Bron: <b>DUO</b><br />Vergelijkbare scholen: <b>basisscholen met een vergelijkbare schoolweging.</b><br /> <a href="https://achtergrondinformatie.vensters.nl/p/VenstersPO/6192449487635142" class="button button-link" target="_blank"><i class="fas fa-external-link-square-alt"></i> Achtergrondinformatie</a>">Bron
Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.
Om na te gaan welke ontwikkeling leerlingen doormaken, neemt de school regelmatig tussentijdse toetsen af. Naast de methodegebonden toetsen zijn er ook toetsen die onafhankelijk de kennis en vaardigheid van leerlingen in een betreffende vak in kaart brengen. Deze worden twee keer per jaar afgenomen.
Wij vergelijken de resultaten met het landelijk gemiddelde en stellen schoolspecifieke doelen op. Er is een duidelijke zorgstructuur. De leerkrachten zijn bekend met de uitgangspunten van handelingsgericht werken en kunnen deze uitgangspunten toepassen in hun dagelijkse praktijk. Samenvattend:
- De leerkrachten volgen de vorderingen van de leerlingen systematisch.
- De school gebruikt een samenhangend systeem van instrumenten en procedures voor het volgen van leerling-prestaties.
- Twee keer per jaar worden deze onafhankelijke toetsen afgenomen.
- Het LVS (leerlingvolgsysteem) IEP geeft ons een goed inzicht in de cognitieve ontwikkeling van een leerling, de groep en de school.
- Het LVS geeft ons ook inzicht in de talenten van de kinderen.
- De school gaat de effecten van de zorg na.
- De school evalueert regelmatig het onderwijsproces.
- Leerlingen van groep 8 ontvangen tussen 10 en 31 januari hun voorlopig schooladvies.
- Leerlingen maken in de eerste 2 weken van februari de doorstroomtoets.
- Uiterlijk 15 maart ontvangen de scholen de uitslag van de doorstroomtoets.
- Leerlingen ontvangen uiterlijk 24 maart van de school hun definitieve schooladvies.
- Tussen 25 en 31 maart melden alle leerlingen zich met hun schooladvies aan bij het Voortgezet Onderwijs. Krijgt de leerling een hoger toetsadvies dan het voorlopig advies? Dan geeft de school een hoger definitief advies. Alleen als het in het belang van de leerling is, kan de school besluiten het advies niet te verhogen. De school moet motiveren waarop de keuze gebaseerd is.
- Wij volgen de handreiking schooladvisering "De overstap van PO naar VO".
https://www.slo.nl/@16986/overstap-po-vo-handreiking/
In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
De school streeft een positieve, opbouwende sfeer na en doet dat binnen de kaders van de wet enerzijds en binnen het kader van de kanjerafspraken anderzijds. De school zet middels de Kanjerlessen in op het versterken van het onderling vertrouwen en het besef dat het goed is elkaar te helpen. Binnen dat kader speelt niemand de baas, hebben we plezier met elkaar, en ben je of blijf je niet zielig.
Resultaten en type eindtoets
Tot en met schooljaar 2022 - 2023 verantwoorden we ons met de verplichte IEP (Inzicht Eigen Profiel) eindtoets. Alle basisscholen moeten in groep 8 een eindtoets afnemen. Vanaf het schooljaar 2023 - 2024 gaan alle scholen over in de verplichte doorstroomtoets in plaats van de eindtoets. U kunt onze resultaten ook mooi in beeld zien op Scholen op de Kaart. Kijkend naar de resultaten zien we dat we in de afgelopen 3 jaar voldoen aan de norm van de Inspectie. Tegelijkertijd zien we ook nog steeds mogelijkheden om ons onderwijs te optimaliseren en daarmee ook de resultaten te verbeteren.