Basisschool Sint Cyriacus

Kerkstraat 11 7722 LR Dalfsen

  • In het hart van het dorp Hoonhorst, slechts enkele kilometers van Dalfsen, staat onze school. Van harte welkom!
  • We vieren regelmatig met elkaar de mooie momenten, geven klassenshows, gaan op excursie, hebben gastlessen en veel aandacht voor cultuur.
  • Bij de VierKeerWijzer-thema's worden excursies bewust ingezet om het onderwijs aanschouwelijk te maken.
  • Met het VierKeerWijzer-concept werken we bewust aan het ontwikkelen van de kennis en talenten van kinderen.
  • We hebben een goed en breed geschoold team dat opgedane kennis inzet voor de school.

Resultaten eindtoets

Toelichting van de school

De score op de eindtoets past bij de resultaten van ons leerlingvolgsysteem en onze leerlingenpopulatie. Dit beeld zien we door alle jaren heen. We bieden onderwijs voor kinderen van allerlei niveau. Hierdoor is een score rond het landelijk gemiddelde een realistisch doel. Dit is ook ruim boven de drempelwaarde van de inspectie. Er zullen echter jaren zijn dat er we (iets) onder het landelijk gemiddelde scoren en jaren die erboven scoren. Door onze kleinere groepen kunnen kinderen die laag scoren het schoolgemiddelde namelijk statistisch gezien makkelijker onder het landelijk gemiddelde trekken. Dit gemiddelde ligt namelijk rond de 535, terwijl leerlingen tussen de 500 en 550 kunnen scoren. Hierdoor heb je meerdere hoge scores nodig om 1 lage score te compenseren. Er is weinig verwijzing naar speciaal (basis)onderwijs.  

Welk percentage leerlingen behaalt het fundamentele niveau en welk percentage het streefniveau?

Let op: In schooljaar 2023-2024 is de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets. Op dit moment zie je nog de resultaten van de eindtoets van 2023.
De resultaten van de doorstroomtoets van 2024 zijn na de zomer voor het eerst zichtbaar. Dit is in lijn met de beoordeling van de Inspectie van het Onderwijs. Kijk voor meer informatie op de website van de inspectie.

Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023-2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.

Fundamenteel niveau

Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.

Bron

Streefniveau

Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.

Bron

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Toelichting van de school

In alle groepen zijn er tussentijdse metingen van resultaten. Daar worden onder andere observaties en methodetoetsen voor gebruikt. De leraar analyseert de resultaten en past aan de hand daarvan zijn of haar handelen aan. Hier worden notities van gemaakt in logboeken. Daarnaast zijn er methode-onafhankelijke instrumenten in gebruik. Bij groep 1-2 gebruiken we daarvoor leerlijnen in Parnassys. In groep 3-8 worden Bareka rekenmuurtjes en Boom LVS gebruikt. Deze toetsen worden ook geanalyseerd en leiden tot aanpassingen in de lesstof of individueel en/of groepsniveau.

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

In groep 7 bespreken we aan het eind van het schooljaar samen met ouders en de leerling het voorlopig advies. Daarbij zijn de toetsresultaten van de afgelopen jaren, maar ook observaties van de leerkracht van belang. Denk hierbij aan zaken zoals de werkhouding en concentratie. We geven ook aan wat er in groep 8 verwacht wordt van de leerling en de ouders. En we maken afspraken over waar de school aan gaat werken, qua aanbod en ondersteuning. We zullen soms ook meerdere scenario's schetsen, afhankelijk van de ontwikkeling van de leerling in de eerste helft van groep 8. In groep 8 is er nog minimaal een gesprek in het najaar, waar de verwachting van het advies waar nodig aangescherpt wordt. Na de doorstroomtoets in februari groep 8 zal het definitieve schooladvies gegeven worden. 
Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Sociale ontwikkeling

Hoe denkt deze school over sociale ontwikkeling?

We willen een plezierige en veilige school zijn voor de kinderen. Onze leerkrachten hebben onder meer een taak om de leerlingen op te voeden tot goede burgers. Leraren creëren daartoe een veilig en gestructureerd klimaat waarin kinderen zich gewaardeerd en gerespecteerd voelen. We leren ze omgaan met diversiteit door openheid en respect. Kinderen moeten ook leren zich weerbaar op te stellen en conflicten en meningsverschillen op te lossen. Ouders en leerkrachten hebben een voorbeeldfunctie voor de kinderen.

Kinderen hebben een eigen wil, een eigen mening en verantwoordelijkheid. De school geeft kinderen een zekere vrijheid om zich te ontwikkelen. Kinderen mogen emoties tonen en moeten leren omgaan met emoties van anderen. Ze leren deze hanteren om zo tot sociaal gewenst gedrag te komen. Verder moeten kinderen accepteren dat er regels zijn en afspraken gemaakt moeten worden om te zorgen voor een ordelijke gang van zaken.

We werken bewust aan groepsvorming. Door kinderen stil te laten staan bij hun eigen gedrag en dat van anderen, leren kinderen elkaar te respecteren in hun eigenheid. Mensen zijn onderdeel van de maatschappij en moeten leren functioneren in een groep. Belangrijk in een groep is elkaars kwaliteiten zien en inzetten.


Kernwaarden uit de visie op sociale ontwikkeling

  • Pedagogisch handelen
  • Groepsvorming en veiligheid
  • Sociaal-emotioneel leren

Wat zegt de inspectie over de school?

Toelichting van de school

In het schooljaar 2018-2019 heeft de Onderwijsinspectie een kwaliteitsonderzoek uitgevoerd bij mijnplein. Doel van het onderzoek  is om te kijken of het bestuur op zijn scholen zorgt voor onderwijs van voldoende kwaliteit en of het bestuur financieel in staat is om ook in de toekomst goed onderwijs te blijven verzorgen. Op acht scholen van mijnplein, waaronder de Cyriacus, is de kwaliteit van het onderwijs onderzocht op verschillende onderdelen, zoals het lesgeven en de zorg voor leerlingen. De inspectie beoordeelt de kwaliteit van de scholen en het bestuur veelal als voldoende tot goed. Hieronder kunt u de specifieke informatie uit het bestuursrapport over de Cyriacusschool downloaden. Mocht u vragen hebben over het rapport dan kunt u deze richten aan de directeur van de school.

De inspectie houdt jaarlijks de vinger aan de pols voor wat betreft de resultaten, jaarverslagen, jaarplannen en signalen van ouders en leerlingen. Deze zijn in orde, waardoor de Cyriacus blijft vallen onder basistoezicht.

Op de website van de inspectie is er geen actueel rapport van de Cyriacus te vinden, omdat bestuursonderzoeken niet per school worden gepubliceerd. Dit onderzoek uit december 2018 is door school zelf hieronder toegevoegd als bijlage.

Terug naar boven