Toelating, schorsing en verwijdering
Wij willen een kind plaatsen op een kindcentrum die zo optimaal mogelijk is afgestemd op de ontwikkelingsbehoefte van het kind. Als ouder(s)/verzorger(s) het kind aanmelden bij een kindcentrum, zal gekeken worden of deze kindcentrum bij het kind past. Er wordt gekeken naar de onderwijs- en ondersteuningsbehoefte van het kind. De eerste stap is een kennismakingsgesprek.
Passend onderwijs
Omdat wij zoveel mogelijk passend onderwijs willen aanbieden, is samenwerking tussen de scholen en overige instanties belangrijk. Bij de aanmelding kijken we wat het kind nodig heeft en wat de desbetreffende kindcentrum kan bieden. Het kan zijn dat het kindcentrum zal adviseren om naar een ander kindcentrum te gaan omdat zij geen passend onderwijs kunnen bieden. Het kindcentrum helpt u dan vanuit de zorgplicht om samen op zoek te gaan naar een ander kindcentrum.
Samenwerking met ouder(s)/verzorger(s)
Ouder(s)/verzorger(s) hebben er belang bij dat hun kind naar een passend kindcentrum gaat. Bij het eerste contact bij de aanmelding moet duidelijk zijn dat het kindcentrum en ouder(s)/verzorger(s) hetzelfde belang hebben: die van het kind. Goede communicatie en samenwerking met de ouder(s)/verzorger(s) vinden wij daarom belangrijk. Aanmelden van een kind op het kindcentrum moet zorgvuldig gebeuren. Wanneer de onderwijs- en ondersteuningsbehoefte nog niet duidelijk zijn, is informatie van anderen ook van belang. Wij verwachten daarom de medewerking van de ouder(s)/verzorger(s). Dit betekent dat alle informatie, die van belang is om te weten wat het kind op het kindcentrum nodig heeft, moet worden gegeven door de ouders. Ouders hebben informatieplicht. Hiervoor heeft de kindcentrum toestemming nodig om contact op te kunnen nemen met betrokken organisaties. Ook moet het kindcentrum beschikbare rapporten kunnen inzien. Als we denken dat het kindcentrum niet aan de onderwijs- en ondersteuningsbehoefte kan voldoen of als we denken dat, met de toelating van het kind, een ernstige verstoring van de rust en orde zal gaan plaatsvinden, dan kan er een onderzoek plaatsvinden voordat het kind wordt geplaatst. Het onderzoek moet niet te lang duren. Een snelle beslissing over de eventuele toelating is immers in het belang van het kind.
Ander advies
Als een kindcentrum binnen Chrono geen onderwijs kan bieden aan het kind, dan zal het bestuur advies geven over welk kindcentrum op redelijke afstand ligt en waarschijnlijk wel bij het kind past. Dit advies komt pas als alle scholen van Chrono niet aan de onderwijs- en ondersteuningsbehoefte kunnen voldoen. Het bestuur geeft de ouder(s)/ verzorger(s) een zo goed mogelijk advies, dat aansluit bij het kind.
Schorsing
Wanneer sprake is van een ernstige verstoring van de rust of veiligheid op onze kindcentrum door een kind, dan kan dit kind tijdelijk (in beginsel maximaal 5 dagen) de toegang worden ontzegd. We noemen dat een schorsing. Een schorsing van een kind wordt vooraf door de directeur overlegd met het College van Bestuur van Chrono. De leerplichtambtenaar en de Onderwijsinspectie worden hierover geïnformeerd. Dit kan op grond van artikel 40 van de ‘Wet op het primair onderwijs’.
De directeur informeert het kind en de ouder(s)/ verzorger(s) en stuurt een brief waarin het volgende genoemd staat:
1.De reden en duur van de schorsing. 2.De mogelijkheid van bezwaar. 3.De manier waarop dit bezwaar kenbaar gemaakt moet worden.
Ook wanneer één van de ouder(s)/verzorger(s) grensoverschrijdend gedrag vertoont, kan over worden gegaan tot een schorsing van diens kinderen en/of de desbetreffende ouder(s)/verzorger(s) kan een toegangsverbod krijgen.
Verwijdering
Wanneer er geen verbetering of bereidwilligheid volgt, kan worden overgegaan tot de procedure van verwijdering van het betreffende kind. Het bestuur beslist over de verwijdering van kinderen. De kindcentrumdirecteur moet dan aantoonbaar acht weken lang, zonder succes, hebben gezocht naar verwijzingsmogelijkheden naar een ander kindcentrum. Ouder(s)/verzorger(s) kunnen op grond van de ‘Algemene Wet Bestuursrecht’ binnen zes weken bezwaar aantekenen bij Chrono. Een beslissing op een bezwaarschrift moet binnen vier weken worden genomen.
Meer weten
Alles hierover staat in het protocol ‘toelating en verwijdering leerling’ en in de gedragscode. Deze is op te vragen bij de directeur van de kindcentrum.