Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Mocht uw zoon of dochter in verband met ziekte, bezoek aan een arts of tandarts niet naar school komen, wilt u dit dan voor 8.30 uur even laten weten via een telefoontje of een berichtje via Parro? Ontvangen wij van u geen bericht, dan zullen wij rond 9.00 uur proberen u telefonisch te benaderen. Wij willen ernstige incidenten hiermee uitsluiten. Als uw kind regelmatig te laat op school komt, wordt u daarvan op de hoogte gesteld. Het is daarom verstandig om ook het telefoonnummer van uw werk op school achter te laten. Vriendelijk verzoeken wij u wijzigingen zo snel mogelijk door te geven.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Kinderen zijn leerplichtig vanaf 5 jaar. Dit betekent dat u uw kind vanaf deze leeftijd niet zomaar thuis mag houden. In voorkomende gevallen zult u dus verlof moeten aanvragen. Bij het beoordelen van verlofaanvragen worden bij ons op school de richtlijnen van het overeengekomen eilandelijk verlofbeleid op Schouwen Duiveland aangehouden. Deze richtlijnen kunt u vinden op de site van Obase http://www.obase.nl/extra-verlof/ en op de site van onze school.Een verzoek tot extra verlof op grond van artikel 13a van de Leerplichtwet dient minimaal 8 weken van tevoren aan de directeur van de school te worden voorgelegd.
Verlof om medische redenen:
Het betreft hier een bezoek aan bv huisarts, tandarts/orthodontist of specialist. Zo’n bezoek hoeft u slechts mede te delen aan de betrokken leerkracht. We vragen u wel om dergelijke afspraken zoveel mogelijk buiten schooltijd te maken. Dit zal echter niet altijd lukken. Kinderen mogen alleen zonder begeleiding naar huis of naar een van bovengenoemde bezoeken als u dit schriftelijk aan ons meedeelt.
Verlof ten bate van therapie tijdens schooltijd:
Een aantal van onze leerlingen heeft hulp bij logopedie, fysiotherapie e.d. onder schooltijd. De reden van dit beleid ligt in het feit dat het verzuim onder schooltijd toeneemt, doordat er meer en beter gediagnosticeerd wordt binnen ons huidige onderwijs. Kinderen krijgen gerichter hulp geboden, een positief feit. Voor therapie onder schooltijd zijn er echter ook wettelijke eisen aanwezig (vergelijkbaar met verzuim). Het is niet aan de ouders om te bepalen of het kind tijdens schooltijd aan vervangende activiteiten mag deelnemen. Dit moet plaatsvinden in overleg met de school en is gebonden aan wet- en regelgeving. Onderwijstijd vloeit nu weg, tijd die we voor ons structurele onderwijsaanbod nodig hebben:
- Voor therapie op niet onderwijskundig vlak mogen wij geen vrijstelling geven.
- Voor therapie op onderwijskundig vlak (met bijvoorbeeld een bewijs van noodzaak van huisarts, specialist of kinderpsychiater) mogen wij dat weer wel.
Dit vraagt om enige uitleg!
Wij verzoeken ouders zo min mogelijk onderwijstijd verloren te laten gaan. Voor een aantal leerlingen is therapie na schooltijd prima te doen, maar voor een aantal leerlingen is het bijvoorbeeld qua inspanning juist beter om wel onder schooltijd te gaan. Als de noodzaak daar is, gaan we in goed onderling overleg met elkaar kijken wat haalbaar is. Als we therapie alleen na schooltijd gaan plaatsen veroorzaakt dat frictie met de beschikbare tijden bij de externe hulpverleners (veel vraag in beperkte tijd). Met diverse therapeuten onderhouden wij nauw contact, zodat de noodzakelijke eindverantwoordelijkheid van de leerkracht geborgd is. Dit heeft voordelen voor kind, ouders, hulpverleners en school. Het is mogelijk dat het kind de therapeut onder schooltijd ontmoet in zijn/haar praktijk. Het kan ook voorkomen dat therapeuten binnen de school diensten uitoefenen (bijvoorbeeld een observatie tijdens de gymles of in de klas). Een volledig waterdichte regeling is onmogelijk, daarom hebben we voor therapie onder schooltijd de volgende criteria vastgesteld:
- Therapie onder schooltijd is alleen toegestaan als het onderwijs vervangende activiteiten omvat.
- Wanneer ouders volledig op eigen initiatief een behandeling inzetten mag dat niet onder schooltijd.
- Een dagdeel vrij voor onderzoek is toegestaan.
- Voor het volgen van therapie onder schooltijd voor kinderen van 5 jaar en ouder, dienen ouders een verzoek in bij de directeur van de school
Voorbeelden van therapie (onder schooltijd) waarbij waarbij een samenhang met de onderwijsopdracht aanwezig is (bijvoorbeeld wanneer het ontwikkelingsproces van een kind dreigt te stagneren):
- Logopedie (in samenhang met onderwijsopdracht)
- Fysiotherapie (in samenhang met onderwijsopdracht)
- Speltherapie
- Dyslexiebehandelingen
- SOVA trainingen
- Doorverwijzingen via een arts
Tijdens de IEP toetsweken in januari/februari en juni wordt er geen verlof verleend.