Online informatie
De algemene informatievoorziening voor ouders bestaat uit deze schoolgids, de website en de schoolapp, Social Schools.
Informatiebijeenkomsten
In het begin van elk schooljaar nodigen wij ouders uit voor een informatiemiddag of avond over het onderwijs in de groep van hun kind. Komend schooljaar wordt een Sterrenboomdag georganiseerd waarin deze informatie gedeeld wordt. Daarnaast zullen we ook activiteiten aanbieden.
Soms beleggen we een algemene informatiemiddag of avond over een of meerdere onderwerpen. Data waarop bijeenkomsten plaatsvinden, communiceren we via de schoolapp SocialSchools.
E-mail en schoolapp
Leerkrachten gebruiken de schoolapp om in contact te komen met de ouders/verzorgers. Er worden activiteiten, nieuws en foto's gedeeld. Dit is een beschermde omgeving, alleen bestemd voor ouders en leerlingen van een groep. Soms sturen we losse informatie naar alle groepen over een bepaald onderwerp zoals Jeelo of informatie vanuit onze externe partners, zoals het buurtteam of de wijkmanager. In groep 8 krijgen de leerlingen een persoonlijke login.
Informatievoorziening gescheiden ouders
Wij willen u graag laten weten hoe wij omgaan met het geven van informatie aan gescheiden ouders. Als beide ouders het wettelijk gezag hebben, hebben ze allebei recht op schoolinformatie. Het gaat hier om de schoolgids, uitnodigingen voor informatie- en oudermiddagen/avonden, school- en testresultaten, rapporten en het advies voor het vervolgonderwijs.
Het rapport gaat met het kind mee naar huis. Het is de plicht van de verzorgende ouder (de ouder waar het kind het grootste deel van de week woont) om de andere ouder op de hoogte te houden van belangrijke zaken over het kind. Dus ook alle verslagen te geven over de schoolontwikkeling van het kind. Als dit niet kan of lukt dan kan de niet verzorgende ouder altijd de school verzoeken om informatie over de schoolontwikkeling van zijn/haar kind te geven.
De school zal deze gegevens moeten verstrekken. We zullen de verzorgende ouder hierover inlichten. Indien de verzorgende ouder bezwaar heeft tegen informatieverschaffing aan de andere ouder, is dat voor ons geen reden om de informatie niet te geven. Als een van de ouders geen gezamenlijk oudergesprek wil, moet de school de mogelijkheid bieden voor afzonderlijke gesprekken met beide ouders. De school hoeft een ouder geen informatie te geven over de inhoud van gesprekken die de andere ouder met de school heeft. Dit is ook zo bij de verlofverzoeken die de andere ouder doet. Als het belang van het kind zich verzet (bijv. als er beperkte tijd is voor hulpverlening of de ouders zitten niet op één lijn), dan zal de school alleen een gesprek met de verzorgende ouder voeren.
Gesprekken met externen worden maar één keer gevoerd. Een ouder heeft geen recht op de verslagen van de met de andere ouder gevoerde gesprekken.
Het is de plicht van de verzorgende ouder om de andere ouder op de hoogte te brengen van aanmeldingen bij bijvoorbeeld het samenwerkingsverband. Indien nodig is het de plicht van de verzorgende ouder om voor een handtekening van de niet verzorgende ouder te zorgen.
Wanneer de ouders het niet eens zijn over aanmelding en/of behandeling, kan de school niet aanmelden of hulpverlening inzetten. De school zal dit melden bij de betrokken instanties. De school praat niet met andere personen of instanties (bijv. advocaten), tenzij de wetgever, inspecteur of rechter dit zegt.
Informatievoorziening waarbij één ouder de ouderlijke macht heeft
In de gevallen waarin slechts één ouder belast is met het ouderlijk gezag, geeft de school informatie aan die ene ouder. In de wet is namelijk bepaald dat de ouder met gezag, de ouder zonder gezag moet informeren over belangrijke zaken die het kind aangaan, waaronder de voortgang van het kind op school.
De school mag erop vertrouwen dat de ouders elkaar informeren over de voortgang van de leerling. Indien dit niet gebeurt, kan de ouder zonder gezag zelf om informatie over zijn of haar kind vragen. De school geeft deze informatie, indien dit in het belang van het kind is.
Een school mag niet verwijzen naar de gezaghebbende ouder als de ouder zonder ouderlijk gezag informatie opvraagt. De ouder moet daar wel zelf om vragen, de school hoeft dit dus niet zelf te doen. De informatie kan gaan over de ontwikkeling van het kind zoals leerprestaties of medische kwesties.
Hieronder valt bijvoorbeeld een schoolrapport, maar niet een uitnodiging voor een algemene ouderavond of een schoolfoto. Door een ouder zonder gezag toegang te geven tot het leerlingvolgsysteem waarin de vorderingen van de kinderen worden bijgehouden, voldoet een school aan haar informatieplicht.
De informatie hoeft niet verstrekt te worden als het gaat om informatie die ook niet aan de met het gezag belaste ouder gegeven zou worden of als het belang van het kind zich verzet tegen het verschaffen van informatie.
De school moet een eigen afweging over dat belang maken. De school moet de gezaghebbende ouder over een verzoek tot informatieverstrekking op de hoogte brengen. Als de ouder met gezag zich verzet tegen het verstrekken van informatie aan de andere ouder of dit niet in het belang van het kind acht, is dit onvoldoende.
Deze ouder zal dit moeten uitleggen, bij voorkeur met een gerechtelijke uitspraak waarin een beperking van de informatieplicht is opgenomen. De veiligheid van het kind speelt een rol bij de afweging of de school informatie verstrekt. Als een kind op school aangeeft bang te zijn voor de ouder mag een school terughoudend zijn in het verstrekken van informatie.
De school hoeft geen kennismakings- of rapportgesprek of 10-minutengesprek te voeren met de niet gezaghebbende ouder.