Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
We ontvangen graag bericht als een kind niet op school kan komen, vanwege ziekte, een bezoek aan de tandarts o.i.d. U kunt dit telefonisch, via Parro of middels een briefje laten weten, wel zo mogelijk voor schooltijd.
Medicijnen op school en ziek naar huis
Slechts in uitzonderlijke gevallen en alleen op nadrukkelijk verzoek van ouders zullen wij medicijnen aan kinderen verstrekken. Dat doen wij alleen nadat u hiervoor een formulier heeft ingevuld waarmee u de school alle aansprakelijkheid ten gevolge van de toediening van het betreffende medicijn ontneemt.
Het toedienen van medicijnen wordt gezien als een medische handeling en kan grote gevolgen hebben (bijvoorbeeld als een kind allergisch blijkt). Daarom leggen we die verantwoordelijkheid volledig bij ouders. Ook het geven van huismedicatie zoals paracetamol valt hier onder. Dat doen wij dus niet zonder uw schriftelijke toestemming, ook niet wanneer uw kind hier zelf naar vraagt.
Het toedienen van insuline bij suikerziekte en het uitvoeren van vergelijkbare medische handelingen, mag slechts worden uitgevoerd door medewerkers met een bekwaamheidsverklaring van een arts. De arts is dan medeverantwoordelijk. Omdat dit niet tot gevolg heeft dat de betreffende medewerker niet meer persoonlijk (privé) aansprakelijk is voor het handelen, is medewerking van de betreffende medewerker noodzakelijk. Wij kunnen medewerkers hiertoe niet verplichten.
Wanneer de school niet tegemoet kan komen aan uw vraag om medische handelingen te verrichten, ligt de verantwoordelijkheid om een passende oplossing te vinden bij u als verantwoordelijke ouder.
Bij een calamiteit (waarbij geen tijd is voor overleg met ouders) zullen wij handelen op de wijze die ons op dat moment het beste acht. Wij zullen dan een arts of het alarmnummer 112 bellen, handelen op advies van betreffende deskundige en u zo snel mogelijk informeren.
Wij hanteren een protocol Medisch handelen op school. Daarin hebben wij beschreven hoe wij omgaan met medicijnverstrekking en medisch handelen. Ook de richtlijnen voor het aanleveren en bewaren van medicijnen zijn hierin opgenomen, evenals de te volgen procedure als een kind ziek wordt onder schooltijd.
Een kind dat ziek is, moet naar huis. Dat is ons uitgangspunt. Wij kunnen namelijk geen medische diagnose stellen en op school de zorg bieden die uw kind op dat moment nodig heeft. In een voorkomend geval zal een medewerker van de school u bellen en vragen om uw kind zo snel mogelijk op te komen (laten) halen.
Als een kind vier jaar is, mag het naar de basisschool. Dat is echter nog niet verplicht.
Op de eerste schooldag van de maand nadat het kind vijf jaar is geworden, is het leerplichtig. Het moet dan naar school. Op onze school zitten alle kinderen vanaf hun vierde jaar op school. Nu kan het gebeuren dat een hele schoolweek voor een vierjarige nog erg vermoeiend is. In overleg met de leerkracht kunnen ze dan af en toe een middag thuis blijven. Een vijfjarige kleuter mag ten hoogste vijf uur per week thuis blijven. De ouders moeten dit tijdig aan de school doorgeven. Het is zelfs mogelijk dat op verzoek de directeur kan toestaan dat een vijfjarige tien uur per week wordt thuisgehouden. Deze uren mogen echter niet worden opgespaard.
Zodra uw kind zes jaar is, houdt deze regeling op. Overigens rust op u de verplichting er voor te zorgen dat uw kind de school bezoekt.
Elk jaar komen er verzoeken van ouders bij de directie binnen om een extra vrije dag of een extra vakantie buiten de normale schoolvakanties. Vaak wordt er om de meest uiteenlopende redenen extra vrij gevraagd, waarbij vaak ten onrechte wordt gedacht dat het kind recht heeft op tien extra vrije dagen per jaar. Dat is echter niet juist.
Onderstaand (de tekst is overgenomen uit de folder die het Dordtse onderwijs en de gemeenten in de regio hebben samengesteld) geven wij daarom aan welke mogelijkheden er zijn om buiten de schoolvakanties vrij te krijgen. Onze school wijkt daarbij niet af van de wettelijke bepalingen.
In de leerplichtwet staat dat ouders er voor moeten zorgen dat hun kinderen naar school gaan. Zomaar wegblijven mag niet. De gemeente heeft de taak dat te controleren.
Wanneer hoeft uw kind niet naar school?
- Als de school dicht is in verband met vakanties of een speciale reden, zoals bijvoorbeeld een studiedag voor het personeel.
- Als uw kind ziek is; u moet dat dan zo spoedig mogelijk op school doorgeven; een doktersverklaring kan gevraagd worden als bewijs.
- Als uw kind door een door de school(leiding) opgelegde straf niet op school mag komen.
Extra verlof
U kunt extra verlof vragen in de volgende gevallen:
I. Als uw kind meedoet aan een verplichting gebaseerd op een bepaalde godsdienst of levensovertuiging; u moet dit minimaal twee dagen van tevoren op school melden.Voor een aantal religieuze feestdagen wordt elk jaar een afspraak gemaakt.
1. voor moslims : het Offer- en het Suikerfeest;
2. voor hindoes : het Divali- en het Holifeest
3. voor joden : het Joods Nieuwjaar, Grote Verzoendag, het Loofhuttenfeest, het Slotfeest, het Paasfeest en het Wekenfeest
Als richtlijn geldt: één dag vrij. Op school zijn de data bekend.
II. Om op vakantie te gaan. Dat kan uitsluitend als het op grond van de specifieke aard van het beroep van een van de ouders niet mogelijk is om in de schoolvakanties op vakantie te gaan. Voorbeelden zijn beroepen in de agrarische en toeristische sector, de horeca en beroepen waarbij een ouder langdurig in het buitenland verblijft, bijvoorbeeld zeevarenden.
Er mag dus geen vrij worden gegeven als er bijvoorbeeld sprake is van een goedkope vakantie buiten het seizoen, een extra lang bezoek aan het land van herkomst of zomaar een midweek of lang weekend weg.
Vakantieverlof kan slechts eenmaal per schooljaar worden verleend voor ten hoogste tien schooldagen en het verlof mag niet plaatsvinden in de eerste twee lesweken van een schooljaar. Verder dient bij de aanvraag een werkgeversverklaring te worden gevoegd.
III. Tenslotte is verlof mogelijk als er belangrijke omstandigheden zijn.
Voor een aantal omstandigheden gelden de volgende richtlijnen:
1. het voldoen aan een wettelijke verplichting of het nakomen van een medische afspraak voor zover dat niet buiten schooltijd kan:
2. een huwelijk van familie t/m de derde graad van het kind (ouders, (over)grootouders, broers/zusters, ooms/tantes): 1 dag of ten hoogste 2 dagen, afhankelijk of het huwelijk in of buiten Dordrecht wordt gesloten.
3. een 12½, 25, 40,50 en 60-jarig huwelijksjubileum van ouders of grootouders: 1 dag of ten hoogste 2 dagen, afhankelijk of het jubileum in of buiten Dordrecht wordt gevierd.
4. een 25 en 40-jarig ambtsjubileum van ouders of grootouders: ten hoogste 1 dag.
5. gezinsuitbreiding: ten hoogste 1 dag.
6. verhuizing: ten hoogste 1 dag.
7. ernstige ziekte van ouders, grootouders, broers of zusters: de duur in overleg met de school.
8. overlijden (inclusief begrafenis/crematie) van ouders: ten hoogste 4 dagen.
9. overlijden grootouders, broers of zusters: ten hoogste 2 dagen.
10. overlijden (bet)overgrootouders, (oud)ooms, (oud)tantes, neven en nichten (3e en 4e graad): ten hoogste 1 dag.
Afwijking van de duur van het verlof is mogelijk, maar het uitgangspunt bij het verzoek en de beslissing moet zijn: is het verlof in het belang van het kind. Dat geldt ook voor verzoeken om extra verlof op grond van belangrijke omstandigheden die hierboven niet genoemd zijn. Geen belangrijke omstandigheden zijn bijvoorbeeld een verjaardag van een familielid, een nationale feest- of gedenkdag van een ander land en vakantie.
Hoe vraagt u het verlof aan?
Een verzoek moet zo vroeg mogelijk schriftelijk bij de school worden aangevraagd. Als het om vakantie gaat zeker twee maanden van tevoren. Op school zijn hiervoor formulieren verkrijgbaar of u kunt deze downloaden via onze website. Een verzoek moet altijd kunnen worden aangetoond.
De directeur beslist voor verzoeken tot en met 10 dagen. Als het om meer dan tien schooldagen in een schooljaar gaat op grond van belangrijke omstandigheden, wordt het verzoek met een advies van de school ter beslissing doorgestuurd aan de leerplichtambtenaar van de gemeente waar de leerling woont. Het besluit (toestemming/afwijzing) van de school of de leerplichtambtenaar wordt schriftelijk doorgegeven.
Als u zonder toestemming uw kind toch thuishoudt, is de school verplicht dat verzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Vrijwel zeker moet u dan rekening houden met een procesverbaal op grond waarvan de rechtbank u een straf kan opleggen.
Als u bezwaar heeft tegen de beslissing, kunt u binnen 6 weken een bezwaarschrift indienen bij degene, die de beslissing heeft genomen (de school of de leerplichtambtenaar).
Als u het dan weer niet eens bent met de beslissing kunt u naar de rechter. Aan deze laatste procedure zijn kosten verbonden.