Bij ROOBOL kennen we een klachtenregeling en een klokkenluidersregeling. Hieronder kunt u lezen voor welke situatie welke regeling bedoeld is.
Klachtenregeling
We vinden het belangrijk dat leerlingen en ouders tevreden zijn met hun leerkracht, in de klas en op school. Het kan altijd gebeuren dat u als ouder/verzorger van een leerling ontevreden bent over een beslissing of het gedrag van iemand op school. Het is belangrijk dat dit bespreekbaar is zodat we tot een oplossing kunnen komen.
De stappen zijn:
1. In gesprek met de leerkracht. Is er op school of in de klas van uw kind iets vervelends gebeurd, dan bespreekt u dit met de betreffende leerkracht. Zeggen wat u op uw hart hebt, kan al enorm opluchten. Indien nodig maakt u gezamenlijk afspraken over een oplossing of verbetering(straject).
2. De schooldirecteur als bemiddelaar. Komt u er niet uit met de leerkracht, dan wordt de schooldirecteur bij uw klacht betrokken. Deze treedt op als bemiddelaar tussen u en de leerkracht.
3. Schoolbrede klachten: Is er een schoolbrede klacht, dan kunt u zich direct wenden tot de schooldirecteur. Komt u er ook met de schooldirecteur niet uit, dan kunt u zich wenden tot het bevoegd gezag van ROOBOL.
4. Vertrouwenspersoon ROOBOL: Een klacht bespreken met een vertrouwenspersoon van ROOBOL is ook mogelijk. Deze biedt een luisterend oor en kan helpen de goede weg te vinden voor uw klacht. Om de klager zo nodig te kunnen bijstaan heeft ROOBOL een externe vertrouwenspersoon. De externe vertrouwenspersoon mevrouw Adriaentsje Tadema kunt u bereiken via: GGD Fryslân, Harlingertrekweg 58, Postbus 612, 8901 BK Leeuwarden. Het telefoonnummer is 088-2299887.
5. Externe procedure: Is het onverhoopt niet gelukt de klacht op te lossen binnen ROOBOL, dan kunt u een klacht indienen bij de externe klachtencommissie. ROOBOL is aangesloten bij de Landelijke Klachtencommissie (LKC) van Stichting Onderwijsgeschillen; www.onderwijsgeschillen.nl. Landelijke Klachtencommissie (LKC) Postbus 85191 3508 AD UTRECHT, Telefoon: 030-2809590 E-mail: [email protected]. Op de website www.onderwijsgeschillen.nl is meer informatie te vinden over klachtbehandeling
Voor de klachtenregeling verwijs ik u tevens naar de website van Roobol; Link naar website Stichting Roobol
De klokkenluidersregeling
De klokkenluidersregeling is bedoeld voor het kunnen melden van een vermoeden van een misstand. Een vermoeden van een misstand is een op redelijke gronden gebaseerd vermoeden met betrekking tot de organisatie waar u werkt en waarbij een maatschappelijk belang in het geding is, als gevolg van:
- een (dreigend) strafbaar feit;
- een (dreigende) schending van regels;
- een (dreigend) gevaar voor de volksgezondheid, de veiligheid of het milieu;
- een (dreiging van) bewust onjuist informeren van publieke organen;
- een (dreigende) verspilling van overheidsgeld;
- een (dreiging van) het bewust achterhouden, vernietigen of manipuleren van informatie over deze feiten;
- enig ander feit, gevaar of dreiging dat op redelijke gronden aanleiding geeft tot een vermoeden van een misstand als bedoeld in de eerste volzin van dit lid.
Tenzij sprake is van uitzonderingsgevallen (bijvoorbeeld acuut gevaar) meldt u een vermoeden van een misstand intern:
^bij het bevoegd gezag: Willem Wouda;
^bij de Raad van Toezicht als het vermoeden van de misstand het bevoegd gezag betreft: Ojanne Chang;
^bij de vertrouwenspersoon integriteit: Adriaentsje Tadema.
Wilt u de misstand extern melden dan kan dit bij:commissie Integriteitsvraagstukken: [email protected].
Voor de Klokkenluidersregeling verwijs ik u naar de website van Stichting Roobol; Link naar website Stichting Roobol
WA-verzekering
Roobol heeft ten behoeve van medewerkers een WA-verzekering afgesloten. Per situatie zal beoordeeld moeten worden of de schade vergoed wordt. De verzekeringsmaatschappij zal deze beoordeling op zich nemen. Indien een leerling schade veroorzaakt aan spullen van een andere leerling dan kunnen ouders/verzorgers dit onderling regelen en dit verhalen op hun eigen WA-verzekering. De school is hiervoor niet aansprakelijk.
Ongevallenverzekering
ROOBOL heeft een ongevallenverzekering afgesloten voor leerlingen, medewerkers en vrijwilligers, die in opdracht van de school activiteiten verrichten. Deze verzekering dekt de kosten die gemaakt worden bij ongevallen op de school, die niet door de basis ziektekostenverzekering en/of aanvullende verzekering worden vergoed. Hierbij geldt dat per situatie door de verzekering wordt beoordeeld of er vergoed wordt.