Overal waar mensen samenwerken, kan iets fout gaan, ook op een school. Kinderen, ouders en teamleden die zich het slachtoffer voelen van gedragingen of beslissingen van anderen, kunnen daar een formele klacht over indienen. Binnen de stichting "Samenwijs" zijn alle basisscholen aangesloten bij de Geschillen Commissie Bijzonder Onderwijs. Voor de afhandeling van klachten, beroepen en geschillen in het bijzonder onderwijs kunt u voortaan terecht bij één loket. De stichting GCBO bundelt voor het katholiek, protestants-christelijk, algemeen bijzonder en gereformeerd onderwijs zo’n twintig landelijke geschillen commissies. De stichting beschikt over vele expertises en heeft oog voor de belangen van alle betrokkenen. Op de website www.gcbo.nl kunt u terecht voor de nodige informatie over procedures, samenstelling van de commissies, de wet- en regelgeving en de jurisprudentie.
Aard van de klacht
In de klachtenregeling wordt onderscheid gemaakt tussen klachten over machtsmisbruik en "overige" klachten. Onder machtsmisbruik verstaan we seksuele intimidatie, discriminatie, agressie, geweld en pesten. De overige klachten kunnen gaan over bijvoorbeeld begeleiding van leerlingen, toepassing van strafmaatregelen, beoordeling van leerlingen, hygiëne en de schoolorganisatie.
“Overige” klachten
We gaan ervan uit dat u met een klacht in eerste instantie naar de betrokkene(n) gaat. Komt u er samen niet uit, dan kunt u bij de directie van de school terecht. Bent u nog niet tevreden, dan kunt u het bevoegd gezag (College van Bestuur) inlichten. Als het nodig is kan er een schooleigen klachtencommissie worden opgezet. Daarin zit iemand namens de ouders en iemand namens het bevoegd gezag. De derde persoon is een onafhankelijke voorzitter of een externe deskundige die speciaal voor deze klacht is gevraagd (bijvoorbeeld een jeugdarts bij klachten over de schoolhygiëne). De commissie zal naar beide partijen luisteren en zal vervolgens een voorstel doen om te komen tot een oplossing.
Klachten over machtsmisbruik
Soms is er sprake van ernstige klachten over een vorm van machtsmisbruik. U kunt daarbij denken aan seksuele intimidatie, discriminatie, agressie, geweld en/of pesten. Het is belangrijk om deze klachten niet binnen de school zelf af te handelen, maar daarvoor onafhankelijke, externe deskundigen in te schakelen. Binnen de school kunt u een beroep doen op één van de interne contactpersonen, buiten de school op de externe vertrouwenspersoon. Wilt u een officiële klacht indienen, dan kan dat bij de Stichting GCBO.
Vertrouwenspersoon
Binnen de school wordt de rol van interne vertrouwenspersoon wordt ingevuld door juffrouw Anja en juffrouw Betty. Ouders en leerlingen kunnen bij hen terecht met klachten over machtsmisbruik door iemand van de school (personeel, leerlingen, ouders, vrijwilligers). De interne contactpersoon zal in vertrouwen en in alle discretie handelen. De contactpersoon zal naar uw verhaal luisteren en samen met u kijken wat er nu gaat gebeuren. Zij gaat niet zelf met de klacht aan de slag, maar verwijst u door naar de externe vertrouwenspersoon, naar het bevoegd gezag of de klachtencommissie.
De school heeft een externe vertrouwenspersoon, die deskundig is op het terrein van machtsmisbruik en de mogelijke gevolgen ervan. De gegevens van de externe vertrouwenspersoon zijn de volgende:
Astrid van de Griendt (GGD Hart voor Brabant)
Telefonisch bereikbaar op 088 3686323 of 06 23927349 of per mail via externe.vertrouwenspersoon@ggdhvb.nl
De vertrouwenspersoon zal met u over de klacht praten en kijken welke volgende stappen wenselijk zijn. U beslist welke stappen u wilt zetten.