Informatievoorziening
Op de Patioschool maken we onderscheid in algemene informatie en leerlingspecifieke informatie.
Algemene informatievoorziening;
- de pRatio (nieuwsbrief)
- schoolmail
- schoolapp
- website
- algemene ouderavonden
- schoolgids
- jaarkalender
- ouderportaal Parnassys
- brieven en pamfletten op deuren en ramen
Leerlingspecifieke informatievoorziening:
- rapporten + gesprekken
- ouder- en kindgesprekken: start-, voortgangs- en eindgesprek (op uitnodiging)
Groepsspecifieke informatievoorziening:
- informatieavond van de groep aan het begin van het schooljaar
- doelenposters (hangen achterin de klas en daarop wordt vermeld aan welke doelen de kinderen op dat moment werken)
pRatio
De wekelijkse nieuwsbrief van onze school heet de pRatio. In deze nieuwsbrief treft u de algemene zaken en ontwikkelingen in de school. Vaste onderdelen zijn de agenda voor de komende tijd en het pleinpiketrooster. De pRatio wordt via de mail verspreid maar kan ook worden teruggevonden op onze website onder het kopje nieuws.
Schoolmail
De leerkrachten van de school gebruiken dit middel om zaken met de ouders af te stemmen. De mail wordt gezien als het officiële kanaal van de school. Soms gaat het over specifieke informatie bij een aankomende activiteit, soms wordt het ingezet om individuele afspraken te maken met ouders.
Schoolapp
De schoolapp wordt vooral gebruikt om informele zaken en sfeer met u te delen; foto's van activiteiten, berichten uit de groep enz. Daarnaast kunnen er push-berichten worden verstuurd. Deze berichten zijn reminders bij belangrijke activiteiten of wanneer bepaalde activiteiten niet doorgaan. De schoolapp is een beveiligde omgeving waar alleen de ouders van de betreffende groep het nieuws kunnen volgen (door middel van een inlogcode). De schoolapp is bedoeld als berichtenmiddel van school naar ouders (het is geen interactief platform met reacties)
Website
De website van de Patioschool, www.patioschool.nl is ingericht met het idee dat huidige ouders makkelijk info kunnen vinden. Daarnaast is het ons visitekaartje naar nieuwe ouders. Wij gaan er van uit dat de ouders van onze school vooral geïnformeerd worden via de bovenstaande middelen.
Algemene ouderavonden
Op algemene ouderavonden kan er een onderwerp worden uitgewerkt waarvan ouders of school vinden dat er een moment moet zijn om te informeren. Soms is dat bij een schoolontwikkeling, een andere keer is dat een avond rondom een thema. In het recente verleden zijn er ook ouderavonden georganiseerd over ouderparticiptatie, schoolontwikkeling en mediawijsheid.
Brieven en pamfletten op deuren en ramen
Bij de klassen of bij de ingangen worden regelmatig oproepjes of andere boodschappen opgehangen.
Oudergesprekken
Naast de 'officiële' momenten van contact zoals hieronder wordt beschreven, vinden wij het misschien nog wel belangrijker om regelmatig met ouders in contact te zijn. Er is altijd mogelijkheid om tussentijds een oudergesprek te plannen. Dit kan op initiatief van ouders of leerkrachten plaatsvinden. De afspraken worden gemaakt als het nodig is om, naast de reguliere gesprekken, elkaar op de hoogte te brengen van ontwikkelingen rondom de kinderen. Afhankelijk van de te bespreken onderwerpen, kunnen bij het gesprek de Intern Begeleider (coördinator van de zorg op school), de directeur of andere deskundigen aanschuiven.
Rapport en oudergesprekken
- Startgesprek
Aan het begin van het schooljaar (snel na de informatie-avonden) worden alle ouders en kinderen uitgenodigd voor het startgesprek. Het startgesprek is bedoeld om een goede start met elke ouder en kind te maken. Samenwerken aan de ontwikkeling van een kind vraagt om een stevige vertrouwensrelatie tussen de leerkracht, ouder en kind en dus om een individuele start met elke ouder en kind. In dit gesprek worden alle ouders en kinderen uitgenodigd. Het gaat om kennismaken, soms staat het vaststellen van een gezamenlijke ambitie centraal of het vergroten van het vertrouwen. Bij dit startgesprek wordt teruggeblikt op het vorige schooljaar. Ook wordt de ontwikkeling van de kinderen van het laatste halfjaar besproken aan de hand van de ontwikkeling grafieken van het leerlingvolgsysteem en de analyse van de behaalde resultaten (CITO-E/ DMT/ methodetoetsen/ observaties). De doorgaande lijn in de zorg met ouders en kind wordt besproken. Er is ruimte voor vragen over welbevinden en de leerlingen wordt gevraagd:”Wat wil je de komende tijd leren of verbeteren?”Bij een startgesprek zijn dan ook leerlingen van elke leeftijd aanwezig en op verzoek ook de Intern Begeleider.
- Voortgangsgesprek
Rond februari volgt het eerste rapport en ook het voortgangsgesprek. Deze staat in het teken van de evaluatie van het eerste half jaar. In dit gesprek is aandacht voor de ontwikkelingsgrafieken van het leerlingvolgsysteem en de analyse van de behaalde resultaten (CITO-M/ DMT/ methodetoetsen/ observaties). We bespreken hoe het commitment van ouders en kind heeft bijgedragen aan het resultaat. Eventuele zorg met ouders en kind wordt besproken en de richting voor het komende halfjaar wordt bepaald. Er wordt gewerkt aan de band om samen op te trekken in de begeleiding van het kind. Er is ruimte voor vragen over welbevinden en de leerlingen wordt gevraagd: ”Wat wil je de komende tijd leren of verbeteren?” Bij een voortgangsgesprek zijn dan ook leerlingen van elke leeftijd aanwezig en op verzoek ook de Intern Begeleider.
- eindgesprek
In juni volgt het het tweede rapport en worden ouders van zorgleerlingen door de groepsleerkracht uitgenodigd. Ook ouders van kinderen die een opvallende ontwikkeling doorlopen worden uitgenodigd voor een gesprek. In dit gesprek kunnen ook zaken die voor de volgende leerkracht van belang zijn (overdracht) al worden besproken met de ouders.
Opmerking: Bij groepen 3 (en soms 4) zijn de gesprekken wat later op de avond. We zien graag dat de kinderen bij de gesprekken aanwezig zijn maar hebben begrip als dat voor sommige kinderen te laat wordt.
- groep 8
Groep 8 hanteert een andere gesprekkencyclus met ouders en kinderen dan hierboven beschreven. Het traject om aan te melden voor het voortgezet onderwijs dat vraagt dat de gesprekken op een ander moment plaatsvinden. Voor groep 8 ziet de gesprekkencyclus met ouders en kinderen er als volgt uit:
- Aan het begin van het schooljaar is er met leerkracht, ouders en kinderen een startgesprek.
- In november krijgen de kinderen van groep 8 het eerste rapport en advies voor het voortgezet onderwijs
- In januari vinden, met de ouders van de kinderen van groep 8, gesprekken plaats in het kader van het vervolgonderwijs.
- In februari krijgen die kinderen van groep 8 hun eindverslag.
- Rond maart geven ouders en kinderen aan de leerkracht van groep 8 hun voorkeursschool en -niveau door. De leraar zorgt voor de aanmelding. In sommige gevallen wordt de plaatsing bepaald door loting.
- In april volgt de eindtoets voor groep 8. Mocht deze beter worden gemaakt dan het schooladvies, is er de mogelijkheid om in overleg met leerkracht, leerling en ouders het plaatsingsadvies te heroverwegen en naar bvoen bij te stellen. Bijstellen naar beneden gebeurt niet.