Samenlevingsschool de Ravelijn

Zwolseweg 2 7786 BH Den Velde

Schoolfoto van Samenlevingsschool de Ravelijn

Resultaten doorstroomtoets

Toelichting van de school

We nemen in schooljaar 2024 – 2025 de doorstroomtoets van Leerling in Beeld af. Deze doorstroomtoets wordt op dezelfde wijze geanalyseerd als de reguliere Leerling in Beeld toetsen. 

Welk percentage leerlingen behaalt het fundamentele niveau en welk percentage het streefniveau?

Fundamenteel niveau

Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets / doorstroomtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.

Bron

Streefniveau

Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.

Bron

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Toelichting van de school

We nemen bij groep 3 t/m 8 twee keer op jaarbasis niet methode gebonden toetsen af. Dit zijn toetsen van Leerling in Beeld (Cito). Ze worden afgenomen na 20 weken onderwijs en nog een keer in juni. We letten hierbij vooral op groei. Heeft de leerling voldoende, te weinig of juist heel veel groei doorgemaakt. Daarna wordt geëvalueerd wat voor deze groei heeft gezorgd. Aan de hand van deze evaluatie wordt het leerplan indien nodig bijgesteld.

 

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

Eind groep 7 : Verwacht uitstroomadvies op basis van de reguliere Lib toetsen en de Plaatsingswijzer.

Midden groep 8: Een voorlopig advies op basis van de reguliere Lib toetsen en de Plaatsingswijzer. In groep 8 maken ze in oktober al een ronde Lib toetsen.

Februari groep 8: De leerlingen maken de doorstroomtoets. Naar aanleiding van deze toets kan het voorlopige advies naar boven worden bijgesteld.

Bij al deze momenten wordt er ook vooral naar het kind gekeken. Wat past het beste bij deze leerling; is het een theoretisch ingestelde leerling of juist iemand die meer praktisch werkt. Hoe zit het met de executieve functies zoals zelfstandigheid, doorzettingsvermogen of taakgerichtheid. Vooral deze kind kenmerken zijn in onze ogen mede bepalend voor het te verwachten succes op het voortgezet onderwijs.

Daarna volgt in maart de nationale aanmeldweek voor het voortgezet onderwijs.

 
Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Sociale ontwikkeling

Hoe denkt deze school over sociale ontwikkeling?

Wij staan voor openheid en eerlijkheid en zien het welzijn en plezier bij onze leerlingen als belangrijke bouwstenen voor groei. Om de leerlingen optimaal te ontwikkelen zetten wij in op het eigenaarschap bij onze leerlingen en bij ons team. Wij stimuleren beide partijen om bewust te zijn van hun eigen talenten en daar gebruik van te maken. In gezamenlijkheid leren is waar wij voor staan, dus met én van elkaar.
 

Kernwaarden uit de visie op sociale ontwikkeling

  • Veiligheid
  • Wederzijds vertrouwen
  • Openheid en eerlijkheid

Wat zegt de inspectie over de school?

De Inspectie van het Onderwijs onderzoekt minimaal één keer in de vier jaar het bestuur van een school. De inspectie kijkt dan of de kwaliteitszorg, de onderwijskwaliteit en de financiële zaken bij het schoolbestuur op orde zijn. Daarnaast bezoekt de inspectie een aantal scholen die bij het schoolbestuur horen en onderzoekt deze scholen nader. De gegevens van het laatste onderzoek van de inspectie zijn beschikbaar op de website van de onderwijsinspectie.

Terug naar boven