Bron: <b>DUO</b><br />Vergelijkbare instellingen: <b>alle instellingen in het speciaal basisonderwijs met een vergelijkbaar leerlingenaantal</b><br /> <a href="https://encyclopedie.vensters.nl/indicator_po/3418f8d2-188d-490e-88d6-436f8aba8b8a" class="button button-link" target="_blank"><i class="fas fa-external-link-square-alt"></i> Achtergrondinformatie</a>">Bron
Het onderwijs
De Toekomst is een school voor speciaal basisonderwijs (SBO) voor kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 12 jaar. De school is bedoeld voor kinderen voor wie de begeleiding in de basisschool niet meer volstaat. Om diverse redenen worden de kinderen verwezen naar onze school via het samenwerkingsverband (Dordrecht). Bijvoorbeeld voor specifieke begeleiding op leergebied, het gebied van gedrag of beide. Kinderen kunnen alleen bij ons op school worden aangemeld met een toelaatbaarheidsverklaring.
SBO en SBO+
In de SBO Plusgroepen zitten maximaal 12/13 leerlingen en is er naast de leerkracht een vaste onderwijsassistent. De reguliere SBO groepen hebben maximaal 14/15 leerlingen per groep. Een kind wordt geplaatst in een SBO of SBO Plusgroep op basis van de ondersteuningsbehoefte.
Groepsindeling en namen
We hebben dit jaar 7 SBO groepen en 6 SBO Plusgroepen. Bij de samenstelling van de groepen letten we op: leeftijd, ondersteuningsvraag, aanspreekniveau, gedrag, leerniveau en tempo, samenwerking en zelfstandigheid.
Wij werken op het SBO niet met jaargroepen zoals op het basisonderwijs.
Wij werken op het SBO niet met jaargroepen zoals op het basisonderwijs.
Doelgroep:
Reguliere SBO groepen:
In de reguliere SBO groepen krijgen kinderen onderwijs met een stagnerende leerontwikkeling waarbij de basisschool niet meer tegemoet kan komen aan de onderwijs- en ondersteuningsbehoeften van het kind. Vaak gaat de stagnerende leerontwikkeling gepaard met lage cognitieve vaardigheden, werkhoudingsproblematiek, sociale problematiek en/of gedragsproblematiek. Alle kinderen in de basisschoolleeftijd, met uitzondering van kleuters, behoren tot onze doelgroep. In de reguliere SBO groepen wordt gewerkt met een tweedeling: praktijkgericht en theoriegericht aanbod. De manier van leren die bij het kind past en/of de verwachte uitstroombestemming bepaalt in welke stroom het kind ingedeeld wordt. De praktijkgerichte stroom kenmerkt zich door leren te stimuleren vanuit handelen met concrete materialen, voor- en nadoen ,enkelvoudige opdrachten en de vertaalslag naar de praktijk. In een praktijkcontext wordt met name in de eindgroep ingezet op het vergroten van de zelfredzaamheid. In de theoriegerichte stroom leren de kinderen meer vanuit de context, het aanbod uit de methodeboekjes en het leertempo ligt hier ook hoger. Op dit moment zijn er zeven reguliere SBO-groepen.
SBO Plusgroepen:
Als arrangement hebben wij zes SBO Plusgroepen binnen onze school, in de leeftijdscategorie van 4 -12 jaar. De sociaal-emotionele ontwikkeling van deze kinderen heeft extra aandacht en begeleiding nodig vanwege veelal intrinsieke gedragsproblematiek, met name een stoornis binnen het autistisch spectrum. Hierdoor verloopt het leerproces veelal ook op een andere wijze. Dat vraagt de nodige aanpassingen in leerstof, leeraanbod, en leeromgeving. In de SBO Plusgroepen werken leerkracht en onderwijsassistent intensief samen om aan te sluiten bij de onderwijs- en ondersteuningsbehoefte van het kind. De SBO Plusgroep is een extra arrangement dat financieel ondersteund wordt vanuit het Samenwerkingsverband.
Visie op ondersteuning
Het uitgangspunt bij de zorg is dat elke leerling bijzonder en uniek is. Er wordt op onze school onderwijs geboden dat past bij de mogelijkheden van de leerling en deze uitdaagt om een stap verder te komen.
Dit doen we door:
- Het stellen van hoge maar realistische doelen.
- De totale ontwikkeling van de leerling centraal te stellen.
- Het kind te benaderen vanuit zijn systeem (gezin).
Het leren van leerlingen wordt gestimuleerd binnen een krachtige leeromgeving. Het didactisch klimaat is gericht op het opdoen van succeservaringen. We bereiken dit door het stellen van doelen en het aanbieden van leerstof die het kind uitdagen deze doelen ook te halen. Het onderwijsaanbod is gebaseerd op de SBO leerlijnen, waarin kennis van de doelgroep en inzichten omtrent leren zijn verwerkt. We werken daarbij vanuit handelingsgericht naar opbrengstgericht.
Toekomstig aanbod aan extra ondersteuning
Sociaal-emotioneel leren op groeps- en individueel niveau door de koppeling van Zien! en SEL (sociaal emotioneel leren), inzicht creëren in eigen leerproces door formatief toetsen, de weerbaarheid versterken door inzet van schooljudo, aanpak LIST lezen aanscherpen (met o.a. ook analyse en begeleidingsniveaus) zodat we beter kunnen aansluiten op de behoefte van de leerlingen.
Het is mogelijk dat de school extra aanbod organiseert voor het jonge kind. Die extra aandacht is bijvoorbeeld beschikbaar in samenwerking met de peuterspeelzaal, het kinderdagverblijf of in de groepen 1 en 2 van de basisschool. Het doel is om te zorgen voor een goede start op de basisschool.