De doelen vanuit ons schoolplan zijn gepland over een periode van 4 jaar. In deze periode krijgen de subdoelen die ten grondslag liggen aan de grote doelen een plaats in de jaarplannen. Soms kan dit één jaar zijn, soms is er ook meer tijd nodig om een doel te bereiken. Één keer per half jaar wordt het jaarplan geëvalueerd en wordt bekeken in hoeverre wij de doelen vanuit ons jaarplan al hebben bereikt en stellen wij waar nodig bij. Tevens werken wij met een verbetercyclus van 6 weken, vormgegeven vanaf de werkvloer waarin jaarplandoelen een plaats krijgen. Dit wordt om de 6 weken geëvalueerd. Op deze wijze zitten wij kort op onze jaarplandoelen en houden we met gemak het overzicht op de voortgang binnen de grotere doelen.
Kwaliteitszorg
Overige doelen monitoren valt binnen de cyclus van kwaliteitszorg. Met het groeien naar en vaststellen van het schoolplan 2019-2023 werd het al snel duidelijk dat er behoefte was aan een frisse blik op de cyclus van kwaliteitszorg- en kwaliteitscultuur binnen onze school. Het oude systeem voldeed op meerdere fronten niet meer en paste niet bij de huidige en toekomstige ontwikkelingen. Daarom hebben wij als school gekeken hoe de kijk op en het omgaan met kwaliteit wel passend zou zijn binnen onze organisatie en diens ontwikkelingen. Doel van kwaliteitszorg is om ons onderwijs te bevorderen door werkwijzen en verantwoordelijkheden zichtbaar te maken, periodiek te evalueren en bij te stellen. Dit zal leiden tot verbetering van de kwaliteit van zorg zodat deze van goed niveau blijft. In dit document staat het vastgesteld beleid t.a.v. kwaliteitszorg en de manier waarop wij dit vormgeven.
Visie
In onze visie ontstaat kwaliteit niet alleen door een goed functionerend systeem van kwaliteitszorg. Kwaliteit ontstaat met name als mensen geïnspireerd zijn, enthousiasme en passie voor het vak hebben en dit met elkaar willen delen. Er is op onze school een proces op gang gekomen naar het ontwikkelen van een professionele leergemeenschap. Daarnaast vinden wij autonomie van leerkrachten belangrijk en is de keuze gemaakt de verantwoordelijkheid laag in de organisatie te leggen. In een lerende organisatie vindt in eerste instantie verandering plaats via het trekkersmodel: ‘hoewel we nog niet precies weten waar we naar toe gaan, en al helemaal niet waar we uit zullen komen, kiezen we een richting en gaan alvast op stap.' Dit proces wordt niet hiërarchisch beïnvloed, maar heeft de vorm van een sociaal netwerk waarin iedereen zijn eigen inbreng kan hebben. Wij streven naar een cultuur die wordt gekenmerkt door voortdurende aandacht voor kwaliteitsverbetering, voor reflectie en ontwikkeling. De collectieve ambities binnen dit proces moeten leiden tot een duurzame en doordachte schoolontwikkeling, Om toch uiteindelijk de richting te kunnen bepalen en in kleine stappen vooruit te komen en deze ook vast te houden, werken wij met middelen ter ondersteuning van dit proces. Onze school beschikt over een systeem voor kwaliteitszorg: vanuit een meerjarenplanning (zie bijlage) beoordelen en verbeteren we de kwaliteit van ons onderwijs op een systematische en effectieve wijze. Daarnaast hebben we onze kwaliteitszorg gekoppeld aan ons integraal personeelsbeleid en het ontwikkelen van een professionele cultuur. Daardoor borgen we dat de schoolontwikkeling en de ontwikkeling van onze medewerkers parallel verloopt.
Om de kwaliteitsstructuur handen en voeten te geven werken wij volgend de HGW-cyclus(handelingsgerichtwerken) en passen wij de kennis en kunde van continious improvement toe van stichting LeerKRACHT. Verder gebruiken wij Parnassys als ondersteunend middel om te borgen.
INTERNE TOETSING
Interne schoolzelfevaluatie
Twee keer per jaar maken wij naar aanleiding van methode-onafhankelijke toetsen van CITO de schoolzelfevaluatie. Deze bestaat uit een trendanalyse van de school en voor ieder team een teamevaluatie. Bij de schoolanalyse staan voor ons de volgende vragen centraal, waarin ook de HGW-cyclus in te herkennen is.
- Welke trends signaleren we op schoolniveau (waarnemen)?
- Waar willen we naartoe, wat is ons doel (begrijpen)?
- Wat betekent voor dit ons handelen (plannen en realiseren)?
Bij de teamsanalyse maken wij per leerjaar een analyse van de resultanten van de leerlingen.
TIB en LIB gesprekken
Drie keer per jaar zijn en Team In Beeld(TIB) gesprekken en Leerling In Beeld(LIB) gesprekken. Tijdens de teambesprekingen staat het groepsbeeld centraal. Vooraf vullen de leerkrachten een format in. Hierop wordt zowel op sociaal emotioneel gebied als op didactisch gebied geëvalueerd op de groep. Tijdens de groepsgesprekken komen er gegevens naar boven van individuele leerlingen. Indien zich hier leerlingen tussen bevinden waar de hulpvraag complex is, dan kunnen deze aangemeld worden voor een LIB-gesprek.
Ondersteuningsniveaus
Vanuit het samenwerkingsverband is een ondersteuningscontinuüm opgesteld. Hierin is een niveaubepaling toegekend van vijf niveaus. Deze vijf niveaus zijn onderverdeeld in een basisondersteuning en een extra ondersteuning. Ook onze school past deze 5 manieren van ondersteuning aan.
Middelen voor Data
Om een nog breder beeld te krijgen gebruiken wij nog verschillende middelen om het bestaande beeld vanuit analyses aan te vullen. Hierdoor kunnen wij als school nog beter bepalen of de normen die wij stellen reëel zijn en onze aannames die wij doen kloppen. Van hieruit kunnen wij onze populatie voldoende in beeld krijgen om hierop te anticiperen. Twee van deze middelen die ons deze toevoeging aanreiken zijn de NSCCT en de Viseon. Ook deze worden meegenomen in de schoolanalyse, Teamanalyse en individuele leerlingbesprekingen.
Schoolleiding
De schoolleiding is samen met het MT en IB-er verantwoordelijk voor de uitvoering van het school(jaar)plan en de zelfevaluatie. De schoolleiding draagt zorg voor het in beeld brengen van populatie en leerresultaten. Dit gebeurt middels klassenbezoeken, de gesprekkencyclus en de contacten met bestuur, ouders en leerlingen dat de beoogde doelstellingen in het jaarplan en de vereiste opbrengsten worden behaald. Daarnaast worden deze weggezet in een document voor het bepalen van de schooleigennormen.
Kwaliteitskaarten
Als vast instrument handhaven wij de ICALT-lijst op didactisch en pedagogisch handelen. Om het grotere geheel te blijven monitoren werken wij met kwaliteitskaarten. Deze kaarten zijn gericht op didactisch en pedagogisch handelen
Leerteams
In de regie op onderwijskwaliteit hebben wij voor de verbeteringen gericht op de praktische jaardoelen vanuit ons jaarplan leerteams opgericht. Deze leerteams bestaan uit leerkrachten vanuit verschillende leerjaren die aan elkaar gekoppeld zijn. De leerteams zorgen er voor dat we als team de kwaliteit van ons onderwijs verhogen. In het onderwijs ben je nooit klaar. Het blijft zich ontwikkelen. Wij halen daar op deze manier het beste uit. Alles draait in een leerteam om het verbeteren van het leerrendement van kinderen door excellent onderwijs te geven. De focus ligt op het analyseren van data, het reflecteren, onderzoeken, begrijpen, delen en presenteren van resultaten in samenwerkende teams. Hierbij maken wij gebruik van wetenschappelijk bewezen onderzoek en werken van daaruit aan onze verbeterdoelen.
Professionalisering
Leerkrachten ontwikkelen zich in een doorgaande lijn doordat zij aanstuurgroepen en leerteams deelnemen. Studiedagen worden ingericht met onderwerpen gericht op ontwikkeling, verbetering en vernieuwing. Hierbij krijgt de school ondersteuning vanuit de expertise van externen. Op deze dagen staan de doelen uit een jaarplan en schoolplan centraal en wordt hiermee altijd de link gelegd. Leerkrachten krijgen ook de kans zich persoonlijk te professionaliseren in individueel ingerichte trajecten. Ook deze komen voort uit de doelen vanuit de praktijk.
MR
De schoolleiding werkt op een proactieve wijze samen met de MR. Het beleid wordt getoetst door de MR volgens het MR-reglement. Zes keer per jaar wordt de MR uitgenodigd voor een ontmoeting om over het reilen en zeilen van de school en het functioneren van de schoolleiding te spreken.
EXTERNE TOETSING
Intercollegiale audit
Volgens een door het bestuur opgesteld rooster wordt een school 1 x per schoolplanperiode grondig doorgelicht door een auditcommissie. De auditcommissie bestaat uit Ib ers, directeuren en collega’s van de afdeling Onderwijs en kwaliteit. Deze commissie legt een bezoek van twee dagen af en spreekt dan met de leiding, personeel, leerlingen, ouders en externe betrokkenen over het onderwijs.
INSPECTIE
De schoolleiding is het eerste aanspreekpunt van de Inspectie van het Onderwijs bij de bewaking en beoordeling van de kwaliteit van het onderwijs op school. De inspectie kijkt of het onderwijs dekkend is voor de kerndoelen en naar de ‘opbrengsten’ van een school, de resultaten van de leerlingen en hun voortgang in ontwikkeling.
Ouders
De tevredenheid van alle ouders/verzorgers van onze leerlingen over de school, de groep en de leerkrachten, wordt periodiek gepeild d.m.v. een vragenlijst. Dit wordt tweejaarlijks uitgevoerd m.b.v. de methode scholen met succes. Daarnaast hebben wij een ouderklankbordgroep die 4 tot 6 keer per jaar bij elkaar komt betreffende allerhande onderwerpen die te maken hebben met onze schoolontwikkelingen en daarmee dus ook kwaliteitszorg.
Leerlingen
Ook de tevredenheid van onze leerlingen wordt gemeten d.m.v. een vragenlijst . Dit wordt tweejaarlijks uitgevoerd m.b.v. de methode scholen met succes. Daarnaast hebben wij een leerlingraad die 6 keer per jaar bij elkaar komt. Tevens is de ambitie om de leerlingraad ook een budget toe te kennen wat zij in kunnen zetten t.b.v. de belangen van de leerlingen.
Alle bovenstaande interventies gebeuren in het kader van monitoring op niet alleen leerresultaten, maar ook voortgang van ontwikkelingsdoelen. Door dit perspectief zo breed mogelijk te schetsen krijgen wij meer dan voldoende zicht op onze ontwikkeling en wordt er vanuit verschillende kanten kritisch meegekeken.