Katholieke Basisschool De Jonge Wereld

Den Helderstraat 250 2547 ST Den Haag

  • Aan de rand van een park. In een rustige straat.
  • Een warm, veilig en geborgen gevoel.
  • Onze eigen gymzaal naast de school.
  • Hier is ook de voor- en naschoolse opvang gehuisvest.
  • Onze multifunctionele ruimte met werkplekken, een computereiland én een schoolbibliotheek.

Resultaten eindtoets

Toelichting van de school

Door de Corona maatregelen vond de eindtoets 2019-2020 niet plaats. Alle andere jaren scoorden onze leerlingen hoger dan het landelijk gemiddelde

Welk percentage leerlingen behaalt het fundamentele niveau en welk percentage het streefniveau?

Let op: In schooljaar 2023-2024 is de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets. Op dit moment zie je nog de resultaten van de eindtoets van 2023.
De resultaten van de doorstroomtoets van 2024 zijn na de zomer voor het eerst zichtbaar. Dit is in lijn met de beoordeling van de Inspectie van het Onderwijs. Kijk voor meer informatie op de website van de inspectie.

Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023-2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.

Fundamenteel niveau

Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.

Bron

Streefniveau

Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.

Bron

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Toelichting van de school

Op De Jonge Wereld werken wij met de CITO-toetskalender. Met de ingang van het schooljaar 2023-2024 werkt de school met "Leerling in beeld''. Vanaf september t/m juni worden de kinderen vanaf groep 3 systematisch getoetst op het gebied van taal, rekenen, spelling, begrijpend lezen, leestempo, AVI en DMT. We kennen de midden- en eindtoetsen.

De resultaten van de toetsen worden door de Intern Begeleiders (IB-ers) met de groepsleerkrachten besproken. Uit de analyses kan blijken dat kinderen extra ondersteuning nodig hebben. Dit wordt besproken met de ouders. Eventueel worden acties vastgelegd in een handelingsplan. Zodra de extra ondersteuning niet meer nodig is wordt het handelingsplan afgesloten in overleg met de ouders.  

Bij de kleuters gebruiken wij het observatiesysteem "Kijk", waarbij van ieder kind de ontwikkeling in kaart wordt gebracht o.b.v. observaties. Dit wordt twee keer per jaar ingevuld en met de ouders besproken.

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

Doorstroomtoets

De gebruikelijke eindtoets wordt vanaf het schooljaar 2023-2024 de 'Doorstroomtoets'. Het is voor alle leerlingen uit groep 8 in het reguliere basisonderwijs verplicht om deze doorstroomtoets te maken. Hiervoor is een aantal door het ministerie erkende toetsen beschikbaar. De leerlingen van De Jonge Wereld maakten voorheen de centrale eindtoets IEP. Voor het nieuwe schooljaar zal de school nog een keuze maken uit de doorstroomtoetsen IEP en Leerling in beeld. 

De doorstroomtoets zal op 6 en 7 februari 2024 plaatsvinden.

De doorstroomtoets is bedoeld als hulpmiddel bij het schooladvies. Wij zien deze toets als een laatste check. Alle leerlingen krijgen hiermee de kans te laten zien wat ze kunnen.

Uiterlijk 15 maart 2024 ontvangen wij als school de uitslagen van de doorstroomtoets.

Informatieavond groep 7/8

In groep 7/8 worden alle ouders van de kinderen uit groep 7 en 8 uitgenodigd voor een informatieavond over het voortgezet onderwijs. Tijdens deze avond, die tegelijk valt met de algemene informatieavond in september, wordt u onder andere geïnformeerd over de verschillende vormen van voortgezet onderwijs, de procedures en de toelatingsnormen. Met behulp van deze informatie kunt u zich oriënteren op de scholen voor voortgezet onderwijs in de regio. 

Voorlopig advies

Halverwege groep 7 geeft de leerkracht een voorlopig advies aan uw kind. Het voorlopige advies is tot stand gekomen in samenspraak met de intern begeleider en de directeur. Dit voorlopig advies geeft een goede en onderbouwde verwachting voor het definitieve advies in groep 8. Hierbij moet worden gerealiseerd, dat in de periode tussen dit voorlopig advies en het definitieve advies, veranderingen kunnen komen in het niveau van uw kind. Het voorlopig advies komt nauwgezet tot stand in samenwerking met de leerkracht van groep 6, de leerkracht van groep 7, de intern begeleider en de directie. Hierbij worden de gegevens van de leerling uit het leerlingvolgsysteem en de kind-kenmerken als basis gebruikt. 

(Voorlopig) Advies VO groep 8

In januari krijgen de kinderen hun voorlopig advies mee voor het voortgezet onderwijs. U kunt zich hierdoor tijdig oriënteren op een passende VO-school. Wij zijn van mening dat wij gedurende de schooljaren dat een kind op De Jonge Wereld heeft gezeten, een goed en gedegen beeld hebben opgebouwd van de resultaten, de mogelijkheden en de verwachtingen van wat een kind aan kan. Wij kijken hierbij naar de werkhouding van het kind, de gegevens in het leerlingvolgsysteem, de vorderingen van het kind in de afgelopen jaren en de uitslagen van onafhankelijke toetsen en methode gebonden toetsen. Daarnaast kunnen, indien aan de orde, ook specifieke onderwijsbehoeften in het kader van passend onderwijs een rol spelen.

Het advies komt tot stand in samenspraak met de leerkrachten van groep 7 en 8, de directie en de intern begeleiders. Het schooladvies is doorslaggevend voor de toelating tot het VO. Aansluitend op dit advies vinden met de ouders adviesgesprekken plaats (januari). Tijdens dit adviesgesprek krijgt u ook een scholenlijst met alle VO-scholen. De leerkracht adviseert u over de beste schoolkeuze en zal toelichten hoe de aanmelding in z'n werk gaat. Indien nodig kunt u worden ondersteund bij de aanmelding.

In januari en februari bezoeken we met de leerlingen van groep 8 enkele scholen voor voortgezet onderwijs in de regio.

Wanneer uw kind onze school heeft verlaten en op een school voor voortgezet onderwijs zit, onderhouden wij nog steeds contacten met het voortgezet onderwijs van uw kind. Informatie over de resultaten en de voortgang van de kinderen op hun nieuwe school wordt gebruikt voor kwaliteitsverbetering van ons onderwijs.

Heroverwegen advies

Wanneer blijkt dat uw kind op de Doorstroomtoets een hoger niveau heeft behaald dan het gegeven schooladvies, dan is de school verplicht om het eerdere advies te heroverwegen. Dit gebeurt zorgvuldig in samenspraak tussen de leerkracht, de intern begeleider en de directeur. In uitzonderlijke gevallen kan het zijn dat het advies wordt aangepast. Ouders worden áltijd gebeld nadat het advies is heroverwogen, ook wanneer er een advies niet wordt aangepast.

Definitieve basisschooladvies

Uiterlijk vrijdag 22 maart krijgt u van ons het definitieve basisschooladvies met het onderwijskundig rapport.

Onderwijskundig rapport (OKR)

Het definitieve schooladvies maakt onderdeel uit van het OKR. Het schooladvies wordt met behulp van het onderwijskundig rapport onderbouwd voor de VO-school. In dit OKR staat alle relevante informatie over uw kind, dat dient voor een warme overdracht en overgang van groep 8 naar het voortgezet onderwijs. Alle informatie die is gebruikt waarmee het advies tot stand is gekomen wordt ook hierin beschreven. 

Ouders hebben het recht op een tijdige inzage en het recht de eigen visie toe te voegen indien u dat wenst.

Aanmeldprocedure voortgezet onderwijs schooljaar 2023-2024

Als ouder/verzorger heeft u het recht om uw kind op meer dan één school voor het voortgezet onderwijs aan te melden. Op verzoek van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is de aanmeldprocedure voor het voortgezet onderwijs in de regio aangepast. De aanmeldprocedure voldoet nu aan de wettelijke kaders en zorgt voor meer keuzevrijheid voor u en uw kind. Uw kind kunt u op meerdere scholen aanmelden. In de eerste periode van het schooljaar informeren we u over de manier waarop de aanmelding nu geregeld is en wat u daarbij moet doen. Verder krijgt u in het najaar ook een folder van BOVO Haaglanden met alle informatie.

Op de Haagse scholenwijzer (https://scholenwijzer.denhaag.nl/) kunt u uw zoektocht in het VO starten. Alle scholen, maar ook een overzicht van alle open dagen in de regio, zijn hier terug te vinden.

De landelijke aanmeldweek is vanaf maandag 25 maart t/m zondag 31 maart 2024. Tot en met donderdag 28 maart kunt u de aanmelding voor uw kind nog veranderen. Vrijdag t/m zondag zijn de meeste scholen namelijk niet bereikbaar vanwege het paasweekend.

Uitgelote leerlingen

Mocht uw kind onverhoopt op alle scholen van de voorkeurslijst uitgeloot worden, dan zullen wij als school contact met u opnemen op de dag van de uitslag.

Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Sociale ontwikkeling

Hoe denkt deze school over sociale ontwikkeling?

We zijn van mening, dat vertrouwen en veiligheid in de klas, sterke sociale vaardigheden bij leerlingen en het beheersen van verschillende oplossingsstrategieën bij pesten en andere conflicten de basis vormen om te komen tot optimaal leren.

Sociale competenties dragen daarmee bij aan een positief en sociaal veilig klimaat op school, het verbeteren van de leerprestaties en de ontwikkeling van burgerschap.

De komende jaren zet De Jonge Wereld zich nog meer in op de basisvaardigheden op het gebied van burgerschap. In onze school betekent dit dat burgerschap geïntegreerd is binnen het aanbod van de methodes die worden gebruikt, waaronder Trefwoord, de zaakvakken en sociale vaardigheden (Kanjertraining).

Daarnaast zal de school met de ingang van het schooljaar 2023-2024 middels een projectperiode (vanuit cultuureducatie) vormgegeven aan de ontbrekende/onderbelichte onderdelen binnen het aanbod van het Burgerschapsonderwijs op De Jonge Wereld. Dit betreft een pilot. 

Kernwaarden uit de visie op sociale ontwikkeling

  • Veiligheid
  • Respect en vertrouwen
  • Verantwoordelijkheid

Wat zegt de inspectie over de school?

De Inspectie van het Onderwijs onderzoekt minimaal één keer in de vier jaar het bestuur van een school. De inspectie kijkt dan of de kwaliteitszorg, de onderwijskwaliteit en de financiële zaken bij het schoolbestuur op orde zijn. Daarnaast bezoekt de inspectie een aantal scholen die bij het schoolbestuur horen en onderzoekt deze scholen nader. De gegevens van het laatste onderzoek van de inspectie zijn beschikbaar op de website van de onderwijsinspectie.

Terug naar boven