De Driehoek

Driehoek 40 3328 KG Dordrecht

  • Schoolfoto van De Driehoek
  • Schoolfoto van De Driehoek
  • Schoolfoto van De Driehoek
  • Schoolfoto van De Driehoek
  • Schoolfoto van De Driehoek

Resultaten eindtoets

Alle leerlingen maken in groep 8 van de basisschool een eindtoets. De school kiest per schooljaar welke toets wordt gebruikt. Er zijn verschillende goedgekeurde eindtoetsen om uit te kiezen. Met de toets wordt gekeken hoeveel kennis de leerlingen hebben van taal en rekenen. De toets geeft een extra uitslag naast het schooladvies dat een leerling krijgt van de leerkracht.

Welk percentage leerlingen behaalt het fundamentele niveau en welk percentage het streefniveau?

Let op: In schooljaar 2023-2024 is de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets. Op dit moment zie je nog de resultaten van de eindtoets van 2023.
De resultaten van de doorstroomtoets van 2024 zijn na de zomer voor het eerst zichtbaar. Dit is in lijn met de beoordeling van de Inspectie van het Onderwijs. Kijk voor meer informatie op de website van de inspectie.

Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023-2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.

Fundamenteel niveau

Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.

Bron

Streefniveau

Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.

Bron

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Toelichting van de school

Wij werken met een schoolambitie. De tussenresultaten worden na iedere afname (in januari) geëvalueerd m.b.v. Focus PO. Er wordt een trendanalyse gemaakt en nieuwe doelen vastgesteld om de schoolambitie te behalen. Als tussentijdse evaluatie worden steeds de methodegebonden toetsen geanalyseerd. Aan de hand daarvan kunnen doelen en aanpak (zowel individueel als groeps) bijgesteld worden.

Wij bespreken de Citotoetsen in de bouwen en in het hele team vanuit een gezamenlijke verantwoordelijkheid.

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

Er komt een moment waarop uw kind de basisschool verlaat. Een mijlpaal waar we uitgebreid bij stilstaan.

In januari vindt er een gesprek plaats tussen leerling, groepsleider en ouders/verzorgers. De school brengt een advies uit voor het voortgezet onderwijs, gebaseerd op de ervaringen van de afgelopen acht jaar. Om een goede afweging te maken wordt het volgende traject doorlopen: 

• Begin groep 8:

Afname van een adaptieve digitale intelligentietest (de ADIT). Deze toets richt zich op de aanleg van de leerling (‘wat zit erin’) en geeft vanuit deze invalshoek aanvullende informatie op de schoolprestaties (‘wat komt eruit’ in de Citotoetsen). Het beeld wordt volledig gemaakt met het leerlingvolgsysteem en de ervaringen van de groepsleider met de leerling. Op grond van het advies van de groepsleider wordt door de ouders en het kind een keuze gemaakt ten aanzien van het voortgezet onderwijs.

• Eind groep 8:

Na het advies voor het voortgezet onderwijs, wordt de centrale eindtoets afgenomen. Deze toets geeft het niveau van het kind aan het einde van de basisschoolperiode aan. Niet alle kinderen hoeven de eindtoets te maken. Voor kinderen met grote leerachterstanden is er een alternatief. 

Advies

Eind groep 6 en eind groep 7 geven de stamgroepleiders een kijkrichting Voortgezet Onderwijs aan de ouders en het kind mee. (Aan welke vorm van VO denken wij bij de ontwikkeling en de prestaties van het kind)

Bij de eindtoets worden kennis en studievaardigheden getoetst. Om een goed advies te kunnen geven letten we naast de toetsresultaten op zelfstandigheid, werkhouding, gedrag en de doorgemaakte ontwikkeling van een kind. Na de vaststelling van het advies door alle partijen, zorgen de ouders voor inschrijving. De overdracht van basis- naar vervolgonderwijs wordt ‘warme overdracht’ genoemd, dat wil zeggen dat alle kinderen via een persoonlijk gesprek tussen met de stamgroepleider en de toekomstige mentor, worden overgedragen aan de nieuwe school. 

Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Wat zegt de inspectie over de school?

De Inspectie van het Onderwijs onderzoekt minimaal één keer in de vier jaar het bestuur van een school. De inspectie kijkt dan of de kwaliteitszorg, de onderwijskwaliteit en de financiële zaken bij het schoolbestuur op orde zijn. Daarnaast bezoekt de inspectie een aantal scholen die bij het schoolbestuur horen en onderzoekt deze scholen nader. De gegevens van het laatste onderzoek van de inspectie zijn beschikbaar op de website van de onderwijsinspectie.

Terug naar boven