Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Afwezigheid in geval van ziekte, doktersbezoek of andere bijzonderheden dient u zo spoedig mogelijk vanaf 8.00 u. en vóór 8.30 u. door te geven aan de school. Dat kan schriftelijk/ per mail telefonisch via het schoolnummer 070-3841924. Als de reden van afwezigheid van een kind niet bekend is, worden de ouders opgebeld. Lukt het niet om de ouders te spreken, dan wordt de afwezigheid van de leerling doorgegeven aan de Dienst Leerplicht.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Vanaf de dag dat uw kind 4 jaar wordt mag het naar de basisschool. Het is dan nog niet verplicht om iedere dag naar school te gaan. Wilt u voor uw kind een vrije dag dan dient u dit te melden bij de groepsleerkracht.
De leerplichtwet is duidelijk over schoolverzuim. Kinderen vanaf 5 jaar zijn leerplichtig en moeten naar school. Zij zijn tevens verplicht om aan alle activiteiten mee te doen. Dit geldt ook voor zwemmen en gymnastiek. Door tijdig met de schoolleiding te overleggen, voorkomt u vervelende situaties, want elk verzuim wordt doorgegeven aan de leerplichtambtenaar. Deze is op zijn beurt weer verplicht een proces-verbaal op te maken. Een flinke boete kan dan het resultaat zijn.
Vanaf de dag dat uw kind 6 jaar is geworden is het geheel leerplichtig. U mag uw kind dan uitsluitend thuishouden als:
- Hij/zij ziek is, naar de huisarts/tandarts/arts moet. In zo’n geval dient u dit aan school te melden.
- De directie toestemming gegeven.
Tot de dag dat uw kind 6 jaar wordt kan er gebruik gemaakt worden van een speciale verlofregeling. Ouders/verzorgers mogen een 5-jarige ten hoogste tien uur per week thuishouden. Zij mogen niet opgespaard worden om bijvoorbeeld aan het eind van het schooljaar op vakantie te gaan. Het is daarnaast mogelijk om in bepaalde gevallen tot een maximum van 10 dagen vrijstelling van schoolbezoek te krijgen. Het gaat daarbij dus niet om een verlenging van de vakantie maar om dringende redenen. Zoals: vertrek naar het buitenland in geval van overlijden of ernstige ziekte van een naast familielid. Hiervoor is een verzuimprotocol opgesteld.
In groep 3 zijn wij terughoudend met deze regeling vooral wanneer de resultaten van een leerling niet op peil zijn. Alleen wanneer het vanwege de specifieke aard van het beroep van een van de ouders niet mogelijk is om tijdens de schoolvakanties op vakantie te gaan kan eenmaal per schooljaar door de schoolleiding vrij worden gegeven voor extra vakantie. Indien van toepassing moet bij uw aanvraag een werkgeversverklaring gevoegd worden waaruit dit blijkt. U dient aan te geven dat:
- Er elders in het schooljaar voor u geen mogelijkheid is om binnen de gestelde vakanties en vrije dagen op vakantie te gaan.
- U dient aan te tonen dat het afwijzen van het verlof onoverkomelijke economische schade oplevert.
Verder is het belangrijk om te weten dat:
- De aanvraag minimaal vier weken van tevoren bij de directie moet worden ingediend.
- De verlofperiode uit ten hoogste tien schooldagen mag bestaan.
- De verlofperiode niet in de eerste twee weken van het schooljaar mag vallen.
Aanvraagformulieren voor verlof buiten de schoolvakanties zijn verkrijgbaar op school. De aanvragen worden vertrouwelijk behandeld en beoordeeld volgens bovengenoemde richtlijnen van de leerinspectie.
Bij ziekte van leerlingen, dienen de ouders dat door te geven aan de school en wel vanaf 08.00 uur. Als dat niet gebeurt, zal de school zelf proberen te achterhalen waarom het kind afwezig is. Lukt dat ook niet, dan rest ons niets anders dan de leerplichtambtenaar in te schakelen. Dat kan dan tot een boete leiden want bij onwettig verzuim zijn de ouders verantwoordelijk. Kort verlof kan gegeven worden in de volgende gevallen:
- Verhuizing.
- Huwelijk of overlijden van familieleden.
- Ernstige ziekte van ouders.
- Ambts- en huwelijksjubileum van ouders en grootouders.
- Uitzonderlijke feest- en gedenkdagen.
Er wordt geen verlof gegeven voor:
- Familiebezoek in het buitenland
- Vakantie in een goedkopere periode of in verband met speciale aanbiedingen
- Het ontbreken van andere boekingsmogelijkheden.
- Een uitnodiging van vrienden of familie om buiten de normale schoolvakantie op reis te gaan.
- Eerder vertrek of latere terugkeer in verband met (verkeers-) drukte.
- Deelname aan sportieve of culturele evenementen buiten schoolverband.
- Als kinderen uit uw gezin op een andere school zitten en al of nog vrij hebben.
- Leerlingen die in groep 8 zitten en die door het aangevraagde verlof de afscheidsavond of het kamp zouden moeten missen.
Een aanvraag voor verlof in geval van gewichtige omstandigheden moet bij voorkeur een maand van tevoren of, als dit niet mogelijk is, uiterlijk twee dagen na ontstaan van de verhindering bij de schoolleiding worden ingeleverd.