Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Wanneer uw kind als gevolg van ziekte of om welke andere reden dan ook de school niet kan bezoeken vragen wij u ons daarvan op de hoogte te stellen. Als een leerling niet is afgemeld nemen wij z.s.m. contact met u op uit zorg voor uw kind. Ziekmelden kunt u doen via de app Social Schools.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Schoolverzuim en verlof
Wij ontvangen graag vóór schooltijd telefonisch bericht als uw kind niet op school kan komen. Ook een bezoek aan de huisarts, tandarts e.d. willen wij graag weten. Wilt u afspraken zoveel mogelijk buiten schooltijd proberen te maken? Is uw kind zonder bericht afwezig, dan wordt u gebeld.
Vakantieverlof
Een dagje extra vakantie om de files voor te zijn, een midweek boeken of extra verlof voor bezoek aan het land van herkomst? Volgens de Leerplichtwet is dit niet mogelijk. De enige mogelijkheid voor extra vakantieverlof is geregeld in artikel 11 sub f van de Leerplichtwet. De directeur van de school kan éénmalig per schooljaar, voor maximaal 10 schooldagen, extra verlof verlenen buiten de reguliere vakanties. Dat kan als een leerling, door de specifieke aard van het beroep van één van de ouders of verzorgers, alleen buiten de schoolvakanties met hen op vakantie kan gaan. Bij ‘de specifieke aard van het beroep’ gaat het bijvoorbeeld om seizoengebonden werkzaamheden, als zelfstandige een groot deel van uw inkomen mist als u tijdens de schoolvakanties weg bent of werkzaamheden in bedrijfstakken die in de zomermaanden een piekdrukte kennen. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen in de horeca sector en in de agrarische sector. Kunt u geen enkele schoolvakantie 2 weken achter elkaar op vakantie? En komt dit door uw werk? Dan moet u dit kunnen bewijzen.
- een verklaring van uw accountant. Hiermee laat u zien dat u een groot deel van uw inkomsten mist als u tijdens schoolvakanties op vakantie gaat. Dit is heet ook wel een ‘onoverkomelijk bedrijfseconomisch risico’
- een verklaring van uw werkgever als u seizoenswerk doet.
Ouders dienen deze aanvraag ten allen tijde te voorzien van een werkgeversverklaring waaruit de aard van het specifieke beroep blijkt.
Voorwaarden vakantie buiten de schoolvakanties
Uw kind krijgt alleen vrij om op vakantie te gaan als:
• dit niet in de eerste 2 weken na de zomervakantie is;
• u door uw werk niet op vakantie kunt tijdens schoolvakanties;
• u dit schooljaar nog niet buiten de schoolvakanties op vakantie bent geweest;
• u niet 2 weken achter elkaar op vakantie kunt met uw gezin. In geen enkele schoolvakantie.
Procedure voor het aanvragen van extra vakantieverlof
Een verzoek voor extra vakantieverlof van maximaal 10 schooldagen moet minimaal 8 weken tevoren bij de directeur van de school worden ingediend. Verlof voor meer dan 10 dagen kan niet in behandeling worden genomen. De wet heeft geen mogelijkheden voor vakantieverlof van meer dan 10 schooldagen. Bij ongeoorloofd verzuim is de directeur verplicht dit aan de Leerplichtambtenaar van de gemeente te melden. De consequentie, die hiervan het gevolg kan zijn, valt volledig onder de verantwoordelijkheid van de ouders. Een aanvraag voor verlof kan gedaan worden via de directie van de school.
Overig verlof om persoonlijke redenen
Soms zijn er omstandigheden waarvoor er -buiten vakanties om- extra verlof nodig is. In de Leerplichtwet wordt dit ‘verlof op grond van gewichtige omstandigheden’ genoemd (artikel 11 sub g). Er kan sprake zijn van gewichtige omstandigheden in bijvoorbeeld de volgende gevallen: voor het voldoen aan een wettelijke verplichting, voor zover dit niet buiten de lesuren om kan worden gedaan.
· bij verhuizing;
· bij huwelijk van bloed- en aanverwanten;
· bij overlijden van bloed- en aanverwanten;
· bij ambts- of huwelijksjubileum van bloed- en aanverwanten.
Gewichtige omstandigheden zijn uitsluitend persoonlijke omstandigheden. Per geval wordt beoordeeld of een verzoek tot verlof gehonoreerd kan worden. Meestal zal het verlof beperkt worden tot één of enkele dagen. Een dergelijk verzoek voor verlof moet worden ingediend bij de directeur van de school. Dit kan via een formulier dat beschikbaar is bij de directie van de school. Op de website van gemeente De Bilt staat een brochure, waarin de richtlijnen voor verlof zijn beschreven. Deze richtlijnen worden door de directie gehanteerd.