Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Ziekte leerling
Bij ziekte van uw kind verzoeken we u de leerkracht van de betreffende groep op de hoogte te stellen: schriftelijk, mondeling of telefonisch of via Parro en graag voor aanvang van de lessen. Uw kind kan ook tijdens de schooluren ziek worden of gewond raken. We proberen altijd de ouders of verzorgers van het kind -telefonisch- te bereiken, zodat u uw kind kunt komen ophalen. We sturen kinderen niet naar huis, als we dus geen gehoor krijgen blijft het kind op school. Als het kind dusdanig ziek is dat verzorging/medische hulp onmiddellijk nodig lijkt te zijn, dan schakelen we de door u bij aanmelding opgegeven huisarts in of zo nodig andere medische hulpverleners. Uiteraard proberen we u als ouders eerst te bellen, zodat u met uw kind naar arts of ziekenhuis kunt gaan, hetgeen prettiger is voor alle betrokkenen.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Hoe dient u een aanvraag in?
Aanvraagformulieren voor verlof buiten schoolvakanties zijn verkrijgbaar bij de directeur van de school. Bij de directeur levert u de volledig ingevulde aanvraag, inclusief relevante verklaringen, ook weer in.
De directeur neemt zelf een besluit over een verlofaanvraag voor een periode van maximaal 10 schooldagen. Bezwaar en beroep Wanneer uw verzoek om extra verlof wordt afgewezen en u bent het niet eens met dat besluit, kunt u schriftelijk bezwaar maken. U dient een bezwaarschrift in bij de persoon die het besluit heeft genomen (dit is of de schoolleiding of de leerplichtambtenaar).
In het bezwaarschrift vermeldt u: uw naam en adres, de datum, een omschrijving van het besluit waartegen u bezwaar maakt en de reden waarom u bezwaar maakt. Vergeet niet uw handtekening onder het bezwaarschrift te zetten.
Verlof
Graag betrekken we ouders bij Leerplicht en schoolverlof
In de Leerplichtwet staat dat uw kind zijn of haar school moet bezoeken als er onderwijs wordt gegeven. Leerlingen mogen dus nooit zomaar van school weg-blijven. In een aantal gevallen is er echter een uitzondering op deze regel mogelijk. Als er een bijzondere reden is waarom u vindt dat uw kind niet naar school kan, moet u zich aan de regels van zo’n uitzondering houden.
Verlof in geval van ‘gewichtige omstandigheden’ Onder ‘gewichtige omstandigheden’ vallen situaties die buiten de wil van ouders en/of leerling liggen. Voor bepaalde omstandigheden is het mogelijk vrij te vragen. Hierbij kunt u denken aan:
- een verhuizing van het gezin (maximaal 1 dag) ·
- het bijwonen van het huwelijk van bloed- of aanverwanten tweede t/m derde graad (1 of ten hoogste 2 dagen, afhankelijk of dit huwelijk wordt gesloten in of buiten de woonplaats van de belanghebbende) ·
- 12½ -, 25-, 40-, 50- of 60-jarig huwelijksjubileum van ouders of grootouders (maximaal 1 dag) ·
- 25-, 40- of 50-jarig ambtsjubileum van ouders of grootouders (maximaal 1 dag) ·
- ernstige ziekte van bloed- en aanverwanten tot en met de derde graad (periode in overleg met de directeur) ·
- overlijden van bloed- of aanverwanten in de eerste graad (maximaal 4 dagen), van bloed- of aanverwanten in de tweede graad (maximaal 2 dagen) ·
- voor andere naar het oordeel van de directeur belangrijke redenen, maar geen vakantieverlof
Wanneer wordt een verzoek zeker afgewezen ·
- familiebezoek in het buitenland ·
- vakantie in een goedkope periode of in verband met een speciale aanbieding ·
- vakantie in verband met een gewonnen prijs ·
- vakantie bij gebrek aan andere boekingsmogelijkheden ·
- uitnodiging van familie of vrienden om buiten de eigen schoolvakanties op vakantie te gaan ·
- eerder vertrekken of later terugkeren in verband met (verkeers-)drukte ·
- verlof voor een kind omdat andere kinderen uit het gezin al of nog vrij zijn ·
Deelname aan sportieve of culturele evenementen buiten schoolverband
U moet een aanvraag voor verlof in geval van ‘gewichtige omstandigheden’ bij voorkeur 4 weken van te voren, of als dit niet mogelijk is uiterlijk 2 dagen na het ontstaan van de verhindering, inleveren bij de schoolleiding.
Op vakantie onder schooltijd
Voor vakantie onder schooltijd wordt alleen in uitzonderingsgevallen toestemming gegeven. Een uitzondering kan zijn als uw kind tijdens de schoolvakanties niet op vakantie kan door de specifieke aard van het beroep van één van de ouders. In dat geval mag de directeur uw kind eenmaal per schooljaar vrijgeven, zodat er toch een gezinsvakantie mogelijk is. Het moet gaan om de enige gezinsvakantie in het schooljaar. Bij de aanvraag moet u een werkgeversverklaring voegen waaruit de specifieke aard van het beroep van de ouder blijkt. Verder is het belangrijk om te weten dat:
- u de aanvraag minstens 6 weken van tevoren bij de directeur moet indienen ·
- de verlofperiode maximaal 10 schooldagen mag beslaan ·
- de verlofperiode niet in de eerste 2 weken van het schooljaar mag vallen
Helaas komt het wel eens voor dat een leerling tijdens de vakantie ziek wordt en daardoor pas later op school kan terugkomen. U moet dit dan zo spoedig mogelijk melden aan de schoolleiding en na terugkeer een doktersverklaring overleggen, waaruit de periode en de aard van de ziekte blijken.
Extra verlof in verband met religieuze verplichtingen
Wanneer uw kind plichten moet vervullen die voortvloeien uit godsdienst of levensovertuiging bestaat er recht op verlof. Als richtlijn geldt hiervoor dat één dag per verplichting vrij wordt gegeven. Indien uw kind gebruik maakt van deze vorm van extra verlof, dient u dit minimaal twee dagen van te voren bij de directeur van de school te melden.