Verjaardagen
Meestal vieren de kinderen op de dag dat ze jarig zijn ook hun verjaardag op school. In de onderbouw maken we een feestmuts voor de jarige en mogen ouders op bezoek komen tijdens het zingen en trakteren. In de midden- en bovenbouw vieren we de verjaardag zonder ouders. In de groep mag getrakteerd worden op een kleine traktatie. Wij gaan ervan uit dat het een gezonde traktatie is. Wanneer een traktatie toch te groot is of te veel ongezonde elementen bevat, nemen wij contact met u op om dit te bespreken. Wanneer een traktatie te groot is, laten we kinderen iets kiezen en de rest gaat dan mee terug naar huis. Ook mag de jarige met een kaart alle groepen rondgaan. Alle teamleden feliciteren de jarige en zetten hun naam op de kaart. De jarige mag één vriendje of vriendin uitkiezen om mee te gaan. Verder wordt er nog een naam uit een pot getrokken, zodat er uiteindelijk drie kinderen rondgaan. In de pot zitten alle namen van de kinderen uit de groep, zodat elk kind minstens één keer per jaar rond kan gaan. Natuurlijk zorgen we ervoor dat de werktijd niet steeds onderbroken wordt. We hebben daarom vaste momenten in de week waarop kinderen mogen rondgaan.
Mobiele telefoons
In de boven- en middenbouwgroepen komt het steeds vaker voor dat kinderen een mobiele telefoon meenemen, bijvoorbeeld om na schooltijd met hun ouders te kunnen bellen. De kinderen moeten deze telefoons op de basisschool voor de les bij de leerkracht inleveren. De telefoon moet uit staan. Tijdens schooltijden kunt u uw kind eventueel bereiken via het vaste nummer. Aan het einde van de dag kunnen de kinderen ze dan weer meenemen. Bij verlies, schade of diefstal zijn de ouders aansprakelijk.
Zindelijkheid
Voor het toiletbezoek spreken we met de leerlingen het volgende af: op het toilet deuren sluiten, altijd doorspoelen en altijd handen wassen. Wij stimuleren jongens om zittend te plassen. Wij gaan er van uit dat alle kinderen zindelijk zijn en zichzelf kunnen helpen op de wc vanaf het moment dat ze bij ons op school komen. Bij kleuters zijn er natuurlijk nog wel eens ongelukjes; we hebben voor noodgevallen verschoningen op school. Mocht uw kind nog niet zindelijk zijn als het de leeftijd van vier jaar bereikt dan vinden we het prettig dat u daar tijdig met de nieuwe leerkracht van uw kind over in gesprek gaat
Behandeling of RT onder schooltijd
Ouders kunnen altijd kiezen om begeleiding bij een andere organisatie te starten. Dit kan in ieder geval na schooltijd. Voor behandeling onder schooltijd dient altijd schriftelijk toestemming te worden gevraagd bij de directeur. Daarbij wordt bekeken of de behandeling de ontwikkeling op school ondersteunt en of een kind niet teveel van het reguliere aanbod mist. Hierbij is het voor ouders en school belangrijk om goed en in alle redelijkheid te overleggen, onder andere over de keuze voor een behandelaar en het inplannen. De periode en de duur dat het kind afwezig mag zijn kan dan goed afgestemd worden. Deze afwezigheid mag nooit meer dan 55 uur per jaar zijn. Wanneer ouders de afgesproken behandeltijd overschrijden, is er sprake van ongeoorloofd verzuim. Dit wordt doorgegeven aan de leerplichtambtenaar.
Verlengen of versnellen
Soms kan het nodig zijn dat een kind een jaar langer in de bouw blijft of juist sneller doorstroomt. Een kind voldoet dan nog niet aan de voorwaarden om de overstap te kunnen maken of komt te weinig tot ontwikkeling. Dit bespreken we ruim van tevoren met ouders. Samen met ouders wegen we de verschillende opties af en bepalen de doelen waaraan een kind het schooljaar erop zou moeten werken. De beslissing om al dan niet te verlengen of te versnellen ligt uiteindelijk bij school.
AVG (privacy)
Tijdens de verschillende activiteiten maken we regelmatig foto’s en/of filmopnames. In verband met de privacyregels delen we deze foto’s niet zonder de specifieke toestemming van u als ouder. Daarom vragen wij jaarlijks aan ouders toestemming voor het maken van foto's en beeldmateriaal voor uiteenlopende doeleinden. Aan het begin van elk schooljaar zijn wij verplicht om alle toestemmingen uit te zetten en opnieuw aan ouders te vragen hun privacy-instellingen door te geven. Dit gaat bij ons heel makkelijk via de ouderapp Social Schools.
Verder delen wij alleen informatie over uw kind met derden na schriftelijke toestemming van u als ouder. Ook verspreiden wij alleen persoonsgegevens als deze vereningbaar zijn met het doel van onze school (het geven van onderwijs). Zo delen wij aan het einde van het schooljaar alleen de voor- en achternaam van de kinderen die na de zomervakantie in de groep van uw kind zitten. Adresgegevens en telefoonnummers kunnen ouders onderling uitwisselen.
Bewaartermijn dossiers
Als kinderen van school gaan, bewaren wij het leerlingdossier voor een periode van twee jaar. Hier geldt een aantal wettelijke uitzonderingen op. Als een leerling naar het speciaal onderwijs is doorverwezen, moet het leerlingdossier drie jaar worden bewaard. Psychologische rapporten moeten minstens drie en maximaal vijf jaar worden bewaard. De gegevens uit de leerlingadministratie moeten vijf jaar worden bewaard (datum van in- en uitschrijving, verzuim en de gegevens die nodig zijn om de bekostiging van het onderwijs vast te kunnen stellen). Gegevens van klachten-, bezwaar- of gerechtelijke procedures dienen we na twee jaar te verwijderen. Adresgegevens van oud-leerlingen mogen bewaard worden ten behoeve van een reünie, maar worden verwijderd als de ouders of leerling hierom vraagt.
Vervoer van kinderen
Wij stimuleren zoveel mogelijk om uw kind lopend of met de fiets naar Merlijn te brengen. Wilt u uw kind toch met de auto naar school brengen? U dient dan in de daarvoor bestemde vakken te parkeren. Op het Zilverkruid geldt een stopverbod. Bij de parkeerplaats bij De Schans is meestal voldoende plek uw auto te kunnen parkeren.
Iedereen die in de auto vervoerd wordt voor schoolactiviteiten, moet een gordel dragen. Kinderen onder de 1,35 meter moeten vervoerd worden in een passend en goedgekeurd kinderzitje. Incidenteel mogen deze kinderen zonder zitje vervoerd worden, maar dan alleen op de achterbank en met een autogordel om. Ouders die kinderen vervoeren dienen in het bezit te zijn van een APK-gekeurde auto, een inzittendenverzekering en een geldig rijbewijs. Er mogen geen snoep of andere traktaties uitgedeeld worden. We vragen alle ouders een verklaring rijouder in te vullen bij uitjes en alleen de eigen kinderen mogen voorin zitten.
Aansprakelijkheid
We doen er alles aan een zo veilig mogelijke speel- en leeromgeving te creëren. Maar soms gaat het toch mis. Misschien denkt u dat de school automatisch aansprakelijk is, maar dat is niet altijd zo. De ouders van kinderen tot 14 jaar zijn, ook als het voorval zich onder schooltijd voordoet, volgens de wet aansprakelijk. Als bijvoorbeeld tijdens een ruzie op het schoolplein een kind een ander kind lichamelijk letsel toebrengt, dan zijn de ouders van het kind dat zich misdragen heeft, in beginsel aansprakelijk, niet de school. Bij een ongelukje waar uw kind door toedoen van een ander schade heeft geleden, zullen wij bemiddelen door u in contact te brengen met de ouders van de veroorzaker van de schade. U kunt dan de schade proberen te verhalen op de WA-verzekering van de tegenpartij. Wij raden u daarom aan dat u zelf ook altijd een WA-verzekering afsluit.
Ook proberen we te zorgen dat kinderen vrij zijn zich te ontwikkelen. Ons advies is daarom uw kind geen dure dingen mee te geven zoals (dure) boeken, smartphones, sieraden, horloges enz. Deze zaken kan een kind makkelijk vergeten bij bijvoorbeeld een gymles of tijdens een spel. We raden het ook af uw kind in dure/kwetsbare kleding naar Merlijn te laten gaan. We spelen veel buiten op onze pleinen en tussen het groen. Daarnaast gebruiken we bij de creatieve vakken wasco, verf en andere creatieve materialen. Hoewel we ons best doen de kleding van kinderen te beschermen, kan het weleens mis gaan. Indien er iets met de kleding of de eigendommen van kinderen gebeurt, besef dan dat de school hier niet aansprakelijk voor is.
Schoolongevallenverzekering
De school heeft voor alle kinderen, personeel en ouders een schoolongevallenverzekering afgesloten voor de gevolgen van ongevallen tijdens schooluren en activiteiten in schoolverband. Door deze verzekering zijn de kinderen tijdens uitstapjes en op school extra verzekerd. Ook als uw kind op weg is naar school of als het kind na schooltijd op weg is naar huis. Als u denkt een beroep te kunnen doen op deze verzekering, neem dan contact op met de directeur. Doe dit wel zo snel mogelijk. Schades en ongevallen moeten zo snel mogelijk gemeld worden bij de directeur van de school. Als er zich op school incidenten voordoen, dan legt de school dit vast in de vorm van een incidentenformulier. We spreken over een incident als er sprake is van fysiek geweld, verbaal geweld, een bedreiging, vernieling, diefstal, of andere ernstige voorvallen. Naast het vastleggen van het voorval en de schade besteden we veel aandacht aan de afhandeling van het incident. Twee keer per jaar wordt de incidentregistratie geëvalueerd in het team en de MR.
Schoolmaatschappelijk werk
Het schoolmaatschappelijk werk is er voor de ouders, kinderen en leerkrachten. De Intern Begeleider kan hiernaar verwijzen. Samen met ouders worden de zorgen in kaart gebracht. De schoolmaatschappelijk werker ondersteunt ouders bij opvoedingsvragen en geeft informatie over de ontwikkeling van kinderen en problemen die zich daarbij kunnen voordoen. Bijvoorbeeld over dwars en druk gedrag, angsten, samen spelen en vriendschap, verlies en verdriet, beginnende puberteit, zelfvertrouwen en weerbaarheid. Het schoolmaatschappelijk werk:
- stelt vast wat de hulpvraag is;
- biedt kortdurende begeleiding;
- verwijst zo nodig naar een andere hulpverlenende instantie;
- ondersteunt de school en de leerkrachten in het zorgteam.
Stichting Leergeld ’s-Hertogenbosch
Moet u rondkomen van een minimuminkomen, tot 135% van de bijstandsnorm? Dan kunt u financiële steun vragen bij Stichting Leergeld. Meer informatie en de voorwaarden kunt u lezen op de website www.leergelddenbosch.nl.
Jeugdfonds Sport & Cultuur
Wil uw kind graag op voetballen, muziekles, turnen, streetdance, judo of aan theater doen, maar is er thuis te weinig geld? Het Jeugdfonds Sport & Cultuur helpt. Zij betalen voor kinderen en jongeren tussen de 0 en 18 jaar de contributie of het lesgeld en eventueel de spullen zoals sportkleding of de huur van een instrument. U kunt als ouder niet zelf een aanvraag doen bij de fondsen. Dit wordt gedaan door een tussenpersoon zoals een leerkracht, jeugdhulpverlener, schuldhulpverlener of een maatschappelijk werker. Wilt u meer weten? Kijk op de website van het Jeugdfonds Sport en Cultuur www.jeugdfondssportencultuur.nl.
Jeugdgezondheidszorg
De GGD volgt de lichamelijke ontwikkeling van de kinderen op onze school. Als uw kind 6 jaar is, meet de assistente de lengte, het gewicht, het gezichtsvermogen en het gehoor. Aan u als ouder(s) en aan de leerkrachten wordt informatie gevraagd over de gezondheid en ontwikkeling van uw kind. De jeugdverpleegkundige beoordeelt alle informatie. Soms volgt er daarna een gezondheidsonderzoek. U krijgt hierover schriftelijk bericht. Als uw kind 11 jaar is, krijgt het opnieuw een onderzoek.
Beweging en gezondheid
Naast duurzaamheid stimuleren we ook gezond gedrag. Bewegen en een gezonde leefstijl vinden wij daarom erg belangrijk. We stimuleren kinderen om veel en gevarieerd te bewegen, zowel tijdens als buiten schooltijd. Zo stimuleren we kinderen om mee te doen aan sporttoernooien in de wijk of stad en via Sjors Sportief kennis te maken met verschillende sporten. We doen dit onder andere in samenwerking met ’S-PORT. Daarnaast willen wij de kinderen bewust maken wat een gezonde leefstijl is. We stimuleren om water te drinken en gaan er vanuit dat tussendoortjes en traktaties gezond zijn. Gezonde voeding en gezond leven komen regelmatig terug in ons onderwijsprogramma.
Informatie over kinderen bij gescheiden ouders
Bent u gescheiden, maar heeft u beiden nog het ouderlijk gezag? Dan is het goed te weten hoe wij omgaan met het verstrekken van informatie. Als beide ouders ouderlijk gezag hebben, hebben ze beide recht op schoolinformatie. Het gaat dan om de schoolgids, uitnodigingen voor informatieavonden, school- en testresultaten, verslagen en het (voorlopig) advies voor het vervolgonderwijs.
Op Merlijn gaat alle informatie via de schoolapp Social Schools en ons administratiesysteem Parnassys direct naar ouders. Het portfolio gaat met het kind mee naar huis. Het is de plicht van de verzorgende ouder (de ouder waar het kind het grootste deel van de week woont) om de andere ouder op de hoogte te houden van belangrijke zaken over het kind. Dus ook alle verslagen en ontwikkelingen door te geven. Als dit niet kan of lukt, dan kan de niet-verzorgende ouder altijd de school verzoeken om informatie over schoolontwikkeling van zijn of haar kind te geven. De school zal deze gegevens moeten verstrekken. Wij zullen de verzorgende ouder hierover inlichten. Als de verzorgende ouder hiertegen bezwaar heeft, is dat voor ons geen reden om de informatie niet te geven. Wij bewaren de informatie dan in een envelop die de ouder op kan komen halen tijdens werktijden van het team. Ook ouders die geen gezag hebben mogen informatie opvragen, waarbij school informatie dient te verstrekken over de voortgang van het kind. Als één van de ouders een nieuwe partner heeft, mag school niet zonder meer informatie aan de nieuwe partner verstrekken. Hier is toestemming van de andere ouder voor nodig, tenzij de nieuwe partner als verzorger kan worden aangemerkt.
Als één van de ouders geen gezamenlijk oudergesprek wil, moet de school de mogelijkheid bieden voor afzonderlijke gesprekken met beide ouders. Wij hoeven geen informatie te geven over de inhoud van de gesprekken die we met de andere ouder hebben. Dit geldt ook voor verlofverzoeken die de andere ouder doet. Als het belang van het kind in het geding is (bijv. als er beperkte tijd is voor hulpverlening of de ouders zitten niet op één lijn), dan zal de school alleen een gesprek met de verzorgende ouder voeren.
Gesprekken met externen worden maar één keer gevoerd. Een ouder heeft geen recht op de verslagen van de met de andere ouder gevoerde gesprekken. Het is de plicht van de verzorgende ouder om de andere ouder op de hoogte te brengen van aanmeldingen bij bijvoorbeeld het samenwerkingsverband. Indien nodig is het de plicht van de verzorgende ouder om voor een handtekening van de niet-verzorgende ouder te zorgen. Als de ouders het niet eens zijn over aanmelding en/of behandeling, kan de school niet aanmelden of hulpverlening inzetten. De school zal dit melden bij de betrokken instanties. De school praat niet met andere personen (bijv. nieuwe relaties) of instanties (bijv. advocaten), tenzij de wetgever, inspecteur of rechter dit zegt.