Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Leerplicht
In principe doet een leerling aan alle onderwijsactiviteiten mee. Alleen in heel speciale gevallen kan de directie, namens het bevoegd gezag, verlof (vrijstelling) geven. Die vrijstelling kan alleen verleend worden op grond van door het bevoegd gezag vastgestelde redenen (Wet Primair Onderwijs – art. 41).
Vrijstelling geregeld schoolbezoek
Voor alle leerlingen vanaf de leeftijd van 5 jaar geldt de Leerplichtwet. In deze wet is voorzien dat leerlingen in bepaalde gevallen kunnen worden vrijgesteld van de leerplicht. Voor maximaal 10 dagen per jaar beslist de schooldirecteur. Verzoeken om langere vrijstelling worden altijd ter beoordeling aan de leerplichtambtenaar van de gemeente Den Haag doorgezonden. Hieronder wordt uitgelegd in welke gevallen vrijstelling kan worden aangevraagd / verleend.
Vrijstelling met betrekking tot leeftijd
Leerplicht bestaat vanaf 5 jaar. Kinderen van 5 jaar mogen 5 uur per week worden vrijgesteld van schoolbezoek. Een beroep op deze vrijstelling moet door de ouders worden gemeld bij de directeur. Daar bovenop kan voor een kind van 5 jaar door de ouders aan de directeur nog eens 5 uur per week om vrijstelling worden verzocht. Voor toewijzing van de tweede 5 uur geldt dat maximaal in totaal één vrije dag per week mag ontstaan, of twee vrije dagdelen per week. De leerling is dus altijd een volledige ochtend of middag op school.
Vrijstelling met betrekking tot vakantie
Een verzoek om vakantie buiten de schoolvakanties kan een keer per jaar worden verleend voor maximaal 10 dagen. Het mag niet gaan om de eerste 2 weken van het schooljaar. Het wettelijk criterium is dat de leerling door de specifieke aard van het beroep van één van de ouders niet binnen de schoolvakantie met het gezin op vakantie kan. Dat betekent dat bijvoorbeeld een verzoek om een extra dag voorafgaand of aansluitend aan een schoolvakantie zal worden afgewezen. Er is slechts in uitzonderlijke gevallen sprake van een beroep waarbij niet in één van de schoolvakanties 2 weken vakantie kan worden opgenomen. Horeca of agrarische sector is denkbaar, maar het moet gaan om onoverkomelijke bedrijfseconomische problemen. Een verzoek voor 2 weken vakantie buiten de schoolvakantie zal daarom in principe worden afgewezen.
Vrijstelling met betrekking tot levensovertuiging
Uiterlijk 2 dagen voor de gebeurtenis kan aan de directeur door de ouders om vrijstelling worden gevraagd voor een verplichting vanwege godsdienst of levensovertuiging. Voorbeelden zijn Offerfeest, Suikerfeest, Jom Kippoer. Voor dergelijke feesten wordt 1 dag verlof gegeven. Voor niet algemeen bekende feestdagen wordt geen verlof gegeven. Dat geldt eveneens voor gebeurtenissen in verband met een individuele levensovertuiging.
Vrijstelling met betrekking tot gewichtige omstandigheden
Denk aan een bruiloft, begrafenis, verhuizing. Dit verlof kan in totaal per leerling per schooljaar maximaal 10 dagen worden toegekend. Gaan de verzoeken over het maximum heen dan wordt het verzoek doorgezonden naar de leerplichtambtenaar. De leerplichtambtenaar beslist vervolgens. Bij ernstige levensbedreigende ziekte zonder uitzicht op herstel van bloed- of aanverwanten tot en met de 3e graad (zie hieronder) wordt ruimhartig toegekend (geen maximale termijn, > 10 dagen ter beoordeling Leerplicht). Als bewijs kan een doktersverklaring, waaruit ernstige ziekte blijkt, worden gevraagd. Bij overlijden van bloed- of aanverwanten in de 1e graad maximaal 5 schooldagen; in de 2e graad maximaal 2 schooldagen en in de 3e of 4e graad maximaal 1 schooldag. Bij overlijden in het buitenland: 1e t/m 4e graad maximaal 5 schooldagen. Als bewijs kan een rouwkaart of (achteraf) een kopie van de akte van overlijden worden gevraagd. Bij een huwelijk voor verwantschap tot en met de 3e graad bedraagt het toe te kennen verlof in Nederland 1-2 schooldagen en in het buitenland maximaal 5 schooldagen. Als bewijs kan een trouwkaart of (achteraf) een kopie van de trouwakte worden gevraagd.
Bij een (huwelijks)jubileum (12½ , 25, 40, 50 en 60 jaar) voor verwantschap tot en met de 2e graad maximaal 1 schooldag. Verwantschap:
Eerste graad: Ouders of verzorgers
Tweede graad: Broers, zussen en grootouders
Derde graad: Ooms, tantes en overgrootouders
Vierde graad: Neven, nichten, oudtantes en oudooms
Vrijstelling met betrekking tot ziekte
Bij ziekte van de leerling bestaat recht op vrijstelling. Bij langdurige ziekte of twijfel over de aard van de afwezigheid wordt een verklaring van een arts opgevraagd. Wanneer hierover geen uitsluitsel kan worden verkregen wordt de leerplichtambtenaar ingelicht.
Procedure verzoek om vrijstelling
Ouders doen een verzoek om vrijstelling tijdig en schriftelijk of per email. Leerplicht Den Haag houdt een ruime termijn van 8 weken van tevoren aan. Een aanvraag voor een huwelijk is qua termijn natuurlijk iets anders dan een aanvraag wegens ziekte, gewichtige omstandigheden of een begrafenis. Op een verzoek tot maximaal 10 dagen per jaar wordt schriftelijk of per email beslist door de directeur.