Aannameprocedure voor kinderen die voor het eerst een school bezoeken (4-jarige)
Elke ouder kan zijn kind aanmelden op Grote Beer met het aanmeldingsformulier verstrekt door de gemeente Den Haag. De eerste brief komt wanneer uw kind bijna drie jaar is. Mocht u dit formulier niet meer in uw bezit hebben of niet hebben ontvangen en wilt u uw kind toch aanmelden, dan kunt u contact opnemen met de administratie van Grote Beer of kunt u het aanmeldformulier downloaden.
Elke maand kunnen geïnteresseerde ouders een rondleiding krijgen door de school. Deze rondleiding is elke laatste schooldag van de maand om 09:00 uur. U kunt zich hiervoor opgeven bij de administratie van onze school.
Uitgangspunt is dat kinderen worden toegelaten mits er de verwachting is dat het kind (overeenkomstig zijn/haar mogelijkheden) de school kan doorlopen. In het aanmeldformulier wordt uw verwachting gevraagd ten aanzien van de onderwijsbehoeften van uw kind. Als de school aanleiding ziet zult u worden uitgenodigd voor een aanvullend gesprek. Onderdelen van dit gesprek zijn:
- kennismaking
- beleid school
- situatie leerling
- bespreking aannameprocedure
In het geval het kind een beperking heeft (lichamelijk, gedragsmatig, verstandelijk of anderszins) vindt er een multidisciplinair overleg plaats. Hierin kan besloten worden dat het wenselijk is om een aanvullend onderzoek te laten afnemen.
Het onderzoek en overleg hebben als doel om zo goed mogelijk de situatie van de leerling in kaart te brengen en de mogelijkheden van Grote Beer, al dan niet met aanvulling van de diensten van het samenwerkingsverband.
Op het moment dat zowel ouder als school tot inschrijving willen overgaan, zal de school het kind definitief inschrijven. Het kind wordt toegelaten indien er geen overwegend en beargumenteerd bezwaar is. Bepalend hierbij is of Grote Beer dit kind kan bieden wat het nodig heeft binnen de huidige context. Het besluit kan ook luiden dat er nader onderzoek nodig is of dat een andere school passender is bij de onderwijsbehoeften van uw kind.
Voordat het kind definitief zal starten op Grote Beer zal de groepsleerkracht contact opnemen voor het maken van een kennismakingsgesprek en voor het bepalen van de wendagen. Het streven is om dit circa een maand voordat het kind de 4-jarige leeftijd bereikt in te plannen.
3. Aannameprocedure voor kinderen van andere scholen (zij-instromers)
Bij het aannemen van kinderen die afkomstig zijn van een andere school, gaan wij extra zorgvuldig te werk. Uitgangspunt van de procedure is het belang van het kind en het respecteren van de vrijheid van onderwijskeuze. De wens om van school te veranderen kan in het geval van Grote Beer grofweg voortkomen uit drie omstandigheden:
- ouders en/of kind willen graag naar Grote Beer vanwege ons onderwijs
- ouders en/of kind willen graag naar Grote Beer omdat er de verwachting is dat het kind hier beter zal gedijen dan op de huidige school
- ouders en/of kind willen graag naar Grote Beer vanwege een verhuizing
In alle bovenstaande situaties onderzoeken we of:
- verandering van school in het belang van het kind is en
- wij het kind het onderwijs en de ondersteuning kunnen bieden die het nodig heeft.
a. Eerste gesprek
Dit is een verkennend gesprek tussen ouder (eventueel samen met het kind) en Grote Beer en bevat de volgende onderdelen:
- kennismaking
- beleid school
- situatie leerling
- bespreking aannameprocedure
- rondleiding gebouw
b. Verzamelen van informatie
Deze stap is vooral gericht op het verkrijgen van voldoende informatie waarmee een oordeel kan worden gevormd of Grote Beer het kind kan bieden wat het nodig heeft.
De ouder levert informatie over de leerling aan Grote Beer. Deze informatie bestaat bijvoorbeeld uit rapporten of stukken uit het dossier van de huidige school. Grote Beer zal ook informatie opvragen bij de huidige school of andere instanties. Dit gebeurt alleen na toestemming van de ouder.
We respecteren hierbij het standpunt van de ouder indien hij niet wil dat er contact is tussen de beide scholen. De consequentie hiervan kan zijn dat wij geen oordeel kunnen geven over de mogelijkheid van toelating van de leerling. Wij adviseren de ouder dan om zelf contact op te nemen met de huidige school. Indien de ouder dit niet wil, kan het uiterste gevolg zijn dat de aannameprocedure hier eindigt. Wij kunnen dan geen voldoende beeld vormen over de onderwijsbehoeften van het kind.
In het geval het kind een beperking heeft (lichamelijk, gedragsmatig, verstandelijk of anderszins) kan een overleg met het SPPOH wenselijk zijn, ook dit wordt met de ouder besproken. Dit overleg (en eventueel aanvullend onderzoek) heeft als doel het zo goed mogelijk in kaart te brengen van de onderwijsbehoeften van de leerling én de mogelijkheden van Grote Beer, al dan niet met aanvulling van de diensten van dit samenwerkingsverband.
c. Proefdag leerling
Als zowel de ouder als Grote Beer de intentie hebben om de leerling te plaatsen, draait de leerling ten minste één dag mee op school. De leerling is te gast en doet mee met de groep. Proefdraaien gebeurt pas na een intentieverklaring omdat proefdraaien een grote gebeurtenis is voor zowel de aankomende leerling als de groep.
Tijdens de proefdag wordt de leerling altijd waargenomen door twee teamleden: de ‘eigen’ leerkracht en de intern begeleider of andere collega. Aan het eind van de proefdag is er contact tussen ouders, het kind en de leerkracht/intern begeleider om de ervaringen uit te wisselen.
d. Besluitvorming
Als de ouder positief is, besluit de directeur over aanname van het kind. Het kind wordt toegelaten indien er geen overwegend en beargumenteerd bezwaar is. Bepalend hierbij is of Grote Beer dit kind kan bieden wat het nodig heeft binnen de huidige context. Het besluit kan luiden dat er nader onderzoek nodig is, bijvoorbeeld een gesprek met de huidige school, of een gesprek met de leerling. In dat geval wordt het besluit over aanname uitgesteld. In alle gevallen wordt hierover gesproken met de ouder.
e. Inschrijving
Na een positief besluit, wordt de ouder gevraagd om het inschrijfformulier volledig in te vullen en te ondertekenen. Vervolgens wordt het kind definitief ingeschreven en worden de administratieve en financiële zaken afgehandeld door de administratief medewerker. Tevens wordt afgesproken wanneer de leerling officieel zal starten op Grote Beer.