Kort mondeling contact
Kort mondeling contact met de leerkracht is elke dag mogelijk na het einde van de volledige schooldag. Wensen ouders een langer gesprek, dan maken zij een afspraak met de betreffende leerkracht. Uiteraard geldt dit niet voor gevallen waarbij sprake is van een noodsituatie.
Informatiemoment begin schooljaar
Aan het begin van het schooljaar is er voor de ouders van kinderen in de groepen 1 t/m 8 een informatiemoment, die door de betreffende leerkracht van de groep wordt georganiseerd. Ouders kunnen dan kennismaken met de leerkracht(en) van hun kind en andere ouders. Ook ontvangen zij informatie over wat er dat schooljaar in de groep gaat gebeuren.
Kind-leerkracht-ouder gesprekken
In de eerste periode van het schooljaar vinden de startgesprekken plaats tussen kind, leerkracht en ouders, met uitzondering van de kleuters. Daarnaast is er tweemaal per jaar ruimte voor een voortgangsgesprek: in november en maart. Deze gesprekken vinden plaats op uitnodiging van de leerkracht of op basis van inschrijving door de ouder. We willen alle ouders inclusief startgesprek minimaal tweemaal per jaar spreken over de (leer)ontwikkeling van hun kind. Indien in het belang van het kind kan zowel door de ouders als de leerkracht het initiatief genomen worden een afspraak te maken voor een tussentijds gesprek.
E-mailcontact
De leerkrachten en andere personeelsleden gebruiken hun eigen e-mailadres van de school voor de communicatie met ouders. Het gaat hier om korte berichten waarvoor een gesprek niet noodzakelijk is. E-mails die naar het algemene e-mailadres van de school worden gestuurd, worden door de managementassistent verwerkt.
Inloopochtenden
Enkele keren per schooljaar zijn alle ouders tot 08.40 uur welkom in de groep van hun kind. Het kind kan ouders dan haar werk en schriften laten zien of iets anders wat het kind graag wil tonen.
Klassenouder
De meeste groepen hebben één of twee klassenouders. Taken die bij het klassenouderschap horen zijn: Bij organisatorische zaken assisteren of deze uit handen nemen van de leerkracht. Hierbij valt te denken aan: het regelen van vervoer voor excursies in de buurt, assisteren bij Sint, kerst, schoolreis, begeleiden bij bibliotheekbezoek etc. Indien gewenst andere ouders betrekken bij activiteiten: bijvoorbeeld bij de organisatie van feestjes en excursies, creatieve, technische en/of sportieve activiteiten, versieren klas en schoonmaak materiaal en/of klas. Voor bovenstaande activiteiten is de klassenouder tevens een aanspreekpunt voor de overige ouders van de groep. Overige vormen Veel ouders ondersteunen bij tal van activiteiten. Dat vinden we erg fijn. Zonder ouderhulp zouden een heleboel leuke en leerzame activiteiten niet plaatsvinden. Ook voor de kinderen is het fijn als hun ouders actief bij de school betrokken zijn, vaak maakt dat voor hen de school nog vertrouwder. Ouders kunnen gevraagd worden of zelf aangeven iets op school te willen doen. Bijvoorbeeld eenmalige hulp bij Sint of Kerst, speciale activiteiten, speelgoed schoonmaken, mee met uitstapjes of meer structurele hulp bieden door een bijdrage te leveren aan het niveaulezen.
Algemene informatievoorziening
De informatievoorziening aan ouders verloopt zoveel mogelijk digitaal. Bij een gezinssituatie waarbij de ouders op verschillende adressen wonen, kunnen we eenvoudig beide ouders tegelijkertijd van informatie voorzien.
Website
Onze website is een bron van informatie voor ouders. Verschillende beleidsdocumenten maar ook allerlei algemene informatie kunnen hierop worden ingezien. De informatie op de website wordt regelmatig geactualiseerd. Het is de moeite waard om een kijkje te (blijven) nemen.
Parro
We maken gebruik van Parro om ouders snel en eenvoudig bij het onderwijs te betrekken en te bereiken. Parro is communicatie-app met een gesloten omgeving en is gekoppeld aan ons leerlingadministratiesysteem. Parro voldoet aan alle eisen die gesteld worden aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Parro gebruiken we voor berichten aan ouders, het digitaal inschrijven voor oudergesprekken, uitvraag hulpouders e.d
Schoolgids
Alle ouders kunnen aan het begin van het schooljaar de schoolgids van het betreffende schooljaar inzien via de website van de school.