Voor het eerst naar de basisschool
Belangstelling voor de school Meestal is de eerste kennismaking met de school een rondleiding, die met regelmaat worden georganiseerd. Ouders melden zich hiervoor aan bij onze conciërge. De rondleidingen zijn op wisselende dagen van de week van 08.45 - 09.45 uur. Wij adviseren ouders om op tijd scholen te bezoeken. Het is ook goed om meerdere scholen te bezoeken en de school te kiezen waarbij het voelt als een verlengstuk van de eigen opvoeding. De school speelt immers een lange tijd een belangrijke rol in het leven van uw kind (en u). De schoolleiding vertelt over de school, de visie, werkwijze en schoolontwikkeling en daarna worden ouder rondgeleid door leerlingen. Soms nemen ouders hun kind mee. Dat kan, maar uit de praktijk blijkt dat een uur voor de kinderen een lange zit is.
Aanmelden In het kwartaal dat uw kind 3 wordt, kunt u uw kind aanmelden op een basisschool. De aanmelding verloopt op een centrale manier via de gemeente Utrecht. Voor meer informatie en voor het aanmeldformulier kunt u terecht op: https://www.naardebasisschool.utrecht.nl.
Heeft u uw kind aangemeld? Dan ontvangt u binnen twee weken na het sluiten van de aanmeldperiode een e-mail van de gemeente Utrecht. Hierin staat voor welke school uw kind een voorlopige plaats heeft gekregen.
Om de plaats definitief te maken, schrijft u uw kind in bij de school. Als u uw kind bij ons heeft ingeschreven, vragen wij u om extra informatie. Het kan zijn dat we verder onderzoek doen. Bijvoorbeeld door gegevens op te vragen aan de voorschool of het kinderdagverblijf. De directeur besluit hierna over de toelating. U krijgt hierover binnen zes weken bericht. Onze school heeft een zorgplicht: voor een aangemelde leerling met extra ondersteuningsbehoeften onderzoeken we of passende ondersteuning mogelijk is. Als dat niet mogelijk is dan zoeken we met u een geschikte plek op een andere school. Meer informatie hierover vindt u op de website van SPO Utrecht (regelingen).
Plaatsing van een leerling met specifieke behoeften Ieder kind is in principe welkom binnen het openbaar onderwijs vanuit de gedachte dat integratie met de kinderen op een ‘gewone’ school een positief effect heeft op de ontwikkeling van het kind.
Bij de aanmelding van een kind met specifieke behoeften wordt in een gesprek met de ouders de mogelijkheden van toelating besproken. Aangezien er allerlei factoren meespelen, zal de school voor ieder verzoek tot plaatsing een afweging maken. Uitgangspunten hierbij zijn:
- Het belang van het kind;
- Onze mogelijkheden om het ontwikkelingsproces van het kind te ondersteunen;
- De zorgbehoefte en groepsgrootte van de groep waarin het kind komt.
De aanname vindt plaats op basis van een overleg met de intern begeleider (ib) en bij bijzondere omstandigheden het team. De directeur besluit tot toelating. Bij afwijzing geeft de directeur uitleg waarom we van mening zijn dat het kind niet geplaatst kan worden. N.B. Als niet duidelijk is of een plaatsing succesvol kan zijn, kan gekozen worden voor een voorlopige plaatsing. Deze voorlopige plaatsing is een observatieperiode.
Starten bij Apollo 11 Voorafgaand aan de start neemt de leerkracht contact op voor een kennismaking en wenafspraken. Kinderen starten op hun 4e verjaardag. Er wordt dan niet getrakteerd, want deze eerste dag is al spannend genoeg. Kinderen die vier weken voor de start van de zomervakantie 4 jaar worden, starten na de zomervakantie. Vaak zijn de groepen al groot, waardoor er minder tijd is om de startende leerling goed te begeleiden. Alle kinderen die t/m september 4 jaar worden, beginnen in principe direct na de zomervakantie. Hierbij stellen we wel de voorwaarden dat de kinderen er aan toe zijn om direct te starten, zindelijk zijn en zichzelf kunnen aan- en uitkleden. Dit wordt voor de zomervakantie met de leerkracht waarbij het kind wordt ingedeeld, besproken.
Is uw kind al ouder dan 4 jaar en wilt u uw kind bij ons inschrijven?
Alle scholen van SPO Utrecht hanteren aanmeld- en toelatingsbeleid voor kinderen die na hun vierde verjaardag instromen. Meer informatie hierover vindt u op de website van SPO Utrecht (regelingen) https://www.spoutrecht.nl/home/regelingen/.
Wanneer een kind al onderwijs volgt op een andere school en ouders willen hun kind aanmelden op de Apollo 11, dan is er een andere procedure. Voordat het gesprek plaatsvindt, informeert de directeur de ouders over of er plaats is in het betreffende leerjaar. Criteria voor toelating van zij-instromers zijn o.a. de zorg die de leerling nodig zal hebben, het aantal leerlingen in het leerjaar waarin het kind zit en het aantal zorgleerlingen dat (al) in een groep zit. In een oriënterend (telefoon)gesprek geeft de directeur aan of er plaats is. Voor een uitgebreider oriënterend gesprek worden de ouders door de directeur uitgenodigd om meer over hun kind te vertellen en de wens om van school te veranderen toe te lichten. Indien er sprake is van bijzondere omstandigheden of zorg lichten de ouders dit duidelijk in het gesprek toe.