Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Ziekmelding
Wanneer een leerling ziek is, dient de school hierover geïnformeerd te worden. Graag een bericht in Parro, voor schooltijd. Als regel zal de leerkracht contact met u opnemen wanneer uw kind zonder bericht afwezig is.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Verlof buiten de schoolvakanties is niet mogelijk tenzij er sprake is van een zeer bijzondere reden (gewichtige omstandigheden).
Dit houdt in dat een extra vakantie wegens wintersport of een eerder vertrek voor een wintersportvakantie, een tweede vakantie, een extra lang weekend, deelname van leerlingen aan evenementen, een langdurig bezoek aan familie in het land van herkomst etc. niet kunnen worden aangemerkt als bijzondere reden.
Vakantieverlof kan worden aangevraagd , indien:
- het verzoek minimaal twee maanden tevoren aan de directeur van de school wordt voorgelegd;
- het wegens de specifieke aard van het beroep van één van de ouders slechts mogelijk is buiten de schoolvakanties op vakantie te gaan.
- een werkgeversverklaring wordt overlegd waaruit dit blijkt.
Vakantieverlof mag:
- eenmaal per schooljaar worden verleend;
- niet langer duren dan 10 schooldagen;
- niet plaatsvinden in de eerste lesweken van het schooljaar.
Een verzoek om vrijstelling schoolbezoek wegens gewichtige omstandigheden dient, minimaal, een week vooraf aan de directeur te worden voorgelegd. De directie mag ten hoogste 5 schooldagen per jaar extra verlof toestaan. (N.B. Een leerling heeft géén recht op 10 dagen extra verlof per schooljaar. Als dit aantal dagen wordt overschreden, moet de leerplichtambtenaar van de gemeente worden ingeschakeld.
Enkele voorbeelden van gewichtige omstandigheden zijn:
- verhuizing;
- bijwonen huwelijk van familieleden;
- overlijden familieleden t/m de 4e graad;
- ambts- of huwelijksjubilea ouders en grootouders.
Een verzoek om extra verlof voor meer dan 10 schooldagen dient minimaal één maand tevoren via de directeur aan de leerplichtambtenaar te worden voorgelegd. Wanneer een verzoek wordt afgewezen en een kind komt niet op school (of wordt ziek gemeld), is er sprake van (vermoedelijk) ongeoorloofd schoolverzuim.
De directeur is verplicht hiervan mededeling te doen aan de leerplichtambtenaar. Tegen de ouders kan proces-verbaal worden opgemaakt. N.B. Ook tegen de directeur kan proces-verbaal worden opgemaakt wanneer deze niet voldoet aan de verplichtingen!
Ouders kunnen (binnen zes weken) bezwaar aantekenen, wanneer een verzoek wordt afgewezen. De directies van de basisscholen zijn verplicht zich aan deze regels te houden! Wij verzoeken u dan ook met klem zich strikt te houden aan het vakantierooster. Wij rekenen op uw medewerking.