De Vrije School Den Haag

Abbenbroekweg 7 2597 NT Den Haag

Schoolfoto van De Vrije School Den Haag

Resultaten eindtoets

Toelichting van de school

Op de Vrije School Den Haag wordt veel tijd ingeruimd voor kunstzinnige vakken als tekenen, schilderen, toneel, muziek en handvaardigheid. Daarnaast is er voldoende aandacht voor rekenen en taal, zodat de eindscores uitkomen op een niveau dat vergelijkbaar is met andere scholen met eenzelfde populatie.

Welk percentage leerlingen behaalt het fundamentele niveau en welk percentage het streefniveau?

Let op: In schooljaar 2023-2024 is de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets. Op dit moment zie je nog de resultaten van de eindtoets van 2023.
De resultaten van de doorstroomtoets van 2024 zijn na de zomer voor het eerst zichtbaar. Dit is in lijn met de beoordeling van de Inspectie van het Onderwijs. Kijk voor meer informatie op de website van de inspectie.

Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023-2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.

Fundamenteel niveau

Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.

Bron

Streefniveau

Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.

Bron

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

De leerlingen volgen een leerweg waarin zij veel ruimte krijgen om hun eigen talenten te ontwikkelen. De leerlingen beschikken na groep acht over ruim voldoende kennis en vaardigheden voor een goede aansluiting met alle typen voortgezet onderwijs.

Veel van onze leerlingen >85% stroomt door naar het voortgezet onderwijs van De Vrije School Den Haag. Omdat daar de eerste twee jaar met combinatie stromen VMBO-T/Havo en Havo/VWO wordt gewerkt wijken de vergelijkingscijfers wat af van de landelijke tendens.

Adviesprocedure
Iedere leerling krijgt aan het einde van de basisschool een schooladvies waarmee zij/hij zich kan inschrijven op een school voor voortgezet onderwijs. De klassenleerkracht baseert dat advies op haar beeld van de leerling ten aanzien van de werkhouding, motivatie en toets opbrengsten. De vakleerkrachten en intern begeleider(s) zijn betrokken bij de vaststelling van het passende advies. Eind 5e klas wordt er een voorlopig schooladvies gegeven. Eind maart 6e klas wordt het definitieve schooladvies gegeven. Na het maken van de doorstroomtoets kan het definitieve advies nog worden bijgesteld als de doorstroomtoets beter is gemaakt dan het gegeven advies.

Adviescommissie
Het voorlopig schooladvies komt tot stand door alle relevante gegevens te analyseren en bespreken in de adviescommissie. De adviescommissie bestaat uit de klassenleerkrachten van klas 6, de intern begeleider en de directie. De klassenleerkrachten van klas 6 hebben hierbij de taak een voorstel te doen voor een voorlopig schooladvies. Dit wordt gecommuniceerd met de vakdocenten. Zij kunnen vervolgens schriftelijk informatie aandienen dat meegenomen kan worden in de bepaling van het voorlopig schooladvies. Hierna zal de commissie gezamenlijk vaststellen wat het meest passende advies is, op basis van de gegevens in het leerlingdossier, aangevuld met een mondelinge toelichting tijdens de bijeenkomst van de adviescommissie.

Uiterlijk woensdag 31 januari wordt het voorlopig schooladvies uitgegeven. Ook in klas 6 wordt het leerlingsdossier aangevuld. Het compleet ingevulde dossier, dan voorzien van de informatie uit klas 4,5 en 6 vormt daarmee de basis voor de nieuwe bijeenkomst van de adviescommissie. In deze bijeenkomst worden de voorlopige schooladviezen bepaald, welke met ouders en kinderen worden gedeeld, tijdens de adviesgesprekken.

Doorstroomtoets
In januari-februari maak je de doorstroomtoets. Op de Vrije School Den Haag kiezen wij ervoor de IEP-toets af te nemen. De doorstroomtoets toetst wat de leerlingen in acht jaar primair onderwijs hebben geleerd. Leerlingen hoeven er dus niet speciaal voor te leren. De doorstroomtoets bestaat uit de onderdelen Lezen, Taalbeschouwing en Rekenen.?Uit de doorstroomtoets komt een toetsadvies. Aan de hand van het toetsadvies wordt een definitief schooladvies geformuleerd. Het definitief schooladvies is gelijk aan het basisschooladvies, tenzij de het toetsadvies van de doorstroomtoets hoger is dan het eerder gegeven basisschooladvies. In dat geval wordt het definitieve schooladvies bijgesteld in overeenstemming met het toetsadvies. 

Onderwijskundig Rapport
Zodra de gegevens van de doorstroomtoets binnen zijn, worden ook deze opgenomen in de concept-versie van het Onderwijskundig Rapport (OKR). Dit is het document met gegevens over de leerling dat wij aan de VO-school waar het kind wordt aangenomen versturen. Ouders hebben de mogelijkheid hun visie toe te voegen aan het document. Ook is dit een mogelijkheid de laatste NAW-gegevens te wijzigen, zodat dit volledig up-to-date aan de betreffende VO-school wordt overgedragen.

Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Wat zegt de inspectie over de school?

Toelichting van de school

De Vrije School heeft het vertrouwen van de Inspectie van het Onderwijs dat we de basis op orde zullen krijgen. In september '23 vond er een nieuw bezoek plaats. De inspectie heeft geen aanwijzingen dat er belangrijke tekortkomingen zijn in de kwaliteit van het onderwijs.

De school laat verbeteringen zien, tegelijkertijd moeten er ook nog de nodige verbeteringen plaatsvinden.

De Vrije School Den Haag heeft belangrijke stappen gezet sinds de start van het verbetertraject. De schoolleiding stuurt sterk op het verbeteren van de randvoorwaarden binnen de schoolorganisatie. Die voorwaarden voor het geven van goed onderwijs zijn nu aanwezig. Ook is de professionele cultuur verbeterd, waardoor er binnen het team een positieve sfeer van leren en ontwikkelen is ontstaan. Ouders voelen zich gehoord en worden betrokken bij het verbetertraject van de school. Tot slot zien wij een ondersteunend pedagogisch klimaat.

In september '24 zal er opnieuw een herstelonderzoek uitgevoerd worden.

Terug naar boven