Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Bij voorkeur via Parro of telefonisch:
Als uw kind verhinderd is (door ziekte, doktersbezoek, etc.) de school te bezoeken, verzoeken wij u om ons daarvan tijdig op de hoogte te stellen via het communicatiekanaal Parro. Mocht het via Parro niet lukken dan kunt u ziekmeldingen telefonisch doorgeven voor 8.30 uur bij onze administratie (073-3035660) of via Parro een ziekmelding te maken.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Verlofbrief:
Extra schoolverlof moet u schriftelijk aanvragen d.m.v. een verlofbrief in te vullen. In verband met de procedures die gevolgd moeten worden moet een verlofaanvraag, zo mogelijk, 8 weken van te voren bij de directeur van de school worden ingediend. Bij een onvoorziene, maar mogelijk geoorloofde afwezigheid moet dit uiterlijk binnen 2 dagen na ontstaan van de verhindering aan de directeur van de school te worden voorgelegd. Het is afhankelijk van de soort aanvraag wie deze beoordeelt en wie een beslissing neemt; de directeur of de leerplichtambtenaar. Indien de leerplichtambtenaar een beslissing neemt dan stuurt de directeur uw aanvraag met zijn advies naar de leerplichtambtenaar. Deze kan u in sommige gevallen op het gemeentehuis uitnodigen om de aanvraag mondeling toe te lichten. Het uiteindelijke besluit van de gemeente krijgt u dan zo spoedig mogelijk schriftelijk thuis. Wanneer u het oneens bent met de beslissing van de directeur en/of de leerplichtambtenaar, dan kunt u ingevolge de Algemene Wet Bestuursrecht verweer daartegen voeren.
Voor een tandarts-doktersbezoek hoeft u geen verlofformulier in te vullen, een briefje/Parro bericht voor de leerkracht volstaat.
Bij verlofaanvragen kunt u denken aan: voor het voldoen aan een wettelijke verplichting voor zover dat niet buiten schooltijd kan: verlof voor de duur van de verplichting. Verhuizing; maximaal 1 dag. Het bijwonen van een huwelijk van familie t/m de 4e graad (broers/zusters, ouders, (over)grootouders, ooms/tantes, neven/nichten: duur één of ten hoogste twee dagen, afhankelijk van het feit of het huwelijk in of buiten de woonplaats wordt gesloten. Bij ernstige ziekte van familie t/m de 3e graad (broers/zusters, ouders, (over)grootouders, ooms en tantes): duur in overleg met de directeur. Bij overlijden van familie t/m de 4e graad: duur in overleg met de directeur. Bij een 12 ½, 25, 30, 35, 40, 45, 50, 55 en 60-jarig huwelijksjubileum van ouders of grootouders: duur ten hoogste één dag. Voor andere, naar het oordeel van de directeur, belangrijke redenen (geen vakantieverlof). Afwijking van de duur van het verlof is mogelijk, maar het uitgangspunt moet altijd zijn: is het verlof in het belang van het kind? Dat geldt ook voor verzoeken om extra verlof op grond van belangrijke omstandigheden die hierboven genoemd zijn. NB: geen belangrijke omstandigheden zijn bijvoorbeeld een verjaardag van een familielid, een nationale feest- of gedenkdag van een ander land en vakantie
Uw kind hoeft niet naar school: als de school dicht is in verband met vakanties of een speciale reden zoals een studiedag voor de docenten. Als uw kind ziek is. U bent wel verplicht dat zo spoedig mogelijk aan de school door te geven. Als uw kind voor straf niet op school mag komen. Dit is een beslissing van de directeur of het bestuur van de school. Schorsing of verwijdering van een kind zijn te overwegen wanneer de algemene onderwijskwaliteit door het gedrag in de klas niet kan worden gegarandeerd en/of indien de veiligheid van andere kinderen niet kan worden gegarandeerd. Van schorsing en verwijdering wordt altijd melding gedaan aan de onderwijsinspectie, het schoolbestuur en de leerplichtambtenaar.
Het is niet mogelijk om extra verlof aan te vragen om op vakantie te gaan. Er geldt hierbij één uitzondering. Extra verlof wordt uitsluitend en alleen verleend wanneer het op grond van de specifieke aard van het beroep van één van de ouders en/of verzorgers niet mogelijk is om in de schoolvakanties op vakantie te gaan. In voorkomende gevallen zal een werkgeversverklaring worden gevraagd waaruit het bovenstaande blijkt. Vakantieverlof kan slechts één keer per schooljaar worden verleend voor ten hoogste tien schooldagen. Het verlof mag niet plaatsvinden in de eerste twee lesweken van een schooljaar. Er mag geen vrij worden gegeven in bijvoorbeeld de volgende gevallen: familiebezoek in het buitenland, vakantie in goedkopere perioden, het ontbreken van andere boekings-mogelijkheden, eerder vertrek of latere terugkeer in verband met (verkeer) drukte of als kinderen uit uw gezin op een andere school zitten en al vrij hebben.
Waarschuwing en consequenties:
De directeur van de school is verplicht de leerplichtambtenaar mededeling te doen van vermoedelijk ongeoorloofd schoolverzuim. De Officier van Justitie kan, bij ongeoorloofd schoolverzuim, tot strafrechtelijke vervolging overgaan. Om ongeoorloofd extra schoolverlof te voorkomen, heeft de gemeente afspraken gemaakt met de Officier van Justitie. Zo kan er proces-verbaal worden opgemaakt als extra schoolverlof wordt opgenomen zonder dat er toestemming is verleend door de directeur of leerplichtambtenaar.