Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Wanneer uw kind niet op school aanwezig kan zijn, bijvoorbeeld vanwege ziekte, dan dient u dit vóór aanvang van de schooltijd middels de SocialSchool app aan de school door te geven. Dit geldt ook als uw kind later op school komt in verband met bijvoorbeeld bezoek aan de dokter of tandarts.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Een verzoek om vakantieverlof dient minimaal 2 maanden tevoren schriftelijk aan de directeur te worden voorgelegd via de SocialSchools app. De school mag ouders geen toestemming geven om op andere dagen op vakantie te gaan. De leerplichtambtenaar zal bij controle een dergelijke vakantie aanduiden als “luxe verlof” en kan u daarom een sanctie opleggen.
Extra vakantieverlof kan alleen worden verleend indien:
• Wegens de specifieke aard van het beroep van één van de ouders het slechts mogelijk is buiten de schoolvakanties op vakantie te gaan.
• Een werkgeversverklaring wordt overlegd waaruit blijkt dat geen verlof tijdens de officiële schoolvakanties mogelijk is.
• Vakantieverlof om bovenstaande redenen mag ten hoogste éénmaal per schooljaar verleend worden, voor niet langer dan 10 dagen.
• Uw verlof niet in de eerste twee weken van het schooljaar valt.
Gewichtige omstandigheden: geldige redenen voor verlofdagen.
• Voldoen aan een wettelijke verplichting, voor zover dit niet buiten de lesuren kan geschieden.
• Verhuizing.
• Het bijwonen van een huwelijk van bloed- of aanverwanten tot en met de derde graad voor een of ten hoogste twee dagen. Afhankelijk of dit huwelijk gesloten wordt in of buiten de woonplaats van belanghebbende.
• Bij ernstige ziekte van ouders, bloed- of aanverwanten tot en met de derde graad. Duur in overleg met de directeur.
• Bij overlijden van bloed-of aanverwanten in de eerste graad voor ten hoogste 4 dagen; van bloed- of aanverwanten in de tweede graad voor ten hoogste 2 dagen; van bloed- of aanverwanten in de derde of vierde graad voor een dag.
• Bij 25-, 40-, en 50- jarig ambtsjubileum en het 12½ -, 25-, 40-, 50-, 60- jarig huwelijksjubileum van ouders of grootouders voor een dag.
• Godsdienstige verplichtingen.
• Een verzoek om extra verlof in geval van gewichtige omstandigheden voor meer dan 10 schooldagen per jaar dient minimaal een maand van tevoren via de directeur van de school bij de leerplichtambtenaar te worden voorgelegd.