Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Ouders kunnen hun kind ziekmelden door met de school te bellen of dit te melden via de Parro app.
De ziekmelding word geregistreerd in ons leerlingvolgsysteem.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Verlofaanvraag:
Het gebeurt nogal eens dat wij een verzoek ontvangen om een leerling vrij te geven voor gewichtige omstandigheden. Voor het aanvragen van verlof dient u ten alle tijden een formulier ‘Aanvraag vakantie en verlof’ in te vullen en deze te retourneren naar school. Betreffende formulier is te verkrijgen bij de groepsleerkracht van uw kind(eren) of bij de directeur. Hieronder treft u de ‘spelregels’ aan wat betreft het aanvragen van extra verlof ‘in geval van gewichtige omstandigheden’ en verlof voor vakantie. Een verzoek om extra verlof ‘in geval van gewichtige omstandigheden’ moet tijdig worden aangevraagd, uiterlijk 2 weken van tevoren. Dat kan overigens niet altijd. In geval van ernstige ziekte of overlijden gaat dat niet, maar dat is natuurlijk overmacht. Bij ‘gewichtige omstandigheden’ gaat het o.a. om: ▪ Verhuizing (1 dag) ▪ Het bijwonen van een huwelijk van familieleden (t/m de 3e graad) ▪ Ernstige ziekte en overlijden van familieleden (t/m de 3e graad) ▪ Bij 25-, 40-, en 50-jarig ambtsjubileum ▪ Het 12 ½ -, 25-, 40-, 50- en 60-jarig huwelijksjubileum van ouders of grootouders (1 dag) ▪ Godsdienstige verplichtingen.
Dit verlof moet niet beschouwd worden als ‘recht op een vrije dag’ dat je een keer opneemt. Het moet een duidelijke relatie behouden met het feit. Dus de dag zelf of kort daarna, indien nodig. Niet alles is voor 100% te regelen, dus bij twijfel tijdig en schriftelijk contact opnemen en gemotiveerd een verzoek indienen (zie procedure hierboven), zodat er voldoende tijd overblijft om te overleggen.
Verlof voor vakantie
Hiervoor wordt slechts in uitzonderingsgevallen toestemming gegeven. Een verzoek hiervoor dient schriftelijk ingediend te worden bij de directie, minstens 6 weken voor aanvang van het gevraagde verlof. Het geldt alleen wanneer men kan aantonen (met een werkgeversverklaring) dat men in de zomervakantie niet in de gelegenheid is (geweest) om twee weken (aaneengesloten) op vakantie te gaan. De directie is op dit punt gebonden aan bepaalde afspraken met de leerplichtambtenaar van de gemeente Hardenberg/Ommen, aan wie hij/zij tevens verantwoording verschuldigd is. Uiteraard dient iedereen zich te houden aan de vastgestelde schoolvakanties. Dat geldt ook voor wintersportvakanties e.d. Een paar uur eerder vrijgeven in dit verband kan daarom door de directie niet worden goedgekeurd. De directeur mag geen toestemming verlenen als het gaat om een (aantal) dag(en) vallend in de eerste twee weken na de zomervakantie.