Start van het schooljaar:
De eerste schooldag.
Kleuters starten het schooljaar in hun eigen klas. De ouders zijn daarbij aanwezig tot de leerkracht aangeeft dat het tijd is om afscheid te nemen.
De klassen 1 t/m 6 starten met een eigen programma in de zaal. De ouders van de nieuwe 1e klas zijn hierbij aanwezig.
Woensdagochtend van de eerste schoolweek. Op woensdagochtend van de eerste schoolweek zijn de ouders van de klassen 1 t/m 6 uitgenodigd in de klas van hun (kind)eren van 8.30 tot 9.15. De kinderen kunnen dan hun plek in de klas laten zien. Ook kunnen de ouders ervaren hoe een schooldag begint. Daarna wordt er iets gemaakt door ouder en kind om op te hangen in de klas.
Ouderavond. In de tweede week van het schooljaar is er een ouderavond voor alle ouders van de school. Er is een gezamenlijk deel in de zaal waarin ook de grondsteenspreuk van de school gelezen zal worden. Daarna verdelen de ouders zich over de klassen. De leerkrachten vertellen dan kort hoe het jaar eruit gaat zien met betrekking tot het periode onderwijs, de jaarfeesten en andere hoogtepunten in het jaar. Iedere leerkracht doet dit twee keer 30 minuten zodat ouders met meerdere kinderen van klas kunnen wisselen.
Ouder-kindgesprekken
Aanpak en organisatie kleuters
Startgesprek
Aan het begin van het nieuwe schooljaar wordt een gesprek gevoerd met ouders en kind (oudste kleuters) aan de hand van kaartjes die de onderwerpen inzichtelijk maken voor de kinderen. Voor de jongste kleuters is er een oudergesprek.
Oudergesprek februari
In het oudergesprek in februari wordt het leerrijpheidsonderzoek besproken en de spelobservatie van de jongste kleuters.
Oudergesprek juni
In juni wordt het evtueletweede afname van het leerrijpheidsonderzoek besproken en de spelobservatie van de jongste kleuters.
Thema's
Ouders worden op de hoogte gehouden van hoe hun kind zich verbindt met de thema's in de kleuterklas door ouders te betrekken bij het vieren van de jaarfeesten. Thematisch werk van de kinderen wordt meegegeven vóór elke vakantie.
Einde kleuterklas
Als de kinderen doorgaan naar klas 1 schrijven de kleuterleidsters een verslag aan de ouders over de ontwikkeling van het kind in de kleutertijd. De inhoud van het verslag wordt besproken tijdens het oudergesprek in juni.
Aanpak organisatie klas 1-6
Wanneer worden er ouder/kind gesprekken* gevoerd?Er worden drie keer per jaar ouder/kind gesprekken ingepland;
1.Startgesprek: Tijdens de eerste vier weken van het nieuwe schooljaar.
2.Na de eerste IEP afname in februari.
3.Na de tweede IEP afname eind juni.
Ouder/kind startgesprek
Het startgesprek is een vijftien minuten gesprek waarbij er leiderschap wordt gegeven aan het kind. Daarbij wordt in beeld gebracht waar het kind aan het begin van dit schooljaar staat en waar het kind aan wil gaan werken (persoonlijke doelen). Als leidraad wordt het DGO gebruikt. Het doel van het startgesprek is kennismaking en beeldvorming.
Ouder/kindgesprek na de eerste en tweede IEP-afname
Tijdens dit gesprek van vijftien minuten worden het DGO, de toetsresultaten en het periodeschrift besproken door de leerkracht met deouder en het kind. Daarbij wordt de leerstijl van het kind besproken (kwaliteitskaart 1.7). Het doel van het ouder/kind gesprek is om zicht op de algehele ontwikkeling van het kind te krijgen.
N.B. Voorafgaand aan het gesprek wordt aan ouders de vraag gesteld of zij gesprekstijd willen zonder kind erbij. Zo ja, dan wordt er hiervoor ruimte ingepland aan het eind van het gesprek.
Adviesgesprekken klas 6.
In de periode tussen de kerstvakantie en de voorjaarsvakantie gaan de kinderen van klas 6 zich voorbereiden op de overstap naar het voortgezet onderwijs. De leerkracht van deze klas nodigt ieder kind, samen met zijn of haar ouder(s), uit voor een zogenaamd adviesgesprek. De leerkracht bespreek met hen welke keuze voor het voortgezet onderwijs zij adviseren op basis van het beeld dat zij in de loop van de jaren hebben opgebouwd van het kind.
Kindgesprekken
Voorafgaand aan de twee oudergesprekken vindt er een kindgesprekplaats met de leerkracht. Tijdens dit gesprek ligt het eigenaarschap bij het kind en wordt het DGO doorgenomen. Besproken wordt waar het kind nu staat en gevraagd wordt wat het kind graag wil leren.
Periodeonderwijs
Ouders hebben zicht op ontwikkeling door meegenomen te worden in het periodeonderwijs. Zo wordt het periodeschrift enkele keren per jaar mee naar huis gegeven.
Getuigschrift
Het getuigschrift is een geschenk aan het kind van de leerkrachten wordt aan het eind van het schooljaar mee naar huis gegeven. Het getuigschrift is een vrije invulling door de leerkracht op basis van zijn/haar zienswijze van het kind van het afgelopen schooljaar. (Dit kan bijvoorbeeld een foto zijn, een spreuk, een tekening, een gedicht, ...)
Ouderavond
In iedere klas is er een klassen-ouderavond. Op deze avond worden alle ouders verwacht aanwezig te zijn. Er wordt door de leerkrachten verteld over de achtergronden van het vrijeschoolonderwijs en specifiek over de leeftijdsfase van de betreffende groep. Ook vertelt de leerkracht hoe de groep zich ontwikkelt. Meestal wordt de avond afgesloten met praktische punten zoals de inzet van ouderhulp, de komende jaarfeesten, uitstapjes.
Klassenpresentaties
In de klassen 1 t/m 6 worden de ouders met enige regelmaat uitgenodigd voor een klassenpresentatie. De kinderen laten dan iets zien van wat ze geleerd hebben en maken een tentoonstelling van het werk dat ze gedurende het jaar hebben gemaakt. Dit gebeurt niet op de woensdagen voor de kerstvakantie en voor de zomervakantie.
Nieuwsbrieven
Aan het begin van een nieuwe maand verschijnt er een nieuwsbrief. Deze wordt via Parro verstuurd. Tijdens vakanties is er geen nieuwsbrief. In deze nieuwsbrief is de agenda voor de komende weken opgenomen waarin alle activiteiten worden benoemd en beschreven. Dit is een belangrijk medium om als ouder op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen op school. Ook schrijven de leerkrachten hierin een bericht over hoe het in de klassen gaat. In deze nieuwsbrief wordt verslag gedaan van de opbrengsten van het onderwijs en de voortgang van de schoolontwikkeling zoals die jaarlijks in een Plan van Aanpak wordt opgesteld.
Iedere ouder ontvangt de nieuwsbrief vanaf het moment dat hun kind start op Stella Maris en de ouders zich in Parro hebben aangemeld.Naast de nieuwsbrief worden ook andere berichten via Parro verstuurd. De leerkrachten proberen aan het eind van elke week een kort bericht te versturen waar die week in de klas aan is gewerkt.