Bij welke activiteiten werkt de school samen met ouders?
Medezeggenschapsraad. De MR van basisscholen bestaat uit twee geledingen: 1. Vertegenwoordigers van de ouders 2. Vertegenwoordigers van de leerkrachten Wat kan/mag een medezeggenschapsraad De MR overlegt met de directeur over belangrijke schoolzaken zoals: - Formatieplan - Schoolplan - Schoolgids - Marge-uren/studiedagen - Pestbeleid - Verkeersveiligheid - Arbeidsomstandigheden - naschoolse opvang - De besteding van het geld van het schoolfonds (ouderbijdrage).
Met betrekking tot o.a. voornoemde zaken heeft de MR twee soorten rechten: advies- en instemmingsrecht. Adviesrecht wil zeggen dat de schooldirectie de MR om advies vraagt over bijvoorbeeld het pestbeleid, verkeersveiligheid, etc. Instemmingsrecht wil zeggen dat de schooldirectie een voorgenomen besluit niet eerder mag uitvoeren dan nadat de MR er mee heeft ingestemd. Elke geleding heeft instemmingsrecht over die zaken die voor haar van wezenlijk belang zijn, de andere geleding heeft dan adviesrecht. Als zaken voor beiden van wezenlijk belang zijn, hebben beide geledingen instemmingsrecht. Verder heeft de MR informatierecht, het recht op overleg en initiatiefrecht. Dit laatste houdt in dat de MR het initiatief kan nemen tot bespreking van alle aangelegenheden betreffende de school. Dit kan uiteindelijk resulteren in het doen van een voorstel en/of het kenbaar maken van een standpunt. Om dit recht goed gestalte te geven is input van ouders en leerkrachten onontbeerlijk.
Functioneren van de MR De MR vergadert een paar keer per jaar, of zoveel als nodig. Daarnaast onderhoudt de MR regelmatig contact met de ouderraad en de directeur. Contact met de achterban Als ouder heeft u misschien een goed idee, of zijn er zaken waar u zich juist aan stoort en die u graag verbeterd wilt zien. Graag horen wij uw aandachtspunten en staan we open voor suggesties.
De ouderraad houdt zich bezig met de meer specifiek plaatselijke schoolbelangen. Regelmatig vergadert deze raad samen met de directeur. Ook bij zaken van praktische aard zoals hulp bij een spelletjesmiddag, bij het Sinterklaas- en Kerstfeest, bij vervoer naar excursies, sportdagen, schoolreizen, enz. verricht de commissie hand- en spandiensten.
Het Luizenopsporingsteam (LOT). Elke eerste week na een vakantie of bij een situatie waar sprake is van hoofdluis, komen zij alle hoofden controleren op aanwezigheid van luizen en/of neten (luizeneieren). Bij constatering van aanwezigheid worden de ouders of verzorgers direct door een personeelslid ingelicht.