Kindcentrum Het Palet

Spijkerpad 1 7415 AR Deventer

  • Schoolfoto van Kindcentrum Het Palet
  • Schoolfoto van Kindcentrum Het Palet
  • Schoolfoto van Kindcentrum Het Palet
  • Schoolfoto van Kindcentrum Het Palet
  • Schoolfoto van Kindcentrum Het Palet

Resultaten eindtoets

Alle leerlingen maken in groep 8 van de basisschool een eindtoets. De school kiest per schooljaar welke toets wordt gebruikt. Er zijn verschillende goedgekeurde eindtoetsen om uit te kiezen. Met de toets wordt gekeken hoeveel kennis de leerlingen hebben van taal en rekenen. De toets geeft een extra uitslag naast het schooladvies dat een leerling krijgt van de leerkracht.

Welk percentage leerlingen behaalt het fundamentele niveau en welk percentage het streefniveau?

Let op: In schooljaar 2023-2024 is de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets. Op dit moment zie je nog de resultaten van de eindtoets van 2023.
De resultaten van de doorstroomtoets van 2024 zijn na de zomer voor het eerst zichtbaar. Dit is in lijn met de beoordeling van de Inspectie van het Onderwijs. Kijk voor meer informatie op de website van de inspectie.

Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023-2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.

Fundamenteel niveau

Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.

Bron

Streefniveau

Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.

Bron

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Toelichting van de school

Het Palet monitort twee keer per jaar de resultaten. Dit doet ze bij de peuters en kleuters middels het observatiesysteem KIJK.

In de groepen 3 t/m 8 worden twee keer per jaar de IEP toetsen rekenen, spelling, lezen en begrijpend lezen afgenomen. De school maakt een school- en groepsanalyse. Er komt een plan van aanpak, dit wordt vertaald naar de praktijk.

Kinderen die extra ondersteuning nodig hebben, krijgen drie tot vier keer per week extra begeleiding van de onderwijsassistent.

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

In groep 7 wordt in juni/juli een preadvies voor het VO gegeven, gebaseerd op de totale ontwikkeling van de kinderen gedurende de hele basisschool periode. Tijdens dit gesprek wordt er aan de ouders en kinderen geadviseerd om de open dagen te gaan bezoeken in het VO.  

In groep 8 vinden er diverse bezoeken plaats aan VO scholen in de regio om de overstap van de kinderen van PO naar VO te verkleinen. Daarnaast wordt er vanuit het VO voorlichting gegeven over de diverse stromingen en mogelijkheden binnen het VO.

Vlak na de herfstvakantie maken de kinderen een LVS (IEP) toets. Er wordt dan voor een laatste keer een opbrengstenrapportage gemaakt. Met behulp van die opbrengstenrapportage wordt er besproken wat de aandachtspunten voor de groep of de individuele kinderen zijn voor de laatste periode.

Voorlopig adviesgesprekken worden gehouden tussen 10 en 31 januari met leerkracht, ouders en hun kind. De kinderen maken de doorstroomtoets in de eerste of tweede volle week van februari. De school ontvangt uiterlijk 15 maart de uitslag van de doorstroomtoets. School zal vervolgens de kinderen en hun ouders uiterlijk 24 maart het definitieve schooladvies geven (alleen indien deze veranderd). Het advies van de school, de wens van de ouders en het kind worden genoteerd op het overdrachtsformulier. Dit formulier wordt ondertekend door ouders en school en vervolgens digitaal verzonden naar de school waar het kind graag naar toe zou willen tussen 25 maart en 31 maart.
Wanneer kinderen definitief geplaatst zijn, vindt er een overdracht plaats tussen de leerkracht en de zorgcoördinatoren van het VO.

Voor kinderen die meer ondersteuning nodig hebben zal er een gesprek zijn met de Intern begeleider, de leerkracht en de zorgcoördinatoren van het VO. Met de VO scholen waar de kinderen van Kindcentrum het Palet naar toe gaan wordt jaarlijks contact onderhouden om ons op de hoogte te stellen op welke wijze de kinderen zich verder ontwikkelen. 

Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Sociale ontwikkeling

Hoe denkt deze school over sociale ontwikkeling?

De school besteedt extra aandacht aan positieve gedragsregels. De gedragsregels zijn positief gesteld en worden eenduidig gehanteerd.
Dagelijks komt een gedragsregel aan bod. Ook delen we veel complimenten uit. We vieren regelmatig dat een groep 100 complimentjes heeft verdiend.
Middels ZIEN en KIJK monitoren we het welbevinden van de kinderen. Daar waar nodig worden interventies ingezet om het welbevinden van het kind of de groep te vergroten.
Indien nodig wordt externe hulp ingezet. Te denken valt aan training sociale vaardigheid, omgaan met social media. Ouders worden hierbij betrokken.

Kernwaarden uit de visie op sociale ontwikkeling

  • veiligheid
  • respect
  • verantwoordelijkheid

Wat zegt de inspectie over de school?

Toelichting van de school

Het meest recente inspectierapport van de voor- en vroegschoolse educatie dateert van november 2018.
Ik verwijs u naar de website van de inspectie: https://www.onderwijsinspectie.nl/documenten/rapporten/2019/06/24/kwaliteit-vve-deventer
Op deze site vindt u het rapport van de voor- en vroegschool Kindcentrum Het Palet.

De conclusie van dit rapport is:
Alle onderdelen uit het gebied van de onderwijsprocessen die we hebben onderzocht, zijn van goede kwaliteit. We hebben ook vastgesteld dat in de organisatie goede aandacht is voor de zorg om de kwaliteit van de voor- en de vroegschoolse educatie te versterken, te evalueren en te borgen. De aansturing daarop is helder en alle leraren zijn daarbij volop betrokken. Ook werken zij op een goede manier samen met de pedagogisch medewerkers aan de voor-en vroegschoolse educatie in het IKC.

Volgens de inspectie zijn we een voorbeeld voor andere kindcentra.

Terug naar boven