Klachtenregeling
In overeenstemming met de Kwaliteitswet heeft elk schoolbestuur een klachtenregeling. Zowel de scholen als het bestuur zullen zich inspannen een veilig schoolklimaat voor alle leerlingen te creëren. Hier hebben school en ouders een gezamenlijke verantwoordelijkheid in. Op tijd in gesprek gaan met elkaar is een absolute voorwaarde. Goede afspraken en een duidelijke klachtenregeling waarvan iedereen op de hoogte is, dragen bij aan een veilig schoolklimaat. Ons bestuur hanteert de “Klachtenregeling voor een veilig schoolklimaat”, een landelijke regeling, die tot stand gekomen is in samenwerking met alle onderwijsorganisaties in ons land. Een exemplaar van deze klachtenregeling is ter inzage bij de schoolleiding en de MR.
Wat is een klacht?
Een klacht kan gaan over gedragingen en beslissingen, dan wel het nalaten van gedragingen en het niet nemen van beslissingen, door een teamlid van de school, de directeur of de Stichting Openbaar Onderwijs Primair. De klachten kunnen gaan over miscommunicatie tussen de school en de ouders of de leerling, gebrekkige begeleiding van leer- en gedragsproblemen vanuit de school, seksuele intimidatie of hardhandige aanpak van leerlingen.
Klachten worden in eerste instantie op de school met de groepsleerkracht en/of directie opgelost. Pas als een klacht naar uw oordeel niet voldoende is opgelost met de groepsleerkracht en/of directie kan de klacht als officiële klacht ingediend worden bij het bestuur. Dit geldt ook als u naar eigen oordeel niet met de klacht op de school terecht kunt. Mocht er sprake zijn van seksuele intimidatie of soortgelijke incidenten, dan kunt u ook direct terecht bij een externe vertrouwenspersoon. De contactpersonen binnen de school en de externe vertrouwenspersoon hebben een geheimhoudingsplicht.
De schoolcontactpersoon van uw school
Op iedere school is minimaal één contactpersoon benoemd, waar u met een klacht terecht kunt. De schoolcontactpersoon is op de school werkzaam als groepsleerkracht. Bij een klacht zal de schoolcontactpersoon samen met u een oplossing voor het probleem proberen te vinden. Het contact tussen u als klager en de schoolcontactpersoon is en blijft vertrouwelijk. Wanneer de schoolcontactpersoon met u niet tot een bevredigende oplossing komt, zal de schoolcontactpersoon u informeren over mogelijke vervolgstappen, zoals het indienen van een klacht bij het bestuur of u in contact brengen met de externe vertrouwenspersoon van de school.
De externe vertrouwenspersoon
De externe vertrouwenspersoon is onafhankelijk en behoort niet tot de schoolgemeenschap. Voor onze scholen is een schoolarts van de GGD de vertrouwenspersoon. Samen met de schoolcontactpersoon wordt er naar oplossingen gezocht, waarbij de vertrouwenspersoon ondersteuning en begeleiding geeft. Mocht de klacht niet op te lossen zijn in overleg met de directie van de school dan wel met de desbetreffende groepsleerkracht, dan gaat de vertrouwenspersoon na of de gebeurtenis aanleiding geeft tot het indienen van een officiële klacht bij het bestuur. De vertrouwenspersoon ondersteunt op uw verzoek met het op schrift stellen van de klacht en stuurt deze, ondertekend door u als klager, naar de secretaris van de landelijke klachtencommissie (LKC), waarbij het bestuur van de Stichting Openbaar Onderwijs Primair is aangesloten.
Klachtencommissie
Indien de klacht niet wordt opgelost binnen de school of via de vertrouwenspersoon is de (landelijke) klachtencommissie de laatste stap. Het besluit om een klacht in te dienen ligt bij de klager of melder. De klachtencommissie onderzoekt de klacht en adviseert het bestuur over eventueel te nemen maatregelen. In de jaarlijkse informatiegids staat wie de schoolcontactpersonen en vertrouwenspersonen zijn.
Vertrouwensinpecteurs
Binnen de Inspectie van het Onderwijs heeft een klein team van inspecteurs, naast hun toezichthoudende taak, een bijzondere taak: zij zijn vertrouwensinspecteur (VI).
Ouders, leerlingen, docenten, directies en besturen, maar ook vertrouwenspersonen kunnen de vertrouwensinspecteur van de Onderwijsinspectie raadplegen wanneer zich in of rond de school (ernstige) problemen voordoen op het gebied van:
- seksuele intimidatie en seksueel misbruik (zedenmisdrijven);
- psychisch en fysiek geweld;
- discriminatie en radicalisering.
Meldingen die binnen deze bovengenoemde categorieën vallen, kunnen voorgelegd worden aan de vertrouwensinspecteur. Deze zal luisteren, informeren en zo nodig adviseren. Uw melding wordt geregistreerd in een vertrouwelijk dossier van de vertrouwensinspecteur. Zo nodig kan de vertrouwensinspecteur ook adviseren in het traject naar het indienen van een formele klacht of het doen van aangifte. In het geval dat er een vermoeden is van seksueel misbruik (zedenmisdrijf) dan geldt in een aantal gevallen de meld-, overleg- en aangifteplicht. De vertrouwensinspecteurs zijn alle werkdagen tijdens kantooruren (08.00-17.00 uur) bereikbaar op het nummer: 0900 111 3 111 (lokaal tarief).