Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
's Morgens voor schooltijd telefonisch: Locatie Lepelaarstraat 015-2610372 en locatie Angolastraat 015-2617670. We hebben meerdere telefoonlijnen, waardoor het voor u soms lijkt dat we niet opnemen. We zijn dan in gesprek op de andere lijn. Wilt u het alstublieft blijven proberen?
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Wanneer u meent voor extra verlof in aanmerking te komen, kunt u bij de leerkracht of de directeur een verlofbrief vragen of deze downloaden van onze website (kopje praktische info/extra verlof aanvragen). Na het aanvragen van verlof krijgt u via uw kind een brief waarin aangegeven wordt of het verlof toegekend mag worden.
Hoe werkt de verlofregeling:
Met betrekking tot het uitvoeren van de leerplichtwet vragen wij uw speciale aandacht voor het volgende:
Vakantieverlof:
Een verzoek om vakantieverlof op grond van artikel 11f van de (herziene) Leerplichtwet 1969 dient bij voorkeur minimaal een maand van tevoren aan de directeur van de school te worden voorgelegd en kan alleen goedgekeurd worden indien:
- het wegens de speciale aard van het beroep van één van de ouders slechts mogelijk is buiten de schoolvakanties op vakantie te gaan;
- een werknemersverklaring wordt overlegd waaruit blijkt dat geen verlof in de officiële schoolvakanties mogelijk is;
Een dergelijk verlof mag:
- slechts eenmaal per schooljaar worden verleend;
- mag niet langer duren dan tien schooldagen;
- mag niet plaatsvinden in de eerste twee lesweken van het nieuwe schooljaar.
Gewichtige omstandigheden: maximaal tien schooldagen per schooljaar:
Een verzoek om vrijstelling schoolbezoek in geval van gewichtige omstandigheden op grond van artikel 11g van de (herziene) Leerplichtwet 1969 voor 10 schooldagen per schooljaar of minder, dient bij voorkeur minimaal een maand van tevoren of binnen twee dagen na het ontstaan van de verhindering aan de directeur van de school te worden voorgelegd.
Hiervoor gelden de volgende voorwaarden:
- voor het voldoen aan een wettelijke verplichting, voor zover dat niet buiten de lessen kan geschieden;
- voor verhuizing voor ten hoogste één dag;
- voor het bijwonen van het huwelijk van bloed- of aanverwanten tweede tot en met derde graad voor één of ten hoogste twee dagen, afhankelijk of dit huwelijk wordt gesloten in of buiten de woonplaats van de belanghebbende;
- bij ernstige ziekte van ouders, bloed- of aanverwanten in de eerste graad voor ten hoogste vier dagen; van bloed en aanverwanten in de derde of vierde graad ten hoogste één dag;
- bij 25-, 40- en 50-jarig ambtsjubileum en het 12,5-. 25-, 40-, 50- en 60-jarig huwelijksjubileum van ouders of grootouders voor één dag;
- voor andere naar het oordeel van de directeur belangrijke redenen, maar geen vakantieverlof.
Gewichtige omstandigheden: meer dan tien dagen per jaar:
Een verzoek om vrijstelling schoolbezoek in geval van omstandigheden op grond van artikel 11g van de (herziene) Leerplichtwet 1969 voor meer dan tien schooldagen per schooljaar dient, bij voorkeur minimaal een maand tevoren, via de directeur van de school, aan de leerplichtambtenaar van de woongemeente te worden voorgelegd. Als u niet in staat was deze vrijstelling van tevoren aan te vragen, dient u binnen twee dagen na het ontstaan van de verhindering de reden hiervan aan de directeur mede te delen.
Verlof kan verleend worden indien:
- er een verklaring is van een arts, sociale instantie of andere deskundige, waaruit blijkt dat verlof noodzakelijk is op grond van medische of sociale indicatie betreffende één van de gezinsleden.
Indien u het niet eens bent met de beslissing over verlof, kunt u een bezwaarschrift indienen bij de directie (bij minder dan 10 dagen) of bij de leerplichtambtenaar (bij meer dan 10 dagen). Uw verzoek kan dan opnieuw in overweging worden genomen. Leerplichtambtenaar verbonden aan onze school: mevr. Cornelissen. De directeur is verplicht de leerplichtambtenaar mededeling te doen van ongeoorloofd schoolverzuim. Tegen de ouders die hun kind(eren) zonder toestemming van school houden, kan proces-verbaal worden opgemaakt. Bij ongeoorloofd verzuim is de school niet aansprakelijk voor opgelopen achterstanden.