Huiswerk
In het schooljaar 2016-2017 hebben we ons huiswerkbeleid tegen het licht gehouden. Hieruit is een protocol voortgekomen waarin we de afspraken rondom huiswerk hebben vastgelegd. U kunt dit protocol vinden op onze website en ook op de informatie-avonden bij het begin van het schooljaar zal hier aandacht aan worden besteed.
Herfstleerlingen
Herfstleerlingen zijn de leerlingen die geboren zijn in oktober, november en december. Deze leerlingen volgen we extra goed omdat ze ofwel een relatief lange (acht en driekwart jaar) ofwel een relatief korte (zeven en driekwart jaar) basisschoolloopbaan doorlopen. De wet primair Onderwijs stelt dat de kalenderleeftijd van een kind niet langer bepalend is voor de overgang naar een volgende groep. We kijken meer naar de ontwikkeling van kinderen. Het is van belang dat ieder kind aan een ononderbroken ontwikkeling kan werken. Het tempo waarin kinderen ontwikkelen is verschillend en valt lang niet altijd samen met de overgangen gebaseerd op kalenderleeftijd. Kinderen moeten er aan toe zijn om gericht te leren en het kunnen uitvoeren van complexe taken. Niet alle kinderen hebben binnen anderhalf jaar kleuteronderwijs dit bereikt. Dat betekent voor herfstleerlingen, dat zij gedurende de kleuterperiode dus een duidelijke voorsprong moeten laten zien in hun ontwikkeling, willen zij klaar zijn om naar de volgende groep te gaan. In de eerste twee jaren van de basisschool wordt bij kinderen de grondslag gelegd voor de verdere ontwikkeling op school. Daarom is het belangrijk dat die ontwikkeling zo duidelijk en zorgvuldig mogelijk in kaart wordt gebracht. Op onze school gebruiken wij in groep 1 en 2 het observatiesysteem Bosos om de ontwikkeling van de kinderen te volgen. Op basis van deze zorgvuldige werkwijze kan de leerkracht beslissingen nemen die voor het belang van de leerling essentieel zijn. Uiteraard worden ouders van herfstkinderen bij dit proces betrokken. Bij de beslissing om een kind extra te laten kleuteren wordt er altijd naar het welzijn en de ontwikkeling van het kind gekeken. Aandachtspunten zijn:
- observaties leerlijnen (is het kind op het niveau passend bij zijn/haar ontwikkeling)
- welbevinden,
- motivatie,
- zelfstandigheid,
- taakgerichtheid,
- zelfvertrouwen,
- concentratie,
- sociale vaardigheid,
- emotionele ontwikkeling en
- motoriek.
Wij vinden het belangrijk dat een kind zich evenwichtig ontwikkelt, in zijn of haar eigen tempo kan groeien, succeservaringen kan ervaren, vriendschappen kan sluiten en met plezier naar school komt.
Werkweek
Elk jaar gaan de leerlingen van de groepen 7 en 8 op werkweek. Deze werkweek is een vast onderdeel van het schoolprogramma. Tijdens de werkweek worden veel activiteiten georganiseerd waar op school geen mogelijkheid voor is. Ieder jaar is het voor de kinderen een hele belevenis waar ze later nog vaak met veel plezier aan terugdenken. De kosten van deze werkweek worden ruim van tevoren aan de ouders kenbaar gemaakt en liggen rond de 135 euro. Betalen in twee termijnen is mogelijk.
Kijkweken
Om de vorderingen goed te kunnen volgen wordt ouders de mogelijkheid geboden om in kijkweken het werk van hun kind in te zien. De ouders kunnen hier zowel de schriften als ook de mappen met gemaakte toetsen inzien. Ook kunnen ouders, wanneer zij vragen hebben naar aanleiding van het werk dat zij zien in de groep, een afspraak maken met de groepsleerkracht. De Kijkweek wordt gehouden in de weken voorafgaand aan de schoolvakantie. Ouders zijn dan op afspraak vier of vijf ochtenden welkom van 8:15 tot 8:30 uur in de groep van hun kind.
Vervolgonderwijs
Alle leerlingen in groep 8 ontvangen medio december een advies over het vervolgonderwijs voor hun zoon of dochter. Dit advies komt tot stand na overleg tussen de groepsleerkracht, de Intern Begeleider en de directie. We kijken hierbij naar de resultaten van de toetsen (CITO en methoden) in de afgelopen jaren, en ook naar zaken als zelfstandigheid, werkhouding, welbevinden en inzet. Met het advies kunnen leerlingen zich aanmelden voor een school voor vervolgonderwijs. Als ouder/verzorger heeft u het recht om uw kind op meer dan één school voor het voortgezet onderwijs aan te melden. Dit was eerder nog niet mogelijk in de BOVO regio Haaglanden. Op verzoek van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is de aanmeldprocedure voor het voortgezet onderwijs in de regio aangepast. De aanmeldprocedure voldoet nu aan de wettelijke kaders en zorgt voor meer keuzevrijheid voor u en uw kind. Vanaf het schooljaar 2017-2018 kunt u uw kind op meerdere scholen aanmelden. In de eerste periode van het schooljaar informeren we u over de manier waarop de aanmelding nu geregeld is en wat u daarbij moet doen. Verder krijgt u van ons in het najaar ook een folder van BOVO Haaglanden met alle informatie.
Informatievoorziening
Wij vinden het belangrijk dat ouders weten welke zaken er rondom hun kind en in de gehele school aan de orde zijn. Daarom hebben we diverse informatiekanalen (website, schoolgids, nieuwsbrief, Social Schools, Instagram). Mocht het nodig zijn kunt u ook altijd een persoonlijke afspraak op school maken.
Zwemmen
De groepen 5 doen mee aan het schoolzwemmen dat wordt aangeboden door de Gemeente Den Haag. De lessen vinden plaats op de dinsdagochtend in Zwembad Overbosch. Er wordt in de lessen toegewerkt naar een diploma aan het einde van het schooljaar. Dit geldt zowel voor beginnende zwemmers als voor gevorderden. Alle leerlingen in groep 5 doen mee aan het schoolzwemmen. Indien een leerling structureel niet kan deelnemen aan het schoolzwemmen, blijft deze op school achter met een aantal werkjes. Hiervoor dient een medische verklaring van (huis-)arts te worden overlegd, schriftelijk of per mail.
Schoolreisjes
De kinderen in de groepen 2 tot en met 6 gaan aan het begin van het jaar op schoolreisjes. Er zijn wisselende bestemmingen die vooraf aan de ouders bekend gemaakt worden. Tijdens de reisjes wordt gezorgd voor voldoende begeleiding bij de kinderen. De kosten van het schoolreisje liggen tussen 23 en 30 euro per leerling.
Franse les
De leerlingen in de groepen 8 kunnen facultatief meedoen aan de Franse les. Deze wordt op woensdagochtend vóór schooltijd gegeven. Deelname kost 52,50 voor het hele jaar (ongeveer 30 lessen).