Vormen van ouderparticipatie bij ons op school
Als ouder kunt u op verschillende manieren participeren in het onderwijs:
- Schoolse activiteiten ondersteunen en voorbereiden met uw kind, door in gesprek te gaan over wat uw kind doet op school, informatie vanuit school samen te lezen, met uw kind te oefenen voor toetsen, uw kind te ondersteunen bij het maken van spreekbeurten, enzovoort.
- Bijwonen van ouderavonden, vieringen, rapportgesprekken.
- Hand- en spandiensten verlenen op school die niet direct met het onderwijsproces te maken hebben, zoals meegaan op schoolreis of excursies, ondersteunen van de activiteitencommissie bij allerlei activiteiten, schoonmaken van materialen, het meenemen van de was, luizencontroles uitvoeren.
- Deelnemen aan het leerproces, bijvoorbeeld door te lezen met een groepje leerlingen of kinderen te begeleiden op de computers.
- Meedenken over de organisatie van het onderwijs bij ons op school door zitting te nemen in de medezeggenschapsraad, de activiteitencommissie of de klankbordgroep.
Activiteitencommissie
De activiteitencommissie (AC) ondersteunt en werkt samen met het team bij de organisatie van allerlei schoolactiviteiten, festiviteiten, ouderavonden, enzovoort. Op de ONS zijn er twee activiteitencommissies, op elke locatie één. Zij werken zelfstandig, zowel op organisatorisch (bedenken van de activiteiten/thema’s) als op financieel gebied (incasseren van machtigingen, begroting/jaarrekening). Wel is er in de vorm van een ‘dagelijks bestuur’ regelmatig overleg tussen de activiteitencommissies van de locaties. Elke AC houdt ± 1 x per 6 weken een vergadering. Als u nog vragen, tips en/of opmerkingen heeft voor de AC, geef deze dan mondeling of schriftelijk door aan een van de AC-leden. De namen vindt u in de activiteitenkalender en op de website. U kunt ook mailen:
AC locatie Molenzicht: ac.molenzicht@cpob.nl
AC locatie Parijsch: ac.parijsch@cpob.nl
Medezeggenschapsraad
De medezeggenschapsraad (MR) draagt zorg voor de belangen van iedereen die bij de school betrokken is. In de MR worden dan ook allerlei verschillende zaken besproken, die met de school te maken hebben. De MR geeft advies aan team, directie en/of bestuur op het gebied van vaststellen of wijzigen van het schoolbeleid op verschillende gebieden. De taken en bevoegdheden van de MR zijn beschreven in het MR-reglement dat u op school kunt inzien. De MR bestaat voor de helft uit vertegenwoordigers van de ouders (max. 4 in totaal) en voor de andere helft uit vertegenwoordigers van het team. De notulen van de MR zijn op aanvraag beschikbaar. Indien er nieuws is vanuit de MR kunt u dit ook terugvinden in ons ONS-Bulletin. De namen van de MR-leden kunt u vinden in de activiteitenkalender of op de website. Als u vragen en/of opmerkingen heeft voor de MR, kunt u dat mondeling of schriftelijk doorgeven aan een van de MR-leden. Stel vragen bij voorkeur per mail: mr.ons@cpob.nl.
Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad
De MR van de Oranje Nassauschool heeft ook een vertegenwoordiging in de Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad (GMR) van de gezamenlijke scholen van stichting CPOB. In deze GMR komen zaken aan de orde die voor alle scholen gelden.
Klankbordgroep
De klankbordgroep op de Oranje Nassauschool is een informeel orgaan dat bestaat uit een groepje enthousiaste ouders/verzorgers, die het interessant vinden om betrokken te zijn bij het reilen en zeilen van de school. Drie keer per jaar komen deze ouders en de directie samen. Het doel van de Klankbordgroep is samen ‘van gedachten wisselen.'
Meewerkende ouders
Bij veel zaken die wij op school voor de kinderen organiseren, kunnen wij het niet alleen af. Wij vragen u als ouders daarom regelmatig om ons te komen helpen. Uw hulp kan worden ingezet voor wekelijks terugkerende activiteiten (bijv. ontwikkelingsspelletjes, handvaardigheid, enz.) of voor incidentele werkzaamheden (bijv. uitstapjes, sportdagen). Ouders worden in een van de eerste weken van het schooljaar uitgenodigd om zich op te geven. Hulp is altijd welkom, al is het maar één keer. Heeft u zich in eerste instantie niet opgegeven en komt u later in het jaar tot de ontdekking dat u toch nog graag mee zou willen helpen? Neem dan even contact op met een van de leerkrachten. (Als u op school komt helpen en u heeft nog een klein kind bij u, vraag dan even aan de leerkracht of het uitkomt. De ene keer lukt dat beter dan de andere keer).