Openbare Basisschool Anne Frank

Beresteinlaan 267 2542 JG Den Haag

Schoolfoto van Openbare Basisschool Anne Frank

Resultaten eindtoets

Alle leerlingen maken in groep 8 van de basisschool een eindtoets. De school kiest per schooljaar welke toets wordt gebruikt. Er zijn verschillende goedgekeurde eindtoetsen om uit te kiezen. Met de toets wordt gekeken hoeveel kennis de leerlingen hebben van taal en rekenen. De toets geeft een extra uitslag naast het schooladvies dat een leerling krijgt van de leerkracht.

Welk percentage leerlingen behaalt het fundamentele niveau en welk percentage het streefniveau?

Let op: In schooljaar 2023-2024 is de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets. Op dit moment zie je nog de resultaten van de eindtoets van 2023.
De resultaten van de doorstroomtoets van 2024 zijn na de zomer voor het eerst zichtbaar. Dit is in lijn met de beoordeling van de Inspectie van het Onderwijs. Kijk voor meer informatie op de website van de inspectie.

Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023-2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.

Fundamenteel niveau

Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.

Bron

Streefniveau

Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.

Bron

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Toelichting van de school

Naast het bieden van betekenisvol onderwijs monitoren we de kwaliteit middels onafhankelijke toetsing. We gebruiken hiervoor het CITO-leerlingvolgsysteem. Met behulp van het schrijven van PDCA plannen voor de verschillende vakgebieden worden de leerlingen ondersteund in het behalen van de tussenresultaten.

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

Overgang naar het voortgezet onderwijs

Groep 7 Leerlingen krijgen eind groep 7 een (dubbel)pré-advies.

Groep 8 In groep 8 krijgen de kinderen een schooladvies voor de overgang naar de middelbare school. Dat is een belangrijk moment in de schoolloopbaan van uw kind. Sinds 2020 gelden er nieuwe regels voor het schooladvies en de toelating tot het voortgezet onderwijs. In het schooljaar 2023-2024 komen er veranderingen in het proces doorstroom naar het voortgezet onderwijs.

Hieronder kunt u lezen hoe het schooladvies op onze school tot stand komt en hoe het proces er uitziet. Wat zijn de regels voor het schooladvies? Het schooladvies van de basisschool dient uiterlijk 31 januari 2024 te worden vastgesteld. Per schooljaar 2023-2024 wordt er gewerkt met een landelijk goedgekeurde doorstroomtoets. De doorstroomtoets zal worden afgenomen in februari 2024. Hierna volgt het definitieve advies. Heeft uw kind beduidend beter gescoord op de doorstroomtoets dan verwacht, dan zullen wij het schooladvies heroverwegen. Onze school kan besluiten het advies naar boven bij te stellen. Maar let op: dit hoeft niet! We kunnen ook besluiten het in januari gegeven schooladvies te handhaven. We zullen u altijd betrekken bij onze overwegingen. Indien uw kind de doorstroomtoets minder goed maakt dan verwacht, dan blijft het eerder gegeven schooladvies gewoon gelden. Bijstelling naar beneden is dus niet aan de orde. Alle leerlingen, behalve leerlingen met ontheffing, maken in groep 8 een verplichte doorstroomtoets. Bij ontheffing van deelname aan de eindtoets hanteren wij de regels die bepaald zijn door de Inspectie van Onderwijs. De leerkrachten bespreken dit met u als dit van toepassing is voor uw kind. Het definitieve advies is bindend voor toelating tot het voortgezet onderwijs. Dat wil zeggen: de middelbare school moet uw kind toelaten op het niveau van het definitieve advies. Plaatsing op een lager niveau mag alleen als ouders daarom verzoeken. De middelbare school bepaalt in welke klas uw kind komt, dit kan ook een combinatieklas zijn.

Totstandkoming schooladvies

In de meeste gevallen zit uw kind al geruime tijd bij ons op school. In dat geval kennen wij uw kind goed en hebben wij al vaker met u gesproken over hoe uw kind zich ontwikkelt. Op onze school werken wij met het CITO – leerlingvolgsysteem (LVS). Behalve de toetsen van CITO nemen wij ook andere (methodegebonden) toetsen af. De uitslagen van deze tussentijdse (CITO-) toetsen worden altijd op de ouderavonden met u besproken. Ook vindt u de uitslagen bij de rapporten. Hierdoor heeft u goed zicht op het niveau van uw kind. In oktober 2023 nemen we de NIO of ADIT af. De leerkracht van groep 8, intern begeleider en de directie bespreken alle gegevens om zo tot een goed basisschooladvies te komen. Wellicht is het goed om u te realiseren dat wij niet alleen naar de toetsen kijken hoe uw kind zich ontwikkelt. Ons schooladvies is gebaseerd op het totaalbeeld dat wij hebben van uw kind. Wij kijken ook naar zaken als:

• aanleg en talenten van een leerling;

• leerprestaties;

• de ontwikkeling tijdens de hele basisschoolperiode;

• sociaal emotionele ontwikkeling;

• concentratie, motivatie, werkhouding, zelfbeeld en doorzettingsvermogen van een leerling.

Ondersteuning bij de oriëntatie op het VO

Op de informatieavond in december krijgt u alle informatie mee over het VO en de aanmeldingsprocedure. Bij het geven van het schooladvies in januari krijgt u een oriëntatieformulier met het schooladvies mee. Hiermee kunt u zich oriënteren op verschillende scholen passend bij dit advies. Let op: de data kunnen afwijken door de wijzigingen in de aanmeldprocedure. Zie hiervoor de site van BOVO. Onderwijskundig rapport Alle bovengenoemde zaken worden vastgelegd in een onderwijskundig rapport (OKR). Dit onderwijskundig rapport is een digitaal rapport dat de school krijgt waar uw kind is ingeschreven. De scholen van het voortgezet onderwijs besluiten op basis van het onderwijskundig rapport of zij een leerling wel of niet aannemen. Om deze reden kunnen alle ouders het onderwijskundig rapport inzien vóór wij dit naar de school van het voortgezet onderwijs sturen. Als de ouders en de school het niet eens worden over de inhoud van het onderwijskundig rapport, kunt u altijd, in overleg met de leerkracht/intern begeleider, uw eigen visie aan het onderwijskundig rapport toevoegen.

Tijdpad schooladvies groep 8

Oktober 2023: afname NIO of ADIT.

Oktober t/m november 2023: afname begin groep 8 toetsen van CITO.

November en december 2023: bezoeken voortgezet onderwijs scholen met de groep. We volgen dan een aantal lessen.

December 2023: de school organiseert een informatieavond over het VO en de aanmeldprocedure.

Januari 2024: Schooladvies. Start oriëntatie voortgezet onderwijs - ouders en kinderen bezoeken open dagen van het voortgezet onderwijs op basis van het schooladvies.

Februari 2024: Afname doorstroomtoets.

Maart 2024: Heroverweging en mogelijk herzien schooladvies n.a.v. de doorstroomtoets. Het definitieve advies wordt uiterlijk 22 maart vastgesteld.

25 maart tot en met 31 maart 2024: Aanmelding voortgezet onderwijs. Het is toegestaan om uw kind bij meerdere scholen aan te melden. U vult in het ouderportaal van Onderwijs Transparant de voorkeuren in van uw kind. Op basis daarvan wordt het aanmeldproces opgestart. Let op: sommige scholen werken met loting.

Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Wat zegt de inspectie over de school?

De Inspectie van het Onderwijs onderzoekt minimaal één keer in de vier jaar het bestuur van een school. De inspectie kijkt dan of de kwaliteitszorg, de onderwijskwaliteit en de financiële zaken bij het schoolbestuur op orde zijn. Daarnaast bezoekt de inspectie een aantal scholen die bij het schoolbestuur horen en onderzoekt deze scholen nader. De gegevens van het laatste onderzoek van de inspectie zijn beschikbaar op de website van de onderwijsinspectie.

Terug naar boven