Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Mocht uw kind ziek zijn of een afspraak hebben met een (tand)arts dan kunt u dit mondeling, maar ook via SchouderCom of telefonisch aan ons doorgeven. Wanneer een leerling niet aanwezig is en niet afgemeld is nemen wij na 8.45 uur contact op met de ouders.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
De leerplicht Leerplicht hangt heel nauw samen met leerrecht, ofwel het recht op onderwijs. Overal ter wereld wordt dit recht als een groot goed beschouwd. Veel landen hechten er zelfs zoveel waarde aan, dat ze de jeugd via een wet verplichten om naar school te gaan. Nederland is één van die landen. In ons land staan de rechten en plichten van ouder(s) / verzorger(s), leerlingen en schooldirecteuren aangegeven in de leerplichtwet. Deze wet is een rechtsmiddel waarmee gewaarborgd wordt dat alle jongeren in Nederland aan het onderwijs kunnen én moeten deelnemen. Het doel van de leerplichtwet is dat jongeren zo goed mogelijk worden toegerust met kennis en vaardigheden, die zij nodig hebben om een zelfstandige plek in de samenleving te verwerven. Een afgeronde schoolopleiding is daarvoor een vereiste. De leerplichtambtenaren hebben een toezichthoudende taak op de naleving van de Leerplichtwet. Zij houden zich onder andere bezig met: behandeling van verzuimmeldingen, consultatie en advies, bemiddeling, doorverwijzing naar bijvoorbeeld hulpverlenende instanties en opvangprojecten, behandeling aanvragen in het kader van de leerplichtwet.
Ouders zijn verplicht hun leerlingen bij een school of onderwijsinstelling in te schrijven vanaf de eerste schooldag, volgend op de maand waarin hun kind vijf jaar is geworden. Ook zijn ouders én kind verantwoordelijk voor het naar school gaan van het kind. In de leerplichtwet staat vermeld dat een kind een school moet bezoeken. In een aantal gevallen is echter een uitzondering op deze regel mogelijk, te weten: Gewichtige omstandigheden: Hieronder vallen situaties die buiten de wil van het gezin liggen.
Situaties die niet onder gewichtige omstandigheden vallen zijn o.a.: -familiebezoek in het buitenland; -uitnodiging van familie en vrienden om buiten de reguliere schoolvakantie op vakantie te gaan, -verlof voor een kind, omdat andere leerlingen uit het gezin al vrij of nog vrij zijn,-op vakantie gaan buiten de schoolvakanties omdat het goedkoper is of bij gebrek aan andere mogelijkheden, -eerder vertrekken of later terugkomen i.v.m. verkeersdrukte.
Vakantie onder schooltijd in verband met de specifieke aard van het beroep van één of beide ouders kan een verzoek om verlof buiten de reguliere vakantie worden ingediend. Bij dit verzoek moet een werkgeversverklaring worden bijgevoegd waaruit de specifieke aard van het beroep blijkt. Dit betreft bijvoorbeeld campingbeheerders, strandtenteigenaren en boerenbedrijven. Aanvraagformulieren voor verlof zijn verkrijgbaar op school bij de directie. U levert de volledig ingevulde aanvraag inclusief de eventueel benodigde verklaringen in bij de directeur. De directeur neemt zelf een beslissing over een verlofaanvraag voor maximaal 10 schooldagen. Als het een aanvraag van meer dan 10 schooldagen betreft wordt deze doorgestuurd naar de leerplichtambtenaar van de woongemeente van de leerling. De leerplichtambtenaar neemt in overleg met de school een besluit. Bij een negatief besluit heeft u de mogelijkheid bezwaar in te dienen bij de directeur. Voor LeerPlichtZaken kunt u contact opnemen via telefoonnummer 026-3774963