Huisbezoek
Voordat het kind vier jaar wordt, komt de groepsleerkracht van groep 1/2 op huisbezoek. Op deze wijze is de leerkracht geen nieuw gezicht meer en is er tijd voor persoonlijke aandacht. Er is ook een boekje ontwikkeld over de praktische zaken in groep 1/2. Dit boekje zal ook tijdens het huisbezoek besproken worden.
Informatieavond
In september wordt er een informatieavond gehouden voor groep 1/2 en 7/8. We willen u op deze avond met name informeren over groep specifieke zaken. De leerkrachten van groep 1 t/m 8 dragen er tevens zorg voor dat ouders informatie schriftelijk ontvangen aan het begin van het schooljaar.
Kennismakingsgesprekken
In het begin van het schooljaar houdt de school kennismakingsgesprekken voor de groepen waarvan de leerling een nieuwe leerkracht heeft. Samen met ouders (en vanaf groep 5 ook de leerlingen) willen we in deze gesprekken duidelijke haalbare afspraken maken over wensen en verwachtingen rondom het onderwijs met als doel om het onderwijs voor het kind zo goed mogelijk af te stemmen. Daar hebben leerkrachten en ouders beide een rol in. Voor nieuwe leerlingen in groep 1 is er een huisbezoek ingepland als kennismaking en voor groep 8 zijn er diverse gesprekken rondom de verwijzing naar het voortgezet onderwijs. Dit start eind groep 7 met het verwijzingsgesprek.
Rapportage en zorggesprekken
De kinderen van groep 3 t/m 8 krijgen tweemaal per jaar een rapport mee naar huis. Dit gebeurt eind januari of begin februari en voor de zomervakantie. De kinderen uit groep 1 en 2 krijgen alleen voor de zomervakantie een rapport mee.
In november is er een voortgangsgesprek voor alle groepen.
Na het 1e rapport in februari volgt er voor de ouders met een kind in groep 3 t/m 7 indien gewenst een zorggesprek. Voor ouders met een kind in groep 8 is er in februari het adviesgesprek voortgezet onderwijs.
In april vinden de voortgangsgesprekken plaats met de ouders met kinderen in groep 1 t/m 6. Voor de ouders met een kind in groep 7 staat in juni of juli een gesprek gepland, waarin de leerkracht van groep 7 een voorlopig onderbouwd advies geeft voor het voortgezet onderwijs. In juli krijgen de kinderen van groep 3 t/m 8 hun tweede rapport en krijgen de kinderen van groep 1 en 2 hun 1e schoolrapport.
Na het rapport aan het einde van het schooljaar staat er geen (rapport)gesprek gepland. Uiteraard bestaat de mogelijkheid om naar aanleiding van het schriftelijke rapport op aanvraag van de leerkracht of ouder in gesprek te gaan over het rapport van het kind. Voordat het rapport met het kind mee naar huis gaat, is het de gewoonte op onze school dat leerkrachten het rapport individueel toelichten aan het kind.
Communicatie: maandmail en nieuwsflitsen
Zoals hierboven beschreven krijgen de ouders binnen een maand na de start van het schooljaar schriftelijke informatie over de dagelijkse gang van zaken in de groep, methodegebruik en leerlijnen, huiswerk en meer. De ouders ontvangen regelmatig een maandmail van de groepsleerkracht waarin de leerkracht de ouders informeert over actuele zaken in de groep, over de doelen waaraan gewerkt wordt in de komende periode voor bepaalde vakken en meer. Daarnaast informeert de directeur de ouders per mail met regelmaat over activiteiten voor de hele school, schoolontwikkelingen en meer in de Nieuwsflitsen.
Inloopmomenten
De school organiseert inloopmomenten voor de ouders. Ouders zijn dan onder schooltijd welkom in de klas om samen met het kind onder andere gemaakt werk van kinderen te bekijken.
Koffiemoment
De school organiseert één of twee keer per schooljaar een avond voor ouders om op een laagdrempelige manier in gesprek te gaan of hen te bevragen over zaken op school. Het onderwerp van het koffiemoment is gevarieerd en kan betrekking hebben op onderwijsinhoudelijke, organisatorische of opvoedkundige zaken.
Jaarkalender
Ouders ontvangen per schooljaar indien gewenst een papieren jaarkalender waar alle op dat moment bekende data vermeld staan (onder andere van bovengenoemde activiteiten zoals gesprekken en informatieavonden). In de Nieuwsflitsen worden toevoegingen en wijzigingen bekend gemaakt. Op de website is altijd een actuele jaarkalender in te zien, die ook te koppelen is aan de persoonlijke digitale agenda.
Huiswerk en ouderbegeleiding
We zijn van mening dat het verantwoord is, kinderen in beperkte mate huiswerk mee te geven. Zo willen we ze laten wennen aan het begrip “huiswerk”. Ervaring heeft uitgewezen dat kinderen daar baat bij hebben als ze de stap naar het voortgezet onderwijs zetten. Regelmatig wordt ook de hulp van ouders gevraagd, om thuis nog extra te oefenen bij technisch lezen, spelling of tafels. In de bovenbouw stimuleren we de leerlingen om materialen mee te nemen voor met name de wereld verkennende thema’s. Samen met de leerlingen dragen we er zorg voor dat de 5 hoofdvragen voor de thema’s door iedereen beantwoord kunnen worden. De leerlingen hoeven hier niet specifiek thuis voor te leren. De topografie moet in de groepen 5 t/m 8 wel thuis ingeoefend worden. Op school krijgen de leerlingen hier ook tijd voor. Het opdoen van enige kennis is van belang, maar nog belangrijker is de studiehouding waar wij ook tijdens de schooluren door middel van zelfstandig werken grote aandacht aan besteden. Kinderen moeten de tijd krijgen om te wennen aan leren en studeren. Kinderen kunnen de hulp van ouders daar zeker bij gebruiken. Ouders kunnen belangstelling tonen, stimuleren en eventueel overhoren. We verwachten van de kinderen van groep 6 t/m 8 dat ze een agenda gebruiken die dagelijks mee naar school en weer mee naar huis gaat. De leerkrachten begeleiden de kinderen bij het agendagebruik. Kinderen moeten wel thuis de te leren stof plannen. Ondersteuning van ouders is voor de meeste kinderen hierbij nog nodig.