Samenlevingsschool de Ravelijn

Zwolseweg 2 7786 BH Den Velde

Schoolfoto van Samenlevingsschool de Ravelijn

In het kort

Toelichting van de school

Wij zijn één van de 25 basisscholen van Onderwijsstichting Arcade, en tegelijkertijd de enige samenlevingsschool. Onze school bestaat sinds 1 augustus 2019 en is ontstaan uit een fusie tussen OBS Den Velde uit Den Velde en CBS ’t Kompas uit Radewijk.

Het geheel vernieuwde schoolgebouw staat in een prachtig groen gebied in de gemeenschap Den Velde - Radewijk - Loozen in de gemeente Hardenberg. De school wordt bezocht door leerlingen uit Radewijk, Den Velde, Loozen en omgeving. Ook komen er leerlingen uit Duitsland (Wielen en Laar).

Wat is een samenlevingsschool?
De Ravelijn is een samenlevingsschool, wat betekent dat wij werken met een nieuwe onderwijsvorm en levensbeschouwelijke visie. Het denken vanuit de openbare of christelijke grondslag heeft plaatsgemaakt voor het denken vanuit een gemeenschappelijk toekomstperspectief. Dit is niet mogelijk zonder kennis op te doen over verschillende levensovertuigingen. Vanuit het hart mag gesproken worden over een eigen levensovertuiging. Deze kennis leidt tot gesprek en dialoog. Vanuit die eigen levensovertuiging kan de ander tegemoet getreden worden, zonder die overtuiging aan de ander op te willen leggen.

Kernwaarden als vreugde/plezier, ontwikkeling/groei/eigenaarschap, vertrouwen/respect en communicatie/openheid worden vanuit verschillende perspectieven centraal gesteld. De waarden blijven hetzelfde; echter de één benadert ze vanuit het geloof; de ander vanuit mensenrechten en een derde vanuit zichzelf. Onze leerlingen leren de basiskennis en vaardigheden die ze nodig hebben om later actief mee te doen in de samenleving. In hun basisschoolperiode gaan onze leerlingen op zoek naar hun eigen identiteit; wij starten in elke groep dagelijks met een dagopening en bieden vanaf groep 3 de keuzemogelijkheid voor HVO (humanistisch vormingsonderwijs) en GVO (godsdienstig vormingsonderwijs - protestant christelijk). Deze lessen worden elke dinsdag en elke donderdag verzorgd door onze vakdocenten.

Vanuit verhalen komen onze leerlingen in aanraking met dilemma’s en zingevingsvraagstukken die verbonden zijn met het menselijk bestaan. Ze nodigen uit tot nadenken, gesprek, bewustwording en meningsvorming. Elkaars verhalen worden besproken en de leerlingen worden uitgedaagd te denken zonder conclusies te trekken over wat goed of fout is. Op deze manier leren onze leerlingen wat ze belangrijk vinden en hoe anderen denken. Dit helpt hen te ontdekken wie ze zijn, wie ze willen zijn en hoe ze zich verhouden tot samenleving
 

Missie en visie

Kenmerken van de school

  • Openheid, eerlijkheid
  • Respect
  • Eigenaarschap, talentgedreven
  • (Wederzijds) vertrouwen
  • Veerkracht

Hoeveel leerlingen zitten op deze school?

Het aantal leerlingen bepaalt of de school groot is of klein. Je ziet hier het aantal leerlingen dat op 1 oktober stond ingeschreven op deze school. Tijdens het schooljaar kan het aantal natuurlijk iets veranderen. De school kan je alles vertellen over het verloop van het aantal leerlingen en of er een duidelijke oorzaak is voor eventuele schommelingen.

Weergave aantal leerlingen

Leerlingen
69
Landelijk gemiddelde
214

Bron

Verdeling naar leerjaar en leeftijd

Verdeling naar leerjaar en leeftijd toont hoe de leerlingen op deze school zijn verdeeld naar leerjaar en naar leeftijd. Ook wordt de verdeling van de leerlingen vergeleken met de verdeling van de leerlingen op een vergelijkbare school.

Weergave Aantal leerlingen, verdeling naar leerjaar en leeftijd

Bron

Schooltijden en opvang

Bij schooltijden en opvang wordt getoond hoe de school de schooldag inricht. Zichtbaar is welk rooster de school hanteert en welke vrije dagen en vakanties er zijn. Daarnaast is te zien of er voor- of naschoolse opvang is georganiseerd en zo ja, hoe en waar dat geregeld is.

Veelgestelde vragen

Weergave Schooltijden en opvang

Handige informatie

Waar wonen de leerlingen van deze school?

Bron

Sociale veiligheid op deze school

Goed leren kan alleen als een kind zich veilig voelt op school, als het zichzelf kan zijn. Scholen hebben daarom regels, plannen en programma’s om het gevoel van veiligheid te vergroten. Zo wordt de veiligheid van een leerling, een klas of de hele school in de gaten gehouden. Wat de school doet en hoe de omgeving en ouders hierbij worden betrokken, dat kan alleen de school je vertellen.

Terug naar boven