Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Berichten, ziekte, dokter, tandarts
Wanneer u een bericht wilt doorgeven of om een andere reden de school belt, doet u dit dan een kwartier voor schooltijd. Een leerkracht is onder schooltijd niet in staat om aan de telefoon te komen. Als u een leerkracht langer wilt spreken, belt u dan na 14.15 uur.
U kunt uw kind(eren) ziekmelden door middel van de Parro app. Ook kunt u telefonisch contact leggen met de school. Ziekmeldingen ontvangen wij graag voor 8.30 uur. Wij voelen ons namelijk verantwoordelijk als uw kind zonder afmelding afwezig is.
Als uw kind tijdens schooluren naar huis moet, bijvoorbeeld voor een bezoek aan de dokter of de tandarts, wilt u dit dan vooraf doorgeven en in alle gevallen uw kind komen ophalen. Wij mogen geen kinderen alleen wegsturen onder schooltijd omdat wij aansprakelijk worden gesteld als er wat met uw kind gebeurt in deze tijd. Wij kunnen en mogen deze verantwoordelijkheid niet op ons nemen.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Verlof
In de leerplichtwet staat dat ouders ervoor moeten zorgen dat hun kind naar school gaat. Vanaf 5 jaar is uw kind leerplichtig. Zomaar wegblijven mag niet; onze school móet dit ook melden. De leerplichtambtenaar controleert dit namelijk en onderneemt hier eventuele actie op. Een beroep op vrijstelling geregeld schoolbezoek (verlof) kan worden gedaan als er sprake is van 'gewichtige omstandigheden' (artikel 11 lid g).
Gewichtige omstandigheden
Wanneer er sprake is van zwaarwichtige redenen, kan de directeur van de school tot maximaal 10 dagen per jaar extra verlof geven. Zwaarwichtige redenen kunnen zijn: ziekte in het gezin, huwelijk naaste familieleden, wettelijke verplichtingen, godsdienstplichten, jubilea, begrafenis, verhuizing, medische of sociale redenen.
Vakantieverlof
Extra vakantieverlof kan in principe nooit verleend worden. Er wordt alleen extra vakantieverlof verleend, indien men gedurende de vastgestelde vakanties geen verlof op mag nemen van de werkgever en indien men dit door een officiële werkgeversverklaring kan aantonen. Indien dit verlof wordt verleend, kan dit slechts één keer per schooljaar en niet in de eerste twee weken van een nieuw schooljaar. De vrijdag voor de zomervakantie en de eerste schooldag na de zomervakantie wordt nooit verlof gegeven. Meer dan tien dagen vakantieverlof mag door een directeur niet worden verleend. Ieder schooljaar moet dit verlof worden aangevraagd, er is geen automatische verlenging. Een dergelijk vakantieverlof moet twee maanden vooraf aangevraagd worden.
Aanvraag verlof
Voor het aanvragen van verlof zijn formulieren op school aanwezig. U kunt dit formulier ook vinden op onze website onder het kopje verlof. Het aanvragen van verlof onder schooltijd is verplicht. Het verlof moet minstens drie dagen vooraf schriftelijk worden aangevraagd bij de directie (met uitzondering van verlof voor een begrafenis).Voor een verlof van meer dan tien dagen moet u zich altijd wenden tot de leerplichtambtenaar van de gemeente Culemborg. Voor een (korte)afspraak bij tandarts, huisarts of logopedie is geen verlofaanvraag vereist.
Ongeoorloofd schoolverzuim
Als een kind verzuimt terwijl geen toestemming is gegeven of de school niet op de hoogte is, dan wordt dit schoolverzuim doorgegeven aan de leerplichtambtenaar van de gemeente Culemborg. Dit is een wettelijke verplichting.
Te laat komen valt ook onder ongeoorloofd verzuim. De school is verplicht dit na 10 keer te melden bij de leerplichtambtenaar. Sinds 1 april 2017 zijn alle basisscholen aangesloten op het verzuimregister. Hierbij wordt de melding digitaal doorgezet naar de gemeente. De leerplichtambtenaar gaat het verzuim onderzoeken. U kunt een waarschuwing krijgen of er wordt proces-verbaal opgemaakt.