De klachtenregeling is ingesteld om een veilig schoolklimaat te waarborgen. Veruit de meeste klachten over de dagelijkse gang van zaken in de school zullen in onderling overleg tussen ouders, kinderen, personeel en schoolleiding op een juiste wijze worden afgehandeld. Indien de afhandeling niet naar tevredenheid heeft plaatsgevonden, of de aard van de klacht is ernstiger van aard, kan men een beroep doen op deze klachtenregeling.
De klachtenregeling gaat uit van klachtenbehandeling op drie niveaus:
- op schoolniveau, nl. door contactpersoon
- op stichtingsniveau, nl. door vertrouwenspersoon
- op landelijk niveau, nl. door Landelijke Klachtencommissie
U kunt als ouder kiezen of u een klacht wilt bespreken met de contactpersoon van de school of met de vertrouwenspersoon.
Contactpersoon
De contactpersoon op de Cazemierschool is Sandra Bredewold, een ouder van onze school. Zij is te bereiken op [email protected]
De contactpersoon op school heeft de volgende taken:
- Aanhoren van de klacht
- Nagaan of voor de hand liggende stappen zijn uitgevoerd
- Helpen bij zo nodig klacht op schrift te stellen en uitleggen van procedure
- Doorspelen van klacht naar vertrouwenspersoon, met afschrift aan het bestuur
- Eventueel adviseren, na overleg met vertrouwenspersoon
Vertrouwenspersonen
Het bestuur heeft twee vertrouwenspersonen aangesteld. Ouders mogen zelf kiezen, welke persoon ze in vertrouwen willen nemen. Het is niet verplicht de klacht via de contactpersoon te laten lopen. Wel kan de vertrouwenspersoon proberen in “lichte” gevallen de klacht af te handelen. Beide vertrouwenspersonen zijn door het algemeen bestuur benoemd.
De taken van de vertrouwenspersoon zijn:
- Nagaan of door bemiddeling een oplossing kan worden bereikt
- Bij handhaving van de klacht bekijken of de klacht naar het bestuur of de landelijke klachtencommissie gaat
- Begeleiden van de klager(s) bij de verdere procedure en desnoods bij het aangifte doen (als er sprake is van wetsovertreding). -
- Eventueel helpen bij inschakelen van zorginstanties, zoals Dimence of Slachtofferhulp.
- Geven van gevraagd en ongevraagd advies aan het bestuur.
De klager beslist, na overleg met de vertrouwenspersoon, wat er met de klacht moet gebeuren: Behandeling door de vertrouwenspersoon of aanhangig maken bij de landelijke klachtencommissie. De vertrouwenspersoon stuurt een afschrift van de klacht aan het dagelijks bestuur. De vertrouwenspersoon of de landelijke klachtencommissie geeft een advies aan het bestuur. Het bestuur zal aan moeten tonen wat zij aan het probleem gaat doen.
Voor onze school zijn de vertrouwenspersonen:
Mevrouw H. Warmelink, telefoon 0572 – 37 14 05
De heer J. Tammeling, telefoon 0529 – 43 23 57 of 06 – 229 830 45
Contactgegevens Stichting GCBO Postbus 82324, 2508 EH DEN HAAG Telefoon: 070 – 386 16 97 Email: [email protected] Website: www.gcbo.nl
Klachtenprocedure
Scholen zijn verplicht een klachtenregeling vast te stellen en zich aan te sluiten bij een klachtencommissie. Stichting Floreant is aangesloten bij de landelijke klachtencommissie van de GCBO (Geschillencommissies Bijzonder Onderwijs). Onderstaande informatie komt uit de klachtenregeling van deze klachtencommissie.
Voortraject klachtindiening
Een klager die een probleem op of met de school of instelling ervaart, neemt contact op met degene die het probleem heeft veroorzaakt, tenzij de aard van het probleem zich daartegen verzet. Indien dat contact niet tot een oplossing leidt, legt de klager het probleem voor aan de directie. De klager kan het probleem bespreken met de contactpersoon of de (externe) vertrouwenspersoon. Als het probleem niet is of wordt opgelost kan een klacht worden ingediend, zoals omschreven in artikel 6 van het modelreglement (bij de klachtencommissie of bij het bevoegd gezag).
Vertrouwensinspecteur
De vertrouwensinspecteur kan klachten over seksuele intimidatie adequaat afhandelen. Zij vervult een klankbordfunctie voor leerlingen en personeelsleden die slachtoffer zijn van seksuele intimidatie of die worden geconfronteerd met seksuele intimidatie ten opzichte van andere leerlingen of personeelsleden. Zij adviseert over te nemen stappen en verleent bijstand bij het zoeken naar oplossingen. Desgewenst begeleidt ze bij het indienen van een klacht of het doen van aangifte.
Bij wie wordt een klacht gemeld
Klachten over zaken in het onderwijs en op school moeten in eerste instantie gemeld worden bij de betreffende stamgroepleider of de directeur. Geeft dit niet het gewenste resultaat, dan kan men met iedere klacht naar de contactpersoon of vertrouwenspersoon gaan. Degene over wie geklaagd wordt krijgt de klacht te zien, om zich er adequaat tegen te kunnen verweren. Voorbeelden van klachten zijn: pesten door kinderen of leerkrachten, nalatigheid of disfunctioneren van leerkrachten, geestelijke intimidatie, isoleren of negeren van kinderen, lichamelijke of seksuele mishandeling, wanbeleid op school, onveilige speeltoestellen, etc. Klachten over het bestuursbeleid dienen rechtstreeks bij het bestuur gemeld te worden. Mocht dit niet voldoende afgehandeld worden dan kan vervolgens de vertrouwenspersoon ingeschakeld worden.