Bron: <b>DUO</b><br />Vergelijkbare instellingen: <b>alle instellingen in het basisonderwijs met een vergelijkbare schoolweging en leerlingenaantal</b><br /> <a href="https://encyclopedie.vensters.nl/indicator_po/3418f8d2-188d-490e-88d6-436f8aba8b8a" class="button button-link" target="_blank"><i class="fas fa-external-link-square-alt"></i> Achtergrondinformatie</a>">Bron
KC de Kameleon heeft 17 groepen. De 5 kleutergroepen zijn combinatiegroepen van leerlingen uit leerjaar 1 en 2. Vanaf leerjaar 3 tot en met 8 hebben wij telkens 2 groepen die naast en met elkaar werken. Binnen KC de Kameleon werken we met leerpleinen. Op de begane grond huizen het Peuterplein en Plein 1-2. Op de 1e verdieping huist Plein 3-4-5 en op de 2e verdieping Plein 6-7-8. Elke groep heeft een maatjesgroep op een ander plein waarmee gezamenlijke activiteiten worden ondernomen. Op de pleinen wordt leerjaar doorbroken gewerkt aan bijvoorbeeld creatieve vakken en wereldoriëntatie. Elke leerling heeft een eigen basisgroep en leerkracht.
Elke dag starten we in de eigen basisgroep met de eigen leerkracht. De dag start met een leesmoment en daarna het bespreken van de zaken die spelen op dat moment en de gevoelens die daarbij leven. Daarna volgt een lesonderdeel. Instructie en verwerking vinden plaats in de eigen groep, binnen het leerjaar of groepsdoorbroken op het plein. Instructie wordt gegeven door de eigen of parallelleerkracht. Kinderen hebben bij de verwerking in overleg met de leerkracht de mogelijkheid om dit in of buiten de klas en samen of alleen te doen. Hiervoor zijn zitplekken en binnenkort statafels beschikbaar op de pleinen. Het lesonderdeel wordt afgesloten en geëvalueerd in de basisgroep. Evaluatie vindt plaats op product- en procesniveau. In de basisgroep is ook tijd voor onder andere kringactiviteiten, lessen Vreedzame School en het vieren van een verjaardag.
De zorg voor deze groepen is in handen van 26 leerkrachten en een vakleerkracht gym, die samenwerken met 3 leerkrachtondersteuners en twee onderwijsassistenten. Een van leerkrachtondersteuners en beide onderwijsassistenten werken tevens als pedagogisch medewerker (PM-er) bij Kanteel .
Het team bestaat verder uit de directeur, 3 managementteam leden (tevens leerkracht), de locatiemanager Kanteel, 2 intern begeleiders (verantwoordelijk voor de leerlingenzorg), een administratief medewerkster en twee vrijwilligers (conciërge en medewerker bibliotheek). Elke plein heeft een managementteamlid en de leerteams worden voorgezeten door specialisten op het gebied van rekenen, taal, meer- en hoogbegaafdheid en SEO. Sommige teamleden vervullen meerdere rollen.
Naast het onderwijsgedeelte zorgt Kanteel voor alles op het gebied van de kinderopvang. Binnen het kindcentrum is er een locatiemanager en diverse pedagogisch medewerkers (PM). De coördinator TSO (tussenschoolse opvang) werkt met PM-ers en vrijwilligers die de kinderen opvangen tijdens de lunchpauze.
Binnen het gehele kindcentrum werken we ook met stagiaires van het Koning Willem I college.
Bij het onderwijs aan jonge kinderen gaan we uit van spelend leren binnen een diversiteit aan thema’s. Eén van de belangrijkste kenmerken hiervan is dat spelontwikkeling leidt tot ontwikkeling van taal, sociaal-emotionele en de motorische ontwikkeling. Daarnaast ontwikkelen de cognitieve vaardigheden zich, zoals het voorbereidend rekenen. Uiteraard worden de creatieve- en de muzikale ontwikkeling gestimuleerd door de diversiteit van de aangeboden thema’s binnen de peuter- en kleutergroepen. De thema’s sluiten aan bij de belevingswereld van jonge kinderen, waardoor het onderwijs voor uw kind(eren) zeer betekenisvol wordt, wat een voorwaarde is om te kunnen ontwikkelen.
Binnen ons kindcentrum besteden wij dagelijks tijd aan de kernvakken lezen, taal en rekenen. De wereldoriëntatievakken zijn bij ons gebundeld in de methode Topondernemers. De creatieve vakken worden vaak pleinbreed in circuitvorm aangeboden.
Daarnaast besteden wij wekelijks tijd aan lessen Vreedzame School. Hiermee worden de kerndoelen burgerschap en levensbeschouwing gedekt.
Vanaf groep 1 geven wij wekelijks Engelse les met behulp van de methode Groove Me; Engels leren door middel van muziek en songteksten.
We zijn een wijk-basisschool met een gemengde populatie. In het gebouw is ook kinderopvang, het peuterarrangement en de buitenschoolse opvang.
We werken nauw samen met het Samenwerkingsverband de Meierij, GGD en Schoolmaatschappelijk werk om zo passend onderwijs te bieden.Toekomstig aanbod aan extra ondersteuning
De specialist meer- en hoogbegaafdheid werkt momenteel een passend aanbod uit voor meer- en hoogbegaafde leerlingen binnen en buiten de eigen groep.
Kindcentrum de Kameleon is geen VVE locatie. Natuurlijk hebben wij altijd leerlingen die een extra taalondersteuning nodig blijven hebben. In elk thema-aanbod worden extra taal ondersteunende activiteiten aangeboden.
Naast een extra taalaanbod is er ook aandacht voor de overstap van peuter naar kleuter. Wij bieden hiervoor aan de oudste peuters de 3+ activiteiten aan waarbij de medewerkers van Kanteel al komen spelen en werken op de speelstraat van Plein 1-2. Daarnaast is er voor de kinderen van KC de Kameleon een warme overdracht met ouders, PM-er en kleuterleerkracht bij de overstap naar groep 1.
Vanuit de NPO gelden zal komend jaar ook worden geïnvesteerd in extra materialen op diverse ontwikkelingsgebieden voor (VVE) kleuters. De speelstraat en de groepen worden ingericht met uitdagend ontwikkelingsmateriaal.