Wat is het toelatingsbeleid?
Aanmelding van nieuwe leerlingen
Vanaf drie jaar kan een kind worden aangemeld bij de school. Het is op onze school gebruikelijk dat de directeur met nieuwe ouders een informerend en oriënterend gesprek heeft, waarbij tevens een rondleiding door school gegeven wordt. Voordat een kind vier jaar is geworden en voor het eerst naar de basisschool zal gaan, mag het kind drie dagdelen komen meedraaien in de groep om kennis te maken en te wennen. Dit gebeurt in de maand voorafgaand aan de vierde verjaardag en in overleg met de groepsleerkracht.
De instroom van vierjarigen op onze school is klein. Dit heeft als voordeel dat de leerkracht veel aandacht heeft voor de nieuwe leerling(en). Ook klasgenootjes helpen nieuwelingen regelmatig. Dit gaat soms spontaan, omdat ze het kind kennen vanuit de thuissituatie, maar soms ook door stimulans van de leerkracht.
Voor leerlingen die voor hogere leerjaren worden aangemeld, wordt gehandeld volgens het aannamebeleid van Meer Primair, welke is te vinden in het leerling-statuut. Deze kunt u opvragen bij de directie. Er wordt altijd contact opgenomen met de school waar het kind vandaan komt, zodat we een volledig beeld kunnen vormen van de overplaatsing.
Overgang tussen basisscholen
Alle schoolbesturen binnen de Haarlemmermeer hebben in het schooljaar 2015-2016 afspraken gemaakt over de tussentijdse aanname van leerlingen. Het betreft hier afspraken die gelden bij een tussentijdse overplaatsing van basisschool naar basisschool. Het document, met alle uitgewerkte afspraken, is verkrijgbaar bij de directie.
De afspraken hebben betrekking op:
tussentijds wisselen van basisschool;
bijzondere situaties, bijvoorbeeld bij sluiting of fusering van scholen;
situaties waarbij er onrust is in een school.
Indien er sprake is van tussentijdse overplaatsing vanwege verhuizen, gelden deze afspraken niet. Wel is men gehouden aan het elkaar goed informeren over relevante informatie voor een goede overstap. Voor leerlingen die tussentijds overstappen naar het speciaal (basis)onderwijs gelden andere afspraken. Ook deze zijn op te vragen bij de directie.
Centraal Coördinatiepunt
Binnen de Haarlemmermeer wordt er gewerkt met het CCP (Centraal Coördinatiepunt) van ons Samenwerkingsverband. Zij bieden ondersteuning als het gaat om aanmeldingen voor kinderen met een extra ondersteuningsvraag. Om daarmee te beoordelen welk mogelijk passend onderwijsaanbod het meest kansrijk is en of er iets anders nodig is. Als ouder heeft u de plicht om alle informatie rondom uw kind met school te delen om samen met alle betrokkenen en met de inzet van het expertiseplatform de ondersteuningsvraag helder in kaart te brengen. Het doel hiervan is om te kijken of de school aan de ondersteuningsbehoefte van uw kind kan voldoen. Daarnaast worden tevens de randvoorwaarden geregeld die nodig zijn voor de realisatie van de meest passende en meest kansrijke onderwijsplek en aanbod. Hiermee wordt een helder perspectief geschetst voor de leerling en de afspraken die daarbij horen geborgd.
Zoals vrijwel alle basisscholen, verlangen ook wij dat een kind zindelijk is voordat het naar school gaat.