Groepsindeling (formatie)
groep 1-2: juf Tamara (ma-do-vr) en juf Miranda (di-woe)
groep 3-4: juf Monique (ma-di-vr) en juf Linda (di-woe-do), juf Miranda op do-ochtend.
groep 5-6: juf Sanne (ma-di-woe) en juf Karin (do-vr)
groep 7-8: juf Gerrie (ma mo-woe-do-vr) en vacature (ma-di)
- Op de dagen dat er meer leerkrachten bij een groep staan worden groepen gesplitst of instructies in kleine groepen gegeven.
- Daarnaast werkt juf Rini (3 dagen) dit schooljaar als onderwijsassistent. Zij zal in alle groepen de kinderen en de leerkracht ondersteunen. We hebben nog een vacature voor 2 dagen onderwijsassistent op de andere dagen.
- Doordat juf Tamara en juf Karin beiden voor 1 dag ouderschapsverlof opnemen is er een (tijdelijke) vacature. Deze zal in gr. 7/8 worden ingevuld worden.
- Op maandagmiddag zal juf Tamara groep 2-3 lesgeven. Juf Monique heeft dan groep 4 apart.
- Juf Tamara heeft op woensdag een dag voor haar taken rondom Interne Begeleiding (IB).
- Meester Eric zal dit schooljaar 3,5 dag per week voor de St. Cyriacus werken als directeur en ICT-er. Hij is ook voor een halve dag op de Dolfijn in Heino ICT-er. De werkdagen zullen per week wisselen.
- Juf Marije verzorgt op dinsdag de muzieklessen voor alle groepen
- Sportservice Hardenberg levert een vakleerkracht bewegingsonderwijs, die de gymlessen verzorgt.
Specialisten
vakleerkracht muziek: Juf Marije is geschoold aan het conservatorium en geeft alle groepen wekelijks muziekles.
specialist jonge kind: Juf Tamara heeft de masteropleiding Jonge Kind gevolgd.
intern begeleider: Juf Tamara heeft een opleiding tot intern begeleider gevolgd. De leerlingzorg valt onder haar takenpakket.
taalspecialist/leescoördinator en dyslexiespecialist: Juf Monique heeft een opleiding taalcoördinator gevolgd en is ook verantwoordelijk voor leesbevordering en onze Bieb op School. Dit doet ze samen met juf Sanne.
rekencoördinator: Juf Gerrie heeft de opleiding rekencoördinator gevolgd.
coördinator VierKeerWijzer:Juf Miranda heeft extra scholing op VierKeerWijzer gebied en coördineert de teamscholing en de doorgaande lijn.
Rots en Water: Juf Karin en juf Sanne zijn gecertificeerde Rots- en Watertrainers. Het schoolteam gaat in het najaar van 2021 de Rots-en Water-schooltraining volgen. Deze psychofysieke benadering zetten we in om communicatie en sociale vaardigheden en welzijn bij de kinderen te vergroten.
gedragsexpert: Juf Tamara heeft ook de opleiding gedragsexpert gevolgd. Deze kan zij als IB-er goed inzetten.
specialist meer- en hoogbegaafdheid: Juf Sanne heeft de opleiding specialist meer- en hoogbegaafdheid gevolgd. Zij zet deze kennis in om collega's te ondersteunen.
kindercoaches: Juf Monique en juf Miranda hebben de opleiding kindercoaching gevolgd. Zij zetten regelmatig hun kennis in om kinderen, collega's en ouders binnen de school te begeleiden.
cultuurcoördinator: Juf Karin, juf Tamara en meester Eric hebben de ICC-opleiding gevolgd. Juf Karin is op dit moment de coördinator bij ons cultuuronderwijs.
opleider in school: Juf Karin begeleid de stage-leergroep, die we als opleidingsschool van studenten van de Katholieke Pabo Zwolle hebben. De stagiaires samen vormen een leergroep die samenwerken aan een schoolontwikkelingsvraag, een schoolproject en/of doen een klein onderzoek.
leerspecialist: Juf Linda heeft de master SEN leerspecialist gevolgd. Zij zet deze kennis in om de IB-er en collega's te helpen met vragen.
directeur: Meester Eric heeft de Magistrum directeursopleiding Vakbekwaam afgerond.
Aanmelden nieuwe leerlingen
Het aanmelden van nieuwe leerlingen kan eigenlijk op elk moment geschieden. Voordat u uw eerste kind bij ons op school aanmeldt, volgt er eerst een kennismakingsgesprek tussen ouders en de directeur van de school. Daar waar mogelijk schuift de leerkracht van groep 1/2 ook aan bij dit gesprek. Als het gaat om een verhuizing of overstap schuift de IB-er aan. Op basis van het gesprek en andere bevindingen kunt u uw kind aanmelden via een aanmeldformulier bij de school of de website. Als er verder geen bijzonderheden zijn gaat de school over tot inschrijving van uw kind. In het kader van passend onderwijs is er ook bij aanmelding van een volgende leerling uit een gezin een gesprek mogelijk om te bespreken of er bijzonderheden zijn. Aanmelding in februari van het schooljaar vóór uw kind 4 jaar wordt zou fijn zijn. We kunnen daar dan rekening mee houden bij het maken van het formatieplaatje voor het schooljaar waarin uw kind op school komt. Zo’n 6 weken voordat uw kind vier jaar wordt neemt de leerkracht van groep 1/2 contact met u op. Er worden o.a. afspraken gemaakt over het huisbezoek en de dagdelen dat uw kind kan komen wennen in groep 1 voordat uw kind vier jaar is. Nieuwe kinderen zijn op de eerste schooldag na hun vierde verjaardag officieel welkom in groep 1.
Hoofdluiscontrole
Elke eerste week na een schoolvakantie, worden de kinderen op hoofdluis gecontroleerd. Dit wordt georganiseerd door de ouderraad. In de praktijk komt het erop neer dat alle kinderen door een aantal ouders worden gecontroleerd op hoofdluis. Kinderen op onze school worden geacht in principe aan deze controles mee te doen. Mochten er overwegende bezwaren zijn tegen deze controles, dan kunnen individuele ouders dit kenbaar maken bij de directie. Als er hoofdluis wordt geconstateerd bij een kind, wordt verwacht dat een ouder/verzorger zo spoedig mogelijk thuis tot behandeling overgaat om verdere besmetting in de school te voorkomen. Na behandeling is het kind weer welkom op school.
Leerlingenraad
De St. Cyriacusschool heeft een leerlingenraad. In de leerlingenraad zitten vertegenwoordigers van groep 3 t/m 8. Van elke groep zitten er twee vertegenwoordigers in de leerlingenraad. De leerlingenraad heeft als doel de betrokkenheid van de leerlingen op wat er in de school gebeurt te vergroten. De leerlingen leren meedenken, meepraten, meebeslissen, adviseren, problemen bespreekbaar maken, luisteren naar andermans meningen, discussiëren, een groep vertegenwoordigen, ideeën verzamelen, voorstellen doen, rekening houden met elkaar, keuzes maken, haalbare plannen maken, naar oplossingen en antwoorden zoeken, verantwoordelijk dragen en een voorbeeld te zijn voor anderen. De leerlingenraad vervult ook een actieve rol op speciale dagen/gebeurtenissen op school. De klassenvertegenwoordigers van groep 3 t/m 8 worden in het begin van het schooljaar gekozen. Zij blijven het hele schooljaar in de leerlingenraad.
Regels voor schorsing en/of verwijdering
Schorsen van leerlingen is onder voorwaarden op grond van Artikel 40c uit de Wet Primair Onderwijs mogelijk. Daarbij zijn scholen verplicht om schorsingen van langer dan een dag bij de inspectie te melden. Ook is opgenomen dat leerlingen voor ten hoogste één week geschorst kunnen worden. Scholen of bevoegde gezagen dienen de schorsing te melden. De inspectie gaat er van uit dat een schorsing zo kort mogelijk duurt en dat scholen zich rekenschap geven van de gevolgen voor het kind. Van scholen mag verwacht worden dat zij in geval van schorsing zorgvuldig te werk gaan en een vaste procedures volgen. De rechter toetst zo nodig of deze gevolgd zijn.
Voordeur
De voordeur van onze school is overdag vaak op slot en moet er aangebeld worden. We houden graag zicht op wie het gebouw binnenkomt namelijk. In het verleden is er bijvoorbeeld een keer een portemonnee van een collega gestolen. Voor schooltijd hoeft u als ouder niet helemaal om te lopen om een kleine boodschap aan de leerkracht door te geven. Dan is er nog voldoende sociale controle en is de voordeur altijd open tot na de startbel. Het is voor kinderen wel de bedoeling via de speelplaats binnen te komen, maar als ouder mag u dus via de voordeur naar binnen (of naar buiten). Bij regen mogen de kinderen overigens ook direct aan de voorkant naar binnen.
De kerk
De school onderhoudt contacten met de parochie en hun medewerkers. Waar mogelijk is er over en weer samenwerking bij bijvoorbeeld vieringen of belangrijke hoogtepunten uit het kerkelijk jaar. Bijvoorbeeld aan het begin en het einde van het schooljaar en op Witte Donderdag.
Mensen in de klas
Het kan voorkomen dat er andere mensen dan de eigen leerkracht in de klas van uw kind(eren) zijn. Zo brengen de directeur en intern begeleider klassenbezoeken en kan het ook voorkomen dat er een extern persoon komt observeren. Indien er gericht gekeken wordt naar een individueel kind door iemand die niet op school werkt, dan zal er eerst toestemming aan de ouders van dat kind worden gevraagd. Tevens bieden we ook jaarlijks stageplaatsen aan voor studenten (in ieder geval voor de Katholieke Pabo Zwolle). Gebruik van beeldopnames In het kader van de schoolontwikkeling worden soms video-opnames gemaakt van een groep en/of leerkracht, hierbij staat altijd het leerkrachtengedrag centraal. Deze opnames worden gebruikt bij een nabespreking zodat de leerkracht daarvan kan leren en/of om de leerlingen beter te kunnen begeleiden We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat. In het kader van de leerlingbegeleiding wordt soms ook gebruik gemaakt van video-opnames van een individuele leerling. In zo’n geval zal de school vooraf toestemming vragen aan de ouders van dat kind. Bij het gebruikmaken van video-opnames wordt het privacyreglement in acht genomen en de opnames na gebruik gewist. Wij beschikken als school over een eigen internetsite, ouderapp en Facebookaccount waar ook foto’s van kinderen op kunnen worden geplaatst. Met het plaatsen van die foto’s wordt zorgvuldig omgegaan. Er zullen alleen foto’s worden geplaatst van kinderen waarvan de ouders te kennen hebben gegeven hier akkoord mee te gaan.
Mobiele telefoons
Het gebruik van mobiele telefoons door kinderen is onder schooltijd verboden. Dringende berichten kunnen doorgegeven worden via het telefoonnummer van de school. Alleen in zeer bijzondere gevallen kan na toestemming van de directie een uitzondering worden gemaakt. Eventuele naar school meegenomen mobiele telefoons blijven achter in de tas die aan de kapstok hangt (en worden daar onder schooltijd niet uitgehaald). De school is niet verantwoordelijk voor het zoekraken van mobiele telefoons!
Bibliotheek
In Hoonhorst zijn we in het gelukkige bezit van een bibliotheek. Daarnaast heeft ook de school een schoolbibliotheek: de Bieb op School. Kinderen kunnen hier een dagelijks voor schooltijd actuele boeken lenen voor in de klas. Tevens kunnen de kinderen boeken lenen voor thuis. Dat kan zonder pas, omdat ze in het systeem van de Bieb op School ingevoerd zijn. Lezen is belangrijk, ook voor de zelfredzaamheid in de maatschappij. Als school lenen we vaak boeken van de bibliotheek. Aan te raden is om dit als ouders ook te doen. Daarnaast nemen we een aantal diensten/pakketten af bij de bibliotheek Dalfsen ter bevordering van het lezen. In oktober wordt de nodige aandacht besteed aan de Kinderboekenweek. Tevens nemen we deel aan de nationale voorleeswedstrijd en doen we aan boekpromotie.
Verzoek politie
Graag willen wij, mede op verzoek van de politie, de ouders van kinderen die per fiets naar school gaan vragen erop toe te zien dat de fiets van de kinderen in goede staat verkeert. Elk jaar gebeuren er in het verkeer veel ongelukken, met name bij kinderen en opgroeiende jongeren.
Trakteren
Als uw kind jarig is, mag het uiteraard trakteren. Wilt u vlak voor de verjaardag (met name bij groep 1/2 in verband met de instroom van nieuwe leerlingen) het exacte aantal leerlingen aan de leerkracht vragen? We hebben geen traktatiebeleid, maar willen u wel vragen de traktatie niet te groot te maken en rekening te houden met de hoeveelheid minder gezonde ingrediënten.
Zonnebrand: smeerbeleid
Ouders zijn zelf verantwoordelijk voor het insmeren van hun kind. Zelfs een goede zonnebrandcrème biedt, volgens de laatste inzichten, onvoldoende bescherming tot het einde van de schooldag. Als u uw kind tussen de middag een nieuwe laag wilt laten opbrengen kunt u zonnebrand meegeven in de tas. Tip: stop de fles in een plastic zakje i.v.m. mogelijke lekkage. Uw kind kan zichzelf dan opnieuw insmeren tijdens de overblijf. Jongere kinderen kunnen oudere kinderen vragen om hulp. Met de overblijfouders is afgesproken dat zij de kinderen bij zonnig weer willen helpen onthouden om te smeren en elkaar te helpen waar nodig. Op de site van het KWF en Slim met de Zon kunt u meer lezen over het belang van goed insmeren.
Wensjes groep 1 / 2
Naast de deur van het lokaal van groep 1 / 2 hangt een kalender waarop verjaardagen van vaders, moeders, opa’s en oma’s kunnen worden aangegeven. Desgewenst kunnen hiervoor wensjes door de kinderen worden gemaakt.
Speelgoed
Wilt u uw kind geen speelgoed mee naar school geven? Vaak gaat het stuk of raakt het zoek. Uitzonderingen hierop zijn er voor de kinderen van groep 1 en 2 bij verjaardagen, als een kind voor het eerst naar school gaat of voor in de vertelkist of themahoek.
Fotograaf
Elk jaar komt de schoolfotograaf. De afname van de foto’s is geheel vrijblijvend. Er worden ook foto’s gemaakt met gezinsleden, die op onze school zitten. Sommige jaren is er ook de mogelijkheid om met broertjes of zusjes, die niet bij ons op school zitten op de foto te gaan. Dat communiceren we dan in de nieuwsbrief of per mail.
Merken van kleding
Wilt u de kleding van de kinderen van een naam voorzien? Dassen, mutsen, gymspullen, laarzen en dergelijke. Hiermee voorkomt u het zoekraken van bovengenoemde materialen. Te mooie kleding die niet vies mag worden is een belemmering in het spel.
Vervoer van kinderen
Het komt regelmatig voor dat een groep kinderen deelneemt aan een activiteit elders, bijvoorbeeld een excursie of museumbezoek. In dergelijke gevallen wordt vaak een beroep op ouders gedaan om voor het vervoer te zorgen. De school verwacht dat ouders die rijden een inzittendenverzekering hebben afgesloten.
Dit is de wetgeving:
- Kinderen kleiner dan 1,35 m. moeten een autostoeltje of zitverhoger gebruiken.
- Kinderen groter dan 1,35 m. en volwassenen moeten de autogordel gebruiken en mogen zonodig ook een zitverhoger gebruiken.
- De autostoeltjes en zitverhogers moeten goedgekeurd zijn en voor een goede werking op de juiste manier zijn vastgezet. Een uitzondering op bovenstaande is het volgende: Bij incidenteel vervoer van kinderen ouder dan 3 jaar en kleiner dan 1,35 m. over een kleine afstand is het gebruik van een autostoeltje of zitverhoger niet verplicht. Als vuistregel geldt: niet meer kinderen vervoeren dan er autogordels aanwezig zijn!
We houden ons aan bovenstaande wettelijke regels en gaan verder door het gebruik van zitverhogers onder de aandacht te brengen bij het regelen van schoolexcursies. Ouders die rijden mogen verlangen dat in hun auto alle kinderen onder de 1,35 m. zitverhogers gebruiken. Meer informatie over excursie en schoolreizen vindt u in ons protocol op de website.
Pauze-eten
Voor in de ochtendpauze (10.15 uur - 10.30 uur) mogen de kinderen fruit en drinken meenemen. Op dagen dat we meedoen met het schoolfruitproject willen we graag dat iedereen sowieso fruit eet. Dat mag het schoolfruit zijn of fruit van thuis. Kinderen kunnen aangesproken worden op ongezonde keuzes bij de pauze of overblijf. Snoep is niet toegestaan als pauzehap of bij de lunch.
Gymnastiek
Tijdens de gymnastieklessen is het gewenst, dat de kinderen hiervoor geschikte kleding dragen. Voor de kinderen van groep 1 / 2 een gymnastiekbroek, t-shirt en gymschoenen (liefst met elastiek in plaats van veters). Voor de kinderen van groep 3 t/m 8, een gymnastiekbroek, t-shirt en gymnastiekschoenen geschikt voor binnensport. Als uw kind nog geen veters kan strikken, wilt u hier dan nog eens extra aandacht aan besteden? Daarnaast voor de groepen 5 t/m 8 een handdoek om af te drogen na het douchen na afloop van de gymles. Indien gewenst mogen de kinderen een deodorantroller en gel meenemen; geen spuitbussen! Verder willen wij u aanraden de spullen van een naam te voorzien; u voorkomt hiermee zoekraken. Wanneer een kind om de een of andere reden niet mag sporten, dient u dit schriftelijk aan de leerkracht te melden. De kinderen van groep 1/2 laten de gymspullen op school. Voor de vakanties worden de gymkleren mee naar huis gegeven om te wassen. De kinderen van groep 3 t/m 8 dienen op maandag en woensdag hun gymkleren bij zich te hebben.
Rookvrije school
De school voldoet aan de wettelijke verplichting om volledig rookvrij te zijn. Dat betekent dat bij alle activiteiten in en om school nergens op het plein (of binnen) gerookt mag worden.
Website, ouderapp en social media
Op onze website (www.cyriacus.nl), ouderapp en facebookpagina staan regelmatig foto’s en verslagen van activiteiten. De ouderapp gebruiken we ook om gesprekken in te plannen. Alle ouders hebben schriftelijk aangegeven waarvoor ze wel of geen toestemming geven betreffende het delen van foto’s en films. Dit kan natuurlijk aangepast worden op verzoek. Voor vragen over bovenstaande kunt u bij de directeur terecht.
Corona-maatregelen
We kunnen vooraf natuurlijk niet zeggen welke invloed Corona dit schooljaar zal hebben op ons onderwijs. We zullen de landelijke protocollen blijven volgen en deze specifiek maken voor onze school. Dat gaat in overleg met het team en de MR. Ouders worden via de mail en/of nieuwsbrieven op de hoogte gehouden. Zoals we nu inschatten zullen we schooljaar 2021-2022 kunnen werken met normale haal- en brengroutes en de standaard overblijf. Ouders zullen hopelijk weer zonder beperkingen toegestaan zijn in en om het gebouw.
GEZONDHEIDSZORG (INGEZONDEN INFORMATIE)
Logopediste
Vroeger kregen alle leerlingen (met toestemming van ouders) op school een logopedische screening. Dat is niet meer zo. Indien u zelf of de leerkracht zorgen heeft over bijvoorbeeld de spraaktaalontwikkeling, de stem of het mondgedrag van uw kind, is het wel mogelijk om uw kind aan te melden voor een logopedisch onderzoek op school. Het maakt hierbij niet uit in welke groep uw kind zit. U kunt rechtstreeks contact opnemen met de schoollogopedist of uw kind via de leerkracht aanmelden. Als u rechtstreeks contact opneemt met de schoollogopedist vragen wij u de leerkracht of intern begeleider hiervan op de hoogte te stellen. De schoollogopedist is in dienst van de gemeente Dalfsen. Haar naam is Elselien Groot-Zeilstra en u kunt haar bereiken op telefoonnummer: 038 4221679 of 06 10 85 06 77
Schoolarts
De Jeugdgezondheidszorg stelt zich ten doel het opsporen, bestrijden en voorkomen van factoren, die een gezonde groei en ontwikkeling van de jeugd kunnen verstoren. Daartoe wordt ieder kind onderzocht. Voor de basisschoolperiode ging u met uw kind naar het consultatiebureau. Nu uw kind naar school gaat, neemt de afdeling Jeugdgezondheidszorg van de GGD deze taak over. In principe wordt uw kind in groep 2 en 7 door de schoolarts en/of doktersassistente onderzocht. Tussentijds kunnen er ook onderzoeken op verzoek van ouders, leerkrachten, schoolbegeleidingsdienst en interne begeleider plaatsvinden. Als er vragen of problemen zijn, kunt u altijd contact met de GGD opnemen, ook al is uw kind nog niet aan de beurt voor een onderzoek.
Gezondheidsonderzoeken door GGD IJsselland
De Jeugdgezondheidszorg van GGD IJsselland ( 0-18 jaar) doet op de basisschoolleeftijd gezondheidsonderzoeken als kinderen 5-6 jaar (ongeveer groep 2) en 10-11 jaar (groep 7) oud zijn. Daarnaast komen we in groep 8 een keer op school om voorlichting te geven over een gezonde leefstijl.
Leeftijd van 5 of 6 jaar
Als kinderen 5 of 6 jaar oud zijn dan doen we het gezondheidsonderzoek in twee delen:
- De doktersassistente komt eerst een keer op school voor een ogen- en gehoortest;
- Op een later moment nodigen we kind en ouder(s) uit bij ons op het consultatiebureau voor het tweede deel van het gezondheidsonderzoek door onze jeugdverpleegkundige.
Leeftijd van 10 of 11 jaar
Als kinderen 10 of 11 jaar oud zijn komt onze doktersassistente op school om de lengte en het gewicht van kinderen te meten. De ouder vult thuis vooraf een vragenlijst in via het online ouderportaal Mijn Kinddossier en kan daar ook zelf vragen in stellen. Bijvoorbeeld over groei, ontwikkeling, gedrag en opvoeding. Na afloop ontvangt de ouder bericht via e-mail dat de resultaten van het onderzoek klaarstaan in Mijn Kinddossier.
Voorlichting in groep 8
Als kinderen in groep 8 zitten komen we een keer op school om voorlichting te geven over een gezonde leefstijl. De voorlichting duurt 50 minuten en heeft een interactieve werkvorm. De leerkracht is bij deze voorlichting aanwezig. Onze doktersassistente maakt tijdens de voorlichting gebruik van het digibord. Na afloop nemen de leerlingen een werkblad en informatie voor hun ouder(s) mee naar huis.
Vragen over ontwikkeling of opvoeding
Naast deze reguliere gezondheidsonderzoeken kunt u altijd met vragen over de ontwikkeling of opvoeding van uw kind of over het ouderschap bij ons terecht. Elke school heeft een vaste jeugdverpleegkundige als contactpersoon. U kunt haar benaderen als u vragen heeft. En als u al bekend bent met een collega van haar, dan zet ze uw vraag naar haar door. Voor onze school is Eva Groen de contactpersoon.
Eva Groen, jeugdverpleegkundige
e.groen@ggdijsselland.nl, 06 -11 30 59 37 (werkdagen: dinsdag, woensdag en donderdag)
Algemeen nummer van de jeugdgezondheidszorg tijdens kantoordagen: 088-4430702
Daarnaast heeft de jeugdverpleegkundige regelmatig contact met de IB’er van uw school. Ook is het mogelijk dat zij aansluit bij een overleg op school over uw kind, nadat u daarvoor toestemming hebt gegeven.
E-mail jeugdgezondheidszorg@ggdijsselland.nl
Website www.ggdijsselland.nl