Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Ziekmeldingen of een bezoek aan de tandarts/dokter kunnen gebeuren via de app 'social schools' onder absentie. Wij vragen u dergelijke mededelingen liever niet mondeling via een kind te doen. De praktijk leert dat kinderen nogal eens vergeten deze boodschappen door te geven.
Wanneer uw kind zonder bericht niet aanwezig is, informeert de school vanaf 9:00 uur of 13:45 uur telefonisch waarom uw kind afwezig is.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Vanaf de dag dat uw kind 4 jaar wordt, mag het naar de basisschool. Het is dan nog niet verplicht elke dag naar school te gaan. Wilt u voor uw kind een vrije dag, dan dient u dit te melden aan de groepsleerkracht. Wij adviseren u uw kind niet te veel thuis te houden. Omdat de kinderen nog niet leerplichtig zijn, kunnen de ouders kiezen om buiten de gebruikelijke schoolvakanties op vakantie te gaan. U zult wel begrijpen dat het niet verstandig is om daar - gezien de daardoor gemiste schooldagen- veel gebruik van te maken. Als uw kind 5 jaar wordt, is het leerplichtig en MOET het naar de basisschool. Als ouder mag u uw kind dus niet meer thuis houden wanneer u dat wilt. Tot de dag dat uw kind 6 jaar wordt, kan gebruik gemaakt worden van een speciale verlofregeling. Ouders mogen een 5- jarige ten hoogste 10 uur (= 2 dagen) per week thuis houden. Dit moet van te voren bij de schoolleiding aangevraagd worden (dus niet bij de betreffende groepsleerkracht). Bovengenoemde dagen gelden per week. Zij mogen niet opgespaard worden om b.v. aan het eind van het schooljaar eerder op vakantie te gaan. Voor 5-jarige kinderen zijn ook de hierna vermelde regelingen van toepassing.
Vanaf de dag dat uw kind 6 jaar is geworden, is het GEHEEL leerplichtig. U mag uw kind dan uitsluitend thuis houden als:
- het ziek is of huisarts, tandarts, specialist of id. moet bezoeken;
- in zo'n geval dient u dit aan school te melden, de schoolleiding toestemming heeft gegeven voor verlof (kort verlof of vakantieverlof).
Kort verlof kan gegeven worden in de volgende gevallen:
verhuizing, huwelijk en overlijden van familieleden,
- ernstige ziekte van ouders,
- ambts/huwelijksjubilea van ouders en grootouders,
- religieuze feest/gedenkdagen
Geen verlof wordt gegeven voor:
- bezoeken/deelnemen aan sportevenementen, concerten, tentoonstellingen, pretparken e.d.
- het eerder met vakantie gaan of later terug komen, bijvoorbeeld omdat u meerijdt met anderen, de huur van het huisje al op vrijdag in gaat of om de drukte te vermijden.
Van vakantieverlof is sprake wanneer het gaat om een periode van 1 week of langer.
Alleen in de volgende gevallen wordt verlof verleend:
- Een ouder/verzorger kan als werknemer of zelfstandige in verband met zijn/haar werk niet tijdens de schoolvakanties op vakantie. (Daartoe dient de werkgeversverklaring aan de achterzijde het formulier voor verlofaanvraag ingevuld te worden)
- Een ouder/verzorger kan in verband met werkomstandigheden tenminste 1 jaar niet thuis komen; het kind kan die ouder slechts buiten devakanties bezoeken.
- Op grond van medische of sociale redenen is een vakantie buiten de schoolvakanties noodzakelijk. (Een verklaring van arts of maatschappelijk werker moet overlegd worden).
- Een gezin wint (b.v. bij een prijsvraag, loterij of quiz) een vakantie die buiten de schoolvakanties valt. (Hiervan dient een bewijs te worden getoond).
Er wordt géén toestemming gegeven voor een tweede vakantie of wintersportvakantie, een goedkopere vakantie buiten het hoogseizoen, of een door anderen aangeboden vakantie.
Vakantieverlof
- kan slechts eenmaal per schooljaar worden verleend,
- wordt in principe alleen toegestaan in een aansluitende periode voorafgaande aan de zomervakantie (dus niet na de vakantie).
- is het verlof langer dan 10 schooldagen, dan is eerst toestemming nodig van de leerplichtambtenaar.
Wij verzoeken u eerst bij de school vakantieverlof aan te vragen, voordat u uw vakantie definitief bij de reisorganisatie vastlegt. U doet er verstandig aan eerst goede nota te nemen van het vakantierooster. Wanneer kinderen zonder toestemming van de schooldirectie de school niet bezoeken, dan wordt dit genoteerd als ongeoorloofd verzuim. De school is verplicht dit aan de leerplichtambtenaar van de gemeente Delft te melden.
Hoe vraagt u verlof aan
Verlofaanvragen dient u minstens 2 maanden van te voren - uiteraard met uitzondering van urgentie gevallen - schriftelijk te richten aan de directeur. Aanvraagformulieren zijn op school verkrijgbaar. De aanvragen worden vertrouwelijk behandeld en beoordeeld volgens bovengenoemde richtlijnen van de leerplichtinspectie. In twijfelgevallen neemt de school contact op met de leerplichtambtenaar van Delft.
Bezwaarschrift
Indien het verlof niet wordt toegekend, dan kunt u volgens de Algemene Wet Bestuursrecht binnen 6 weken na de afwijzing bezwaar indienen
bij de directeur (voor verlof t/m 10 dagen) of bij de leerplichtambtenaar (verlof van meer dan 10 dagen). Als een leerling niet op school verschijnt, moet de school actie ondernemen naar de leerling (en zijn ouders). Een school moet het verzuim melden bij de gemeente. Om ongeoorloofd verzuim deugdelijk te administreren heeft elke school een registratiesysteem nodig. De inspectie verwacht van scholen dat
zij een goed werkend systeem hanteren waarmee zij aan de wettelijke meldingsplicht kunnen voldoen. De inspectie ziet hierop toe. Met betrekking tot het melden van ongeoorloofd verzuim gelden de volgende wettelijke eisen:
- Ongeoorloofde afwezigheid van 16 uren les- of praktijktijd in een periode van 4 aaneengesloten lesweken moet gemeld worden bij de
gemeente. Vakanties tellen niet mee als lesweek. - De school meldt de ongeoorloofde afwezigheid onverwijld (binnen 5 werkdagen) na het overschrijden van de grens van 16 uur.
- Na het overschrijden van de 16 uur begint een nieuwe periode van 4 weken. Na de eerste 16 uur ongeoorloofde afwezigheid dient een vervolgmelding gedaan te worden zodra er binnen een periode van vier weken
wederom 16 uur ongeoorloofd verzuim is opgebouwd. De school dient te melden, ongeacht of er een actie vanuit school of leerplichtambtenaar loopt.