Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Melding bij ziekte of afwezigheid
Als een kind om wat voor reden niet naar school kan komen, verzoeken wij dit 's morgens voor 8:20 uur door te geven aan de leerkracht. Dat kan telefonisch of middels de Klasbord-ouderapp.
Als wordt geconstateerd dat een kind, zonder dat de reden bekend is, niet op school is, neemt de leerkracht nog dezelfde dag telefonisch contact op met de ouders.
Levert dit geen informatie op dan zal de leerling als ongeoorloofd afwezig worden aangemerkt. De leerplichtambtenaar van de gemeente Deventer wordt hiervan op de hoogte gesteld.
Verzuim van de leerling wordt altijd door de leerkracht geregistreerd.
Is uw kind langere tijd ziek dan wordt door de leerkracht, in overleg met de ouders, een bezoekje gebracht en ook iets geregeld om het contact met de klasgenootjes te onderhouden, bijv. een gezellige opbeurende brief/tekening of een bezoekje met een aantal kinderen van de klas.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Leerplicht en aanvraag vrije dag(en) of vakantie
Als een kind vier jaar is mag het naar de basisschool; als het vijf is geworden moet het naar school. De leerplichtwet treedt in werking op uiterlijk de eerste schooldag van de maand, die volgt op de vijfde verjaardag van het kind.
Ouders/verzorgers van het kind zijn volgens de wetgeving verplicht ervoor te zorgen dat hun kind regelmatig de school bezoekt.
Om overbelasting van het jonge kind te voorkomen mag een vijfjarig kind in overleg met de leerkracht maximaal 5 uur per week nog thuis gehouden worden. Deze uren mogen niet opgespaard worden tot een langere periode.
Zodra het kind zes jaar wordt, is deze regeling afgelopen. Alle ouders zijn verplicht zich aan het officiële lesrooster van de school te houden.
Het verlofformulier voor extra vrije dagen (tot maximaal 10 dagen) kan gedownload worden vanaf de website of aangevraagd bij de schoolleiding. Het moet hierbij dan wel gaan om (gewichtige) redenen, dit ter beoordeling van de schoolleiding.
Gewichtige omstandigheden
Wat zijn ‘gewichtige omstandigheden’? Hierbij enkele richtlijnen, zij geven meer duidelijkheid en bevorderen gelijke behandeling:
- Wettelijke verplichtingen
- Verhuizing
- Huwelijk van bloed- en aanverwanten (de kaart tonen op school)
- Ernstige ziekte of overlijden van een familielid
- Huwelijks- of ambtsjubileum
- Sociale en/of medische indicatie
- Eén keer per jaar een vakantie (indien de vakantieregeling/instelling waar een van de ouders werkt het niet mogelijk maakt vakantie te nemen binnen de schoolvakanties; u heeft dan een werkgeversverklaring nodig.)
Geen gewichtige omstandigheden
We verstaan hieronder:
- Zomaar een lang weekend weg
- Het bezoeken van sportevenementen buiten schooltijd
- Het bezoeken van een concert, tentoonstelling, pretpark e.d. buiten schooltijd
- Eén of meer dagen met vakantie gaan of later terugkomen buiten de schoolvakanties om. Voor bovenstaande omstandigheden wordt geen toestemming verleend.