Bron: <b>DUO</b><br />Vergelijkbare instellingen: <b>alle instellingen in het basisonderwijs met een vergelijkbare schoolweging en leerlingenaantal</b><br /> <a href="https://encyclopedie.vensters.nl/indicator_po/3418f8d2-188d-490e-88d6-436f8aba8b8a" class="button button-link" target="_blank"><i class="fas fa-external-link-square-alt"></i> Achtergrondinformatie</a>">Bron
Het onderwijs in groep 1 en 2 richt zich op de brede ontwikkeling van het jonge kind. Door te werken met combinatiegroepen leren jongste en oudste kleuters met en van elkaar. Leeractiviteiten hebben een voornamelijk speels karakter. Het kindvolgsysteem van “Kleuterplein” en “Kijk” brengt de ontwikkeling van de kinderen goed in beeld.
Vanaf groep 3 organiseren wij ons onderwijs volgens de principes van het Effectieve Directe Instructie model (kortweg EDI). EDI bestaat uit een aantal vaste lesonderdelen, aangevuld met technieken. Het doel van EDI is om de leerstof succesvol aan te leren aan alle leerlingen. De sterke, de gemiddelde én de risicoleerlingen. Hierdoor hebben wij nadrukkelijk oog voor het individuele kind en de onderlinge verschillen tussen kinderen. Kinderen die extra hulp nodig hebben, krijgen verlengde instructie en kinderen die de lesstof goed beheersen krijgen ander uitdagend lesmateriaal aangeboden. Wij hanteren duidelijke werkafspraken, waardoor rust en regelmaat ontstaat. De observaties van de leerkracht en de resultaten van Cito-toetsen bepalen welk type instructie en verwerkingsstof een kind krijgt aangeboden.
Digitaal onderwijs - Op Het Volle Leven werken kinderen meerdere malen per week met een laptop.
Bewegingsonderwijs - Vanaf groep 2 verzorgt de vakleerkracht gymnastiek eenmaal per week een gymles. Vanaf groep 3 wordt dit uitgebreid naar tweemaal per week.
Zwemles - Kinderen in groep 5 en 6 nemen wekelijks deel aan het schoolzwemmen in zwembad De Blinkerd.
Buitenschoolse activiteiten - muzieklessen (een instrument bespelen zoals gitaar, djembé of drums), tekenlessen (specifieke kunsttechnieken toepassen), klusclub (de dieren en het schoolterrein worden door de kinderen extra verzorgd), buitenschoolse sportactiviteiten (kennismaken met een verscheidenheid aan sporten)
Alle scholen die bij SPPOH zijn aangesloten, bieden een vast en stevig pakket van basisondersteuning. Dat betekent bijvoorbeeld dat alle scholen goed hebben nagedacht over het pedagogisch klimaat op school, dat de leerkrachten hun werkwijze iedere dag weer goed afstemmen op de (individuele) leerlingen in hun groep, dat de school weet wat nodig is bij dyslexie of bij sociaalemotionele vragen en dat de school samenwerkt met Veilig Thuis.
Voor een klein gedeelte van de leerlingen (zo’n vijf procent) is meer ondersteuning nodig, soms in combinatie met zorg. Vaak kan die extra ondersteuning worden gegeven op de school waar de leerling zit of wordt aangemeld. De school bepaalt in overleg met de ouders hoe die ondersteuning het beste kan worden gegeven en kan daarvoor extra middelen aanvragen bij SPPOH. Vroeger heette dit een rugzakje.
Omdat extra ondersteuning op basis van de ondersteuningsbehoefte van de betreffende leerlingen uniek is en elke aanvraag daarom anders zal zijn, spreken we voortaan van een “arrangement”. We arrangeren als het ware iets wat speciaal voor deze specifieke leerling nodig is.
Extra informatie over onze faciliteiten:
Het schoolgebouw is rolstoeltoegankelijk. Er zijn lokalen en ruimtes die niet toegankelijk zijn voor een rolstoel. Het schoolterrein waar veel activiteiten worden gegeven, is niet rolstoelvriendelijk.
Er zijn geen afgeschermde werkplekken. Er is één invalidetoilet voor volwassenen aanwezig. Er zijn geen prikkelvrije (arme) ruimtes door de openheid in het gebouw.
Er zijn leerpleinen en de lokalen hebben veel ramen naar buiten en naar de leerpleinen. Er is een lokaal voor begaafde leerlingen.
Er zijn voldoende laptops en tablets aanwezig die de school heeft aangeschaft. Voor dyslectische leerlingen vragen we de ouders om een tablet, telefoon of Daisy speler aan te schaffen, zodat wij de gesproken software hierop kunnen installeren.
We werken met aangepaste software voor leerlingen met een lichamelijke beperking, zodat zij verwerkingsstof op een computer kunnen maken.
Toekomstig aanbod aan extra ondersteuning
Wij werken opbrengstgericht voor de kernvakken rekenen, taal en lezen. Dit betekent dat wij voor iedere leerling maximale leerresultaten willen behalen. Daarvoor werken we gedifferentieerd in de groepen. Daarnaast zetten wij interne en externe RT-leerkrachten ter ondersteuning van ons onderwijs in.
Het is mogelijk dat de school extra aanbod organiseert voor het jonge kind. Die extra aandacht is bijvoorbeeld beschikbaar in samenwerking met de peuterspeelzaal, het kinderdagverblijf of in de groepen 1 en 2 van de basisschool. Het doel is om te zorgen voor een goede start op de basisschool.