoegen aan uw telefoonagenda. Zo ontvangt u op tijd herinneringen en vergeet u nooit evenementen. Ouders ontvangen een uitnodiging per e-mail met daarin een link om een account te activeren. Benieuwd hoe dit in zijn werk gaat? U kunt altijd een kijkje nemen op de website van Social Schools: https://www.socialschools.nl/.
Privacy Social Schools is een veilig, afgesloten platform. Alleen ouders die toestemming hebben gekregen van de school, kunnen in de omgeving. Ouders hebben alleen toegang tot de groepen van hun kinderen en tot de algemene berichten van de school.
Oudercommissie
De Saffier heeft een actieve oudercommissie, ouders/verzorgers helpen met diverse activiteiten op school, er wordt een paar keer per jaar vergaderd om af te stemmen over activiteiten waar hulp bij nodig is.
Website
Op de website van RENN4 www.renn4.nl, vindt u onder andere de algemene informatie over RENN4 en haar scholen. Bijvoorbeeld contactgegevens, de schoolgids en de vakantieregeling.
Contactgegevens ouders/verzorgers
Wij nemen contact met u op als dat nodig is, bijvoorbeeld bij onverwachte gebeurtenissen of ontwikkelingen. Wij moeten hiervoor kunnen beschikken over de juiste gegevens zoals uw adres, telefoonnummer en e-mailadres. Het is uw taak de gegevens en eventuele wijzigingen door te geven aan de leerkracht en de administratie. De ouders van nieuwe leerlingen vragen wij een formulier in te vullen met vragen over onder andere het Burgerservicenummer van de leerling, adresgegevens van de ouders en adresgegevens van iemand die in geval van nood, als u niet bereikbaar bent, benaderd kan worden.
Extreem weer
Er is sprake van extreem slecht weer als er een weeralarm door het KNMI wordt afgegeven.
Op www.knmi.nl is te zien of er waarschuwingen van kracht zijn. Waarschuwingen voor code oranje en code rood worden getwitterd (@knmi) en verschijnen op NOS-teletekst (pagina 713).
De avond voor de schooldag kan de regiodirecteur van de school, na goed overleg met de directeur besluiten om af te wijken van het normale lesrooster in verband met extreem weer. Ouders/ verzorgers en leerlingen worden hiervan per mail op de hoogte gebracht en op de website wordt een bericht geplaatst.
Als zich extreem weer voordoet en de school wijkt af van het normale lesrooster dan is op de website van RENN4 onder het kopje ‘nieuws’ meer informatie te vinden.
Leerlingen die met de taxi of openbaar vervoer naar school komen, worden geacht op school te verschijnen zolang de taxi of het openbaar vervoer niet heeft besloten niet meer te rijden vanwege het extreme weer.
De directeur en regiodirecteur houden zich op de hoogte van de weersontwikkelingen. Als er gewaarschuwd wordt voor code rood kan de provinciedirecteur besluiten om de school eerder te sluiten. Er blijft personeel op school zolang er leerlingen zijn. Ouders/ verzorgers worden in dat geval per telefoon op de hoogte gebracht door de school.
Als de vooruitzichten zo zijn dat de terugkeer naar huis van leerlingen mogelijk bemoeilijkt wordt of onmogelijk dreigt te worden, zal door de regiodirecteur worden vastgesteld welke voorzieningen/personeel nodig zijn om leerlingen naar huis te brengen of elders onder dak te brengen.
Beeldmateriaal
Ouders worden gevraagd toestemming te verlenen voor het maken van foto- of videomateriaal van de leerling, gedurende de periode dat de leerling ingeschreven staat bij RENN4. Er wordt toestemming gevraagd voor het gebruik op/voor: Scholings-en trainingsdoeleinden, de website van RENN4, sociale media, de schoolgids en de Nieuwsbrief.
Gezonde school
In de schooljaren vanaf 2017 heeft de school deelgenomen aan het project EU-schoolfruit. Ook voor het volgend schooljaar gaat de school zich hiervoor aanmelden. We hebben een deelcertificaat voor de Gezonde school. We nemen deel aan de lesprogramma’s van “Ik eet het beter”, dit houdt dat we onder andere meedoen aan stapelgezond, expeditie lekker in je vel en met de week van de pauzehap. Daarnaast doen we gezond koken in de klassen en geven we smaaklessen op school.
Huisbezoek
Bij de ouders van nieuwe leerlingen gaat de leerkracht op bezoek. Daarnaast komen leerkrachten op huisbezoek wanneer zij daar aanleiding voor zien. Waar nodig kan de schoolmaatschappelijk werker ook een huisbezoek brengen.
Jassen- en/of tassencontrole
Soms worden jassen en/of tassen gecontroleerd. Dit kan zijn om te kijken of een leerling spullen in zijn/haar bezit heeft die niet van hem/haar zijn of op verzoek van zijn/haar ouders.
Jaarverslag
Het jaarverslag van RENN4 wordt ieder jaar voor 1 juli aan het Ministerie van OCW aangeboden. Vanaf 1 augustus kunt u het jaarverslag raadplegen op de website van RENN4.
Klachtenregeling
De klachtenregeling van RENN4 ligt op elke school of afdeling ter inzage.
Via deze link Klachtenregeling leest u meer informatie over de mogelijkheden voor het indienen van een klacht en daarnaast kunt u de klachtenregeling raadplegen.
Leerlingdossier is digitaal en in een map in een brandkast.
In het leerlingdossier worden verschillende gegevens bewaard. Voor een deel bestaat het dossier uit administratieve gegevens en voor een deel uit informatie die nodig is om de leerling onderwijs en begeleiding te geven.
Welke gegevens staan er in het leerlingdossier?
Het leerlingdossier kan (volgens de autoriteit persoonsgegevens) de volgende gegevens over een leerling bevatten:
-Gegevens over in- en uitschrijving;
-Gegevens over afwezigheid;
-Adresgegevens;
-Gegevens die nodig zijn om te berekenen hoeveel geld de school krijgt;
-Het onderwijskundig rapport;
-Gegevens over de gezondheid van de leerling die nodig zijn voor speciale begeleiding of speciale voorzieningen;
-Gegevens over de vorderingen en de resultaten van de leerling;
-Verslagen van gesprekken met de ouders;
-De resultaten van eventueel psychologisch onderzoek.
Persoonlijke werkaantekeningen van een medewerker behoren niet tot het leerlingdossier.
In het algemeen geldt dat een dossier 2 jaar wordt bewaard nadat de leerling van school is gegaan. In de hierna beschreven gevallen geldt een afwijkende termijn:
-Gegevens van een leerling die naar een school voor speciaal onderwijs is doorverwezen, worden tot 3 jaar na het vertrek van de leerling bewaard;
-Gegevens over verzuim/afwezigheid en in- en uitschrijving blijven tot 5 jaar bewaard nadat de leerling is uitgeschreven;
-Het centraal examen, inclusief de cijferlijsten, worden minstens 6 maanden bewaard;
-Na de vermelde periode wordt het dossier vernietigd.
Daarnaast geldt onderstaande voor het leerlingdossier:
-Ouders (mits gezaghebbend) hebben recht op inzage, correctie en verwijdering van gegevens van hun kind;
-Inzage gaat altijd in overleg met diegene die verantwoordelijk is voor de dossiers;
-Dossiers worden bewaard op school en mogen niet worden meegenomen;
-Verstrekking van informatie aan derden kan alleen met schriftelijke, expliciete toestemming van de ouders en/of de jongere van 16 jaar en ouder tenzij een wettelijke verplichting hieraan ten grondslag ligt, zoals bijvoorbeeld geldt bij het onderwijskundig rapport.
In ons privacyreglement vindt u meer informatie over uw rechten: Privacy
Medicijngebruik
Indien uw kind medicatie tijdens schooltijd moet innemen, vragen we u dit goed af te stemmen met de leerkracht. Ook veranderingen hierin moeten direct worden doorgegeven. Ouders zijn er zelf verantwoordelijk voor dat er voldoende medicatie in de school aanwezig is. Ook wanneer medicatie thuis wordt toegediend en daarin wijzigingen zijn, vragen we u de leerkracht daarvan op de hoogte te stellen. De Saffier heeft een protocol medicijnverstrekking. Dit protocol ligt ter inzage bij de administratie van de school.
Mobiele telefoons
Leerlingen mogen in principe geen mobiele telefoons mee naar school. Mocht een leerling toch een mobiele telefoon mee hebben i.v.m. de taxirit of de fietstocht van en naar school, wordt de telefoon aan het begin van de dag ingeleverd bij de leerkracht. De leerkracht bewaart de telefoon gedurende de dag en geeft deze voor vertrek mee naar huis. Heeft een leerling in de taxi een muziekdrager mee of een computerspel dan wordt deze meteen bij de start van de schooldag afgegeven aan de leerkracht. De Saffier hanteert een protocol social media. Dit protocol ligt ter inzage op de administratie van de school.
Onderwijsnummer
Door het ministerie worden scholen verplicht om van elke leerling door te geven wat zijn of haar Burgerservicenummer is. In het onderwijs heet dit het onderwijsnummer.
Nieuwkomers hebben vaak (nog) geen BSN nummer. Dit geldt ook voor leerlingen die niet in Nederland wonen. Zij krijgen een tijdelijk onderwijsnummer via de school. Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) maakt dit tijdelijke onderwijsnummer voor de school aan. Als de leerling eenmaal staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) en een BSN ontvangt van de gemeente, moet de leerling dit doorgeven aan de school.
Privacy
Op De Saffier gaan we zorgvuldig om met de privacy van leerlingen. Om leerlingen goed onderwijs en passende begeleiding te kunnen geven en ook een goede administratie te kunnen voeren, worden gegevens over leerlingen vastgelegd. Deze gegevens worden persoonsgegevens genoemd. Het vastleggen en gebruik van deze persoonsgegevens is beperkt tot informatie die strikt noodzakelijk is voor het onderwijs. De gegevens worden beveiligd opgeslagen en de toegang daartoe is beperkt. Dit geldt ook voor leermaterialen.
Leerlinginformatie wordt alleen verwerkt of gedeeld met andere organisaties als ouders/verzorgers daar toestemming voor hebben gegeven of als de uitwisseling verplicht is volgens de wet dan wel een gerechtvaardigd belang. In het privacyreglement is beschreven hoe wij omgaan met leerlinggegevens, welke gegevens verwerkt worden en wat de rechten zijn van ouders/verzorgers en leerlingen. U kunt dit reglement en meer informatie inzake privacy raadplegen op onze website:Privacy
Reizen van en naar school
U bent zelf verantwoordelijk voor het vervoer van uw kind naar school. In eerste instantie komt uw kind in aanmerking voor openbaar vervoer, eventueel met uw begeleiding. In uitzonderingsgevallen wordt hiervan afgeweken en wordt speciaal vervoer (per taxi) vergoed.
U kunt aangepast vervoer aanvragen op het gemeentehuis van uw woongemeente bij de afdeling Leerlingenvervoer. Klachten over het vervoer kunt u doorgeven aan het taxibedrijf of aan de woongemeente. Het openbaar vervoer en het vervoer in busjes en taxi’s levert regelmatig klachten op. Wangedrag in busjes of taxi’s komt helaas regelmatig voor. Het valt voor onze leerlingen niet altijd mee om samen in een busje te moeten reizen. Samenwerking tussen medewerkers van de school, chauffeurs en ouders kan hen helpen om ‘goed reisgedrag’ te leren. Structuur bieden door een vaste plaats in de taxi kan al helpen.
Schoolregels
We verwachten van de leerlingen dat ze respectvol omgaan met schoolspullen. Worden er materialen opzettelijk vernield of door een leerling beschadigd, dan worden ouders hierover geïnformeerd en krijgen de ouders een rekening voor de toegebrachte schade. We adviseren de ouders een WA-verzekering af te sluiten. De Saffier werkt met 6 schoolregels, deze regels worden regelmatig besproken en met name in de zes Gouden Weken aan het begin van het schooljaar geoefend.
Schoolspullen
Per groep is een dag afgesproken waarop speelgoed mee naar school genomen mag worden. Oorlogsspeelgoed en gevaarlijk speelgoed mag niet mee naar school. Ongewenst ‘speelgoed’ wordt in beslag genomen. De school is niet verantwoordelijk voor beschadiging of verlies van privéspullen van leerlingen.
Trakteren
In de klas wordt aandacht besteed aan de verjaardag van uw kind. Natuurlijk is het leuk voor de kinderen om op hun verjaardag te trakteren. Overleg vooraf even met de leerkracht.
Schorsing
In de praktijk kan het in voorkomende gevallen nodig zijn dat een leerling tijdelijk niet op school aanwezig is. De directeur van de school is bevoegd tot het schorsen van leerlingen. Wanneer de leerling daadwerkelijk wordt geschorst dienen de ouders of verzorgers de leerling zo nodig op te halen van school.
Het schorsen van leerlingen is gebonden aan regels en procedures die zorgvuldig moeten worden gevolgd. Het gaat daarbij om het volgende:
-De schorsing van de leerling wordt telefonisch aan ouders meegedeeld en daarna schriftelijk bevestigd.
-Bij zowel de telefonische mededeling als de schriftelijke bevestiging, is het van belang aan te geven waarom de leerling wordt geschorst en voor hoelang (maximaal vijf dagen).
-De directeur kan het noodzakelijk vinden dat, voordat de leerling terugkomt op school, eerst een herstelgesprek met de leerling en zijn ouders plaatsvindt. Dit wordt in het telefonisch contact en in de brief aangekondigd.
Gedurende de periode van schorsing houdt de school een inspanningsverplichting naar de leerling. Dit betekent dat gezorgd moet worden voor huiswerk en dat een afspraak gemaakt wordt over het nakijken ervan. De schorsingsbrief bevat ook informatie over de bezwaarmogelijkheid. De schorsingsbrief gaat in afschrift naar het College van Bestuur van RENN4, de leerplichtambtenaar en de onderwijsinspectie (bij schorsing voor meer dan één dag).
Ouders kunnen bij het bevoegd gezag (het College van Bestuur van RENN4) schriftelijk bezwaar aantekenen tegen de beslissing. Het indienen van een bezwaar heeft geen opschortende werking.
Informeren gescheiden ouders, die gezamenlijk ouderlijk gezag uitoefenen
Als ouders gescheiden zijn en het ouderlijk gezag gezamenlijk uitoefenen, gaat de informatie van school in beginsel naar beide ouders, tenzij anders gezamenlijk is afgesproken. Uitgangspunt is dat beide ouders ook voor besprekingen en andere activiteiten gelijktijdig worden uitgenodigd. Alleen als één van de ouders bezwaar maakt tegen de aanwezigheid van de andere ouder, wordt de mogelijkheid geboden om een apart gesprek te voeren.
Informeren gescheiden ouders, waarvan één het ouderlijk gezag heeft
De ouder zonder gezag ontvangt informatie over het kind of diens opvoeding of verzorging als de ouder zonder gezag hier zelf om verzoekt. De informatie kan gaan over de cognitieve en/of sociaal-emotionele ontwikkeling van het kind zoals leerprestaties of medische kwesties. Hieronder valt bijvoorbeeld een schoolrapport, maar niet een uitnodiging voor een algemene ouderavond of schoolfoto. Op de informatieplicht kan een uitzondering worden gemaakt als het belang van het kind zich verzet tegen het verstrekken van de informatie. De school maakt hierin een eigen afweging. Van een dergelijk verzoek tot informatieverstrekking stelt de school de gezaghebbende ouder op de hoogte.