IVIO Instituut voor Individueel Onderwijs

Laan van Poot 91 2566 EA Den Haag

  • Schoolfoto van IVIO Instituut voor Individueel Onderwijs
  • Schoolfoto van IVIO Instituut voor Individueel Onderwijs

Resultaten eindtoets

Alle leerlingen maken in groep 8 van de basisschool een eindtoets. De school kiest per schooljaar welke toets wordt gebruikt. Er zijn verschillende goedgekeurde eindtoetsen om uit te kiezen. Met de toets wordt gekeken hoeveel kennis de leerlingen hebben van taal en rekenen. De toets geeft een extra uitslag naast het schooladvies dat een leerling krijgt van de leerkracht.

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Toelichting van de school

Voor elke leerling wordt in het begin van hun schoolloopbaan een Ontwikkelingsperspectief (OPP) gemaakt waarin o.a de doelen, de onderwijsbehoeften,  de stimulerende en belemmerende factoren en het uitstroomprofiel worden beschreven.

De doelen per vakgebied worden per half jaar opgesteld en geëvalueerd en analyse vindt plaats. Deze worden met de ouders en de leerling besproken. 

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

Voorbereiding op het Voortgezet Onderwijs  

In groep Blauw en Rood krijgen de schoolverlaters een schooladvies voor de overgang naar de middelbare school. Hieronder kunt u lezen hoe het schooladvies op onze school tot stand komt.  

Totstandkoming van het basisschooladvies:

Om de ontwikkeling van de leerlingen te kunnen volgen werken wij met het Cito Leerlingvolgsysteem en methode gebonden toetsen, waarbij zowel de sociaal-emotionele als cognitieve ontwikkeling in kaart worden gebracht. De uitslagen van de Cito toetsen worden elk jaar bij het rapport meegegeven en tijdens de rapportgesprekken besproken. In het voorlaatste jaar (in groep Paars of Blauw) wordt definitief bepaald welke leerling het nieuwe schooljaar schoolverlater wordt en geven wij een pre-advies voor het voortgezet onderwijs. Het (voorlopig) schooladvies wordt opgesteld door een commissie waaraan deelnemen: de leerkrachten van groep Paars of Blauw of Rood, de Intern Begeleider en directie. Wij baseren ons bij het geven van het schooladvies op het totaalbeeld dat wij van de leerling hebben. Daarbij kijken wij ook naar zaken als werkhouding, motivatie en concentratie.  

Doorstroomtoets, heroverwegen en definitief schooladvies:  

In november wordt bij de schoolverlaters het Drempelonderzoek en de Adit (intelligentieonderzoek) afgenomen. In januari wordt a.d.h.v. deze gegevens en het Cito Leerlingvolgsysteem het (voorlopig) schooladvies gegeven. De schoolverlaters (groep Blauw en/of Rood) maken de doorstroomtoets in februari. Voorheen heette deze toets de eindtoets, maar vanaf schooljaar 2023-2024 is de naam veranderd in doorstroomtoets. Alleen de naam verandert; de inhoud van de toets blijft vergelijkbaar met de eindtoetsen van voorgaande jaren. De leerkracht neemt de score van de doorstroomtoets mee in de totstandkoming van het definitieve advies. Komt uit de doorstroomtoets een hogere score dan verwacht, zullen wij het advies heroverwegen. Indien uw kind de doorstroomtoets minder goed maakt dan verwacht, dan blijft het eerder gegeven schooladvies gewoon gelden. Bijstelling naar beneden is dus niet aan de orde.  

Oriëntatie en aanmelding op het VO:  

In januari ontvangen de schoolverlaters een ( voorlopig) schooladvies. Hiermee kunnen de leerlingen en hun ouders zich tijdig oriënteren op een passende school in het VO. Bij het voorlopige schooladvies ontvangt u een scholenlijst met alle VO-scholen in de BOVO regio Haaglanden.   Tijdens de adviesgesprekken in januari zullen we met u bespreken welke scholen bij uw kind passen. Hierna maken de ouders met hun kind een voorkeurslijst. Deze lijst wordt bij de eerste school van aanmelding ingeleverd.

Er komt vanaf schooljaar 2023-2024 nog maar 1 week waarin de leerlingen zich aan kunnen melden voor de middelbare school. Hierdoor maken alle leerlingen evenveel kans op een plek op de school van hun voorkeur die ook past bij het schooladvies. Deze aanmeldingsweek vindt eind maart plaats en volgt na het definitieve advies van de leerkracht Blauw of Rood. Als u bij de aanmelding van uw kind hulp nodig heeft, kunt u contact opnemen met de directie. Er wordt geadviseerd om bij praktijkonderwijs en VMBO minimaal 4, bij havo minimaal 6 en bij vwo minimaal 8 scholen op de voorkeurslijst te zetten. Dit vergroot de kansen op een plek in de eerste ronde. Het is echter geen plaatsingsgarantie. Als een leerling onverhoopt op alle scholen van de voorkeurslijst uitgeloot is, dan zal op de dag van de uitslag contact met u worden opgenomen.

Onderwijskundig Rapport:  

Het definitieve schooladvies maakt deel uit van het onderwijskundig rapport (OKR). Dit onderwijskundig rapport leggen wij voor aan de scholen van het voortgezet onderwijs. De scholen van het voortgezet onderwijs besluiten op basis van het onderwijskundig rapport of zij een leerling wel of niet aannemen. Alle ouders kunnen het onderwijskundig rapport inzien voor wij dit naar de school van het voortgezet onderwijs sturen. Dit OKR wordt met u besproken tijdens de adviesgesprekken in januari.  

Vertrek van een leerling naar een andere school:

Bij vertrek van een leerling naar een andere school, worden de leerlingengegevens overgedragen aan de nieuwe school. Hierbij valt te denken aan het onderwijskundig rapport en een bewijs van uitschrijving.  

Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Wat zegt de inspectie over de school?

Toelichting van de school

Het IVIO heeft haar kwaliteit op orde en de inspectie handhaaft het basisarrangement.

• Op grond van de gegevens uit het leerlingvolgsysteem en het feit dat de doelen uit het ontwikkelingsperspectief zijn gehaald, weten de leraren dat elke leerling op zijn maximale niveau de school heeft verlaten.

• Er is in het aanbod een doorgaande lijn binnen de school en het is afgestemd op de individuele leerling.

• Er vindt verbreding of verdieping in het aanbod plaats voor leerlingen meteen hoog leerrendement.

• Het aanbod voor burgerschap en seksuele diversiteit, draagt bij aan de basiswaarden.• Ouders zijn goed op de hoogte van de ontwikkeling van de kinderen.

• Opvallend is de rust en goede structuur binnen de school.

• 'Fijn', 'persoonlijke aandacht', 'warm en gestructureerd', 'individueel','prettig', 'respect', zijn termen waarmee ouders en leerlingen het IVIO karakteriseren.

• Binnen het IVIO heeft het team groot vertrouwen in de schoolleiding en is sprake van een open, collegiale sfeer en transparantie naar elkaar.

Terug naar boven