Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Het ziekmelden van uw kind, kan via de PARRO app.
Daarnaast is het mogelijk om uw kind telefonisch ziek te melden tussen 8.15 uur en 8.30 uur.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Omdat we het belangrijk vinden om transparant te communiceren, duidelijkheid te bieden in wat de verwachtingen zijn en zo samen niet voor onverwachte situaties komen te staan.
Bij aanvraag van een verlof, als het over ziek zijn gaat, of andere afwezigheid op school, komt met regelmaat de leerplicht ter sprake. Als school zijn wij gebonden aan wettelijke kaders wat betreft aanwezigheid op school. School wordt daarop gecontroleerd op de administratie en er wordt steekproefsgewijs getoetst.
Verder moeten we afwezigheid van leerlingen door ziekmelding monitoren en melden. Kinderen met zorgwekkend ziekteverzuim (4 ziektemeldingen in 12 weken, 7 aaneengesloten schooldagen of eerder indien de school zorgen heeft bijvoorbeeld wanneer alle kinderen uit een gezin tegelijk ziek zijn) zijn signalen die aandacht verdienen. Deze worden dan besproken met de leerplichtconsulent. Ook kan school de leerplichtconsulent om advies vragen als het gaat om een verlof bijvoorbeeld.
De leerplichtconsulent stelt zich graag even aan u voor...
Ik ben Enisa Vekemans en ik ben leerplichtconsulent voor de gemeente Tilburg. Vanaf september 2022 ben ik de leerplichtconsulent voor alle basisscholen in Dongen en ’s Gravenmoer. Ik heb regelmatig contact met de kwaliteitscoördinator en directie om de lijntjes kort te houden.
Wat doet een leerplichtconsulent?
De belangrijkste taak van de leerplichtconsulent is het voorkomen van schoolverzuim en vroegtijdig schoolverlaten en het toezicht houden op het naleven van de leerplichtwet. Totdat een kind 12 jaar is, zijn ouders verantwoordelijk voor de schoolgang van het kind.
Wanneer uw kind met regelmaat te laat komt of zonder afmelding niet op school verschijnt, heeft school de wettelijke verplichting om dit te melden bij de afdeling leerplicht van de gemeente Tilburg. Hierna wordt een onderzoek opgestart en vind een gesprek met ouders plaats wat kan leiden tot een officiële waarschuwing of het opmaken van een proces-verbaal. Wanneer uw kind 12 jaar of ouder is kan uw kind ook verwezen worden naar Halt voor het uitvoeren van een leerstraf.
Om het verzuim zoveel mogelijk terug te dringen willen we er graag zo vroeg mogelijk bij zijn. Om dit voor elkaar te krijgen maken wij gebruik van het preventief werken. Dit houdt in dat er preventieve gesprekken kunnen plaatsvinden op school en dat wij geregeld overleg hebben met het ondersteuningsteam. We hebben ook een adviserende rol voor de school maar ook voor de ouder(s)/verzorger.
De school is meestal degene die contact opneemt met de leerplichtconsulent maar ouders, verzorgers, voogden en leerlingen zelf kunnen ook contact opnemen. Hoe sneller we benaderd worden hoe sneller we het probleem kunnen gaan aanpakken. Als er vragen zijn kunt u gerust contact met mij opnemen!
T 06-31015880 E [email protected]