Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Als uw kind ziek is, kunt u de school bellen om dit door te geven of dit doorgeven via Kwieb. Mocht uw kind na het weekend nog ziek zijn, dan vragen wij u dit opnieuw door te geven.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Vanaf 5 jaar is uw kind leerplichtig en moet het iedere schooldag naar de basisschool. Voor sommige kleuters kan een hele schoolweek in het begin nog te vermoeiend zijn. Dan is een vrijstelling mogelijk. Dit betekent dat u uw kind tot de 6e verjaardag 5 uur per week mag thuishouden. Hiervoor heeft u geen toestemming nodig. U moet het wel melden bij de schoolleider. Als uw kleuter het nodig heeft, kunt u de vrijstelling uitbreiden met maximaal 5 extra uren. U kunt uw kind dus maximaal 10 uren per week thuishouden tot de 6e verjaardag. Hiervoor heeft u wel speciale toestemming van de schoolleider nodig. Deze vrijstelling is alleen bedoeld om overbelasting van uw kind te voorkomen. Het is in het belang van uw kind dat het zo snel mogelijk went aan een volledige schoolweek. Want veel van wat uw kleuter nu leert, is nodig om door te kunnen stromen naar groep 3.
Volgens de Leerplichtwet kunnen leerplichtige kinderen alleen buiten de schoolvakanties toestemming krijgen voor vrije dagen als één van de ouders/verzorgers vanwege de specifieke aard van het beroep/werk niet in de gelegenheid is om in één van de vastgestelde schoolvakanties met de kinderen op vakantie te gaan. Buiten de schoolvakanties om kan ook verlof opgenomen worden in verband met gewichtige omstandigheden (denk hierbij aan een huwelijk of sterfgeval) of wettelijke/godsdienstige verplichtingen. Verlof wordt altijd aangevraagd bij de schoolleiding van de school.
Vakantieverlof: vakantieverlof moet twee maanden van tevoren schriftelijk worden aangevraagd bij de schoolleiding. Een verlofaanvraag binnen de termijn van twee maanden wordt in principe afgewezen. Bij een aanvraag voor vakantieverlof dient u een werkgeversverklaring te overleggen. Zonder deze verklaring van de werkgever wordt de aanvraag niet in behandeling genomen. Een werkgeversverklaring alleen is niet voldoende. Ouders/verzorgers moeten ook aan kunnen tonen dat een vakantie buiten de reguliere schoolvakanties zal leiden tot onoverkomelijke bedrijfseconomische risico’s. Zo nodig overlegt de schoolleider voor toekenning van het verlof met de leerplichtambtenaar.
Het is wettelijk niet toegestaan om de eerste twee weken van het schooljaar vakantieverlof te verlenen. Bovendien is het uitermate onwenselijk als het kind tijdens vastgestelde toetsperiodes afwezig is.
De school is niet verplicht rekening te houden met de afwezigheid van een kind in verband met buitenreguliere vakantiedagen. U bent als ouder/verzorger verantwoordelijk voor het inhalen van de door uw kind eventuele gemiste leerstof.
Een aanvraag voor vakantieverlof kan maar eenmaal per schooljaar worden gedaan voor ten hoogste 10 schooldagen. Bij een afwijzing kunnen ouders binnen 6 weken de bezwaarprocedure volgen (zie procedureschema Gemeente Texel).
Een verzoek om verlof voor uw kind van meer dan 10 schooldagen kan alleen worden ingediend als er sprake is van gewichtige omstandigheden. De beslissingsbevoegdheid voor de toekenning van dat verlof ligt uitsluitend bij de leerplichtambtenaar. Het verzoek wordt via de school bij de leerplichtambtenaar ingediend.
Op verzoek van de onderwijsinspectie wordt door de Texelse scholen scherp(er) toegezien op het zogenaamde luxe-verzuim, dit om ongeoorloofd schoolverzuim tegen te gaan. Scholen zijn wettelijk verplicht om ongeoorloofd schoolverzuim te melden de leerplichtambtenaar. De school kan op ongeoorloofd schoolverzuim worden gecontroleerd door de onderwijsinspectie.
Voor nadere informatie betreffende de verlofregeling verwijzen we u naar de informatiefolder van de gemeente Texel.